Emekli Firuzan Teyze'ye emlak vergisi şoku

 

24.03.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emekli Firuzan Teyze'ye emlak vergisi şoku

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 24 Mart 2007 Cumartesi - Hürriyet

FİRUZAN Teyze'den, geçenlerde bir mektup aldık, birlikte okuyalım.

"Neriman ve Ayla Teyzelerinizi gıyaben tanıyorum. Beni de Firuzan Teyzen kabul edersen memnun olurum. Evladım, ben emekli öğretmenim. Evimi kiraya verdim, kızımın evinde onunla beraber oturuyorum. Hürriyet'te daha önce yazdığın gibi, emekli olduğuma dair belgeleri, belediyeye verdim ve yıllardır emlak vergisi ödemiyorum. Geçenlerde Mimar Sinan Belediyesi'nden bir mektup geldi. Gidip görüştüm, kira gelirim olduğu için, 2004'ten bu yana evimin emlak vergisini, faiziyle ödemem gerektiğini söylediler.

Kanun karşısında boynum kıldan ince ama memura pek güvenemedim. Doğrusu ne?"

KİRADAKİ EVİN EMLAK VERGİSİ


200 m2'yi aşmayan bir evi olan ve bu evi kiraya verip, kendisi kirada oturan ya da annesi veya çocuğunun yanında oturan onbinlerce emekli var. Bunların, Emlak Vergisi Kanunu karşısındaki durumu, Maliye Bakanlığı'nca, 34 No.lu Emlak Vergisi Tebliği ile açıklandı (Bkz. 31 Aralık 2003 Tarihli, Üçüncü Mükerrer Baskı R. Gazete).

Bu Tebliğ'in, I/3-a bölümündeki açıklama, aşağıdaki gibi;

"İndirimli vergi oranının uygulanması için meskende bizzat oturma şartı aranmamaktadır. Bu nedenle, sahip olduğu tek meskeni kiraya verip, kirada oturanlar da diğer şartları taşımaları kaydıyla, indirimli vergi oranından faydalanabileceklerdir."

Görüldüğü gibi, Firuzan Teyze ve diğer emekliler, 200 m2'yi aşmayan tek konuta sahip olmaları ve bunu kiraya vermeleri halinde bile, emlak vergisi ödemeyecekler.

Bu durumu öğrenen emekliler, isterlerse, bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurup, daha önce ödedikleri emlak vergisinin iadesini de isteyebilirler.

BELEDİYENİN BLÖFÜ


Bir süre önce, çalışmayan ve herhangi bir geliri bulunmayan ev hanımlarının da tıpkı emekliler gibi, 200 m2'yi aşmayan tek konuta sahip olmaları durumunda, emlak vergisi ödemeyeceğini, Mimar Sinan Belediyesi'nin aksine uygulama yaptığını belirten okurumuza açıklamıştık.

Yazımızın hemen ardından, Belediye Başkan Yardımcısı, bir faks gönderdi ve Belediyelerinde bu tür hatalı bir uygulama olmadığını belirterek, Basın Kanunu uyarınca, bir düzeltme yapılmasını talep etti. Biz de kendisine verdiğimiz yanıtta, elimizde bu konuda çok sayıda belge olduğunu belirtip, yazdığımız olayla ilgili belgeyi gönderdik.

Kendilerinden ses çıkmadı ama okurumuzdan aşağıdaki teşekkür yazısı geldi;

"Yazınız üzerine, bizi Mimar Sinan Belediyesi'nden çağırdılar. Gittiğimizde, biraz sinirli bir memur arkadaş, Hürriyet'teki şikayet üzerine çağırdıklarını ve yanlış bir anlama sonucu istenmeyen hata oluştuğunu belirtip, işlemleri 5 dakika içinde bitirdi. İlginize çok teşekkür ederim."

ZUHAL HANIM'IN KOCASI

Ev hanımı olduğunu ve 50 m2'lik evinde, eşi ile birlikte oturduğunu belirten Eskişehir'deki okurlarımızdan Zuhal Serim, eşinin emekli maaşı olması nedeniyle, Eskişehir Belediyesi'nin 50 m2'lik evi için, Emlak Vergisi istediğini, bunun doğru olup olmadığını soruyor.

Belediyenin uygulaması doğru değil. Ev hanımının eşinin emekli aylığı alması, kendisinin sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmasına engel değil.

İŞYERİ KİRASINDA VERGİ İADESİ

Okurlarımızdan Uğur Saraçoğlu, 2006 yılında, 4.200 YTL net kira geliri olduğunu, brüt tutarı 18 bin YTL'yi aşmadığı için gelir vergisi beyannamesi veremediğini, verebilseydi stopaj mahsubu nedeniyle, vergi iadesi alabileceğini, bunun haksızlık olduğunu belirtiyor.

Okuyucumuz haklı. Maalesef yasa böyle. Beyanname veremediği için, 579 YTL vergi iadesini alamıyor. Bu konudaki aksaklığın, bir yasa değişikliği ile düzeltilmesi gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 510

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emekli Firuzan Teyze'ye emlak vergisi şoku