İnşaat ruhsatı olmayan kooperatiflere KDV müjdesi

 

03.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İnşaat ruhsatı olmayan kooperatiflere KDV müjdesi

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com - 03 Nisan 2007 Salı - Hürriyet

BİNA inşaat ruhsatı kendi adına olmayan kooperatiflerle ilgili önemli bir gelişme oldu.

Kooperatifler, müteahhitlere ödedikleri yüzde 18 KDV'nin tamamını ya da 17'sini müteahhitten geri alacaklar. Örneğin, 180 bin YTL KDV ödeyen kooperatif, 180 bin ya da 170 bin YTL'sini geri alacak

OLAY NEYDİ?

Maliye Bakanlığı, bir sirküler ile; konut yapı kooperatiflerinin, KDV istisnasından ya da indirimli KDV oranından (yüzde 1) yararlanabilmeleri için bina inşaat ruhsatlarının, konut yapı kooperatifi adına düzenlenmiş olması gerektiğini, aksi halde istisna ve indirimli oran uygulamasından yararlanamayacaklarını açıklamış, uygulamayı da bu şekilde yönlendirmişti (Maliye Bakanlığı'nın 21.11.2003 tarih ve 2003/5 Sıra No.lu KDV Kanunu Sirküleri). Böyle olunca inşaat ruhsatı kendi adına olmayan kooperatifler, müteahhitlere örneğin yüzde 1 yerine yüzde 18 KDV ödemeye başladılar. Bugüne kadar da milyonlarca YTL fazladan KDV ödediler.

Oysa ilgili mevzuatta, konut yapı kooperatiflerine yapılan inşaat işlerinde, istisna ya da yüzde 1 KDV oranı uygulanabilmesi bakımından aranılan koşullar;

- Kooperatifin, konut yapı kooperatifi olması,

- İşin, konut yapı kooperatifine yapılması,

- Yapılan işin, inşaat işi olması ve taahhüde dayanması

ile sınırlıydı (Bkz. KDV Kanunu geçici 15. madde ve 2002/4480 sayılı BKK. I/12). Her iki düzenlemede de bina inşaat ruhsatının kooperatif adına olması koşulu yoktu.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Kanun'da ve ilgili BKK'da yer almayan "bina inşaat ruhsatının konut yapı kooperatifi adına olması" koşulunun, bir sirküler ile getirilmesi mümkün değildi. Dolayısıyla, Maliye Bakanlığı'nın Kanunda veya Kararnamede aranmayan ya da bunların kapsamını daraltan "bina inşaat ruhsatının konut yapı kooperatifi adına olması" koşulunu, Kanun veya Kararnamede değişikliği olmaksızın bir sirküler ile getirmesi hukuka aykırı idi.

Konunun yargıya intikal etmesi üzerine Danıştay 4. Dairesi, sirkülerde yer alan "KDV Kanunu'nun geçici 15. maddesindeki KDV istisnasından veya 2002/4480 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin 12. sırasındaki indirimli oranda KDV uygulamasından yararlanabilmek için inşaat ruhsatının münhasıran konut yapı kooperatifi adına düzenlenmiş olması gerekmektedir. İnşaat yapı ruhsatı münhasıran konut yapı kooperatifi adına düzenlenmemiş ise yapılan inşaat taahhüt işlerinin istisnadan veya indirimli oranda KDV'den yararlanması mümkün değildir." şeklindeki düzenlemenin iptaline karar verdi (Danıştay 4. D.nin 31.10.2006 tarih ve E.2006/1452, K.2006/2080 sayılı Kararının tam metnini Yaklaşım Dergisi'nin Nisan 2007 sayısında bulabilirsiniz).

ŞİMDİ NE OLACAK?

Maliye Bakanlığının sirkülerinde yer alan "bina inşaat ruhsatının konut yapı kooperatifi adına olması" koşulu nedeniyle, istisna olduğu halde yüzde 18 KDV ödeyen veya yüzde 1 ödeyeceği halde yüzde 17 farkla yüzde 18 KDV ödeyen kooperatifler, fazladan ödedikleri KDV'leri, müteahhitlerden geri isteyecekler ve alacaklar.

Müteahhitler ise iade ettikleri KDV'yi, düzeltme beyannameleri vererek geriye doğru vergi dairesinden iade olarak talep edebilecekler.

Kanun yerine, sirküler ile vergi alınmak istenince, sonuç maalesef böyle oluyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1039

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İnşaat ruhsatı olmayan kooperatiflere KDV müjdesi