10 yıldır yemeden içmeden yaşayan adam kurtuldu

 

10.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

10 yıldır yemeden içmeden yaşayan adam kurtuldu

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 10 Nisan 2007 Salı - Hürriyet

10 yıldır, yemeden içmeden yaşayan adamı ilk kez 12 Eylül 2002 tarihli Hürriyet’te yazmıştık. "Hiç öyle şey olur mu? Bir adam 10 yıl hiç yemeden içmeden yaşayabilir mi? Peki kimdir bu kişi?" diye soranlara da "Hangi birisi o kadar çok ki" yanıtını verip, aşağıdaki fıkrayı anlatmıştık.

Temel Almanya’da otomobil kullanırken otobanda, ters yola girmiş. Havadan trafiği kontrol eden helikopterdeki polisler, anons etmişler;

- Dikkat dikkatÖ Adamın biri ters yola girmiş. Her an kaza olabilir, dikkat dikkat

Ters yola girenin kendisi olduğunu fark etmeyen Temel, bakmış ki karşıdan birden çok araç geliyor. Kafayı kaldırıp, helikoptere doğru seslenmiş;

- Hanci birisu, hanci birisuÖ Bir sürü, bir sürü

OLAY NEYDİ?


Olay, taahhüt şeklinde inşaat işi yapan şirketlerle ilgiliydi. Bunlar inşaat 5 yıl devam ederse 5 yıl, 10 yıl devam ederse 10 yıl, ortaklarına kazanç, kar payı ya da temettü dağıtamıyorlardı.

Düşünün, adam 1 milyon YTL hatta 10 milyon YTL kazanan inşaat şirketinin, yüzde 90 hisseye sahip ortağı. Kendisi, eşi ve çocuklarının yeme, içme, giyim, okul, sağlık ve diğer özel harcamaları ile ilgili olarak, "kara mahsuben" şirketten 100 bin YTL dahi para çekemiyor. Çekerse, bu olay "örtülü kazanç dağıtımı" sayılıyor ve cezalı vergi isteniyordu.

Öte yandan, bu şirketler, yaptıkları işle ilgili hak ediş ya da avans aldıklarında da yüzde 5’i vergi olarak kesiliyordu. İçinde inşaat maliyetlerinin de olduğu bu gelirden, kesilen yüzde 5 stopajın oranı da çok yüksekti. Oysa, bir tebliğ ile "avans kar dağıtımı" formülü bulunabilirdi.

ÇÖZÜM NE OLDU?


Önce, 1.1.2007’den itibaren, stopaj yüzde 3’e düşürüldü. Bu indirim yapılmadan altı ay önce, Hürriyet okurlarına bunu duyurmuş ve "sıra avans kar payı dağıtımında" demiştik.

Nihayet, 3 Nisan 2007 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 1 Seri Nolu "Kurumlar Vergisi Genel Tebliği" ile, önerimiz doğrultusunda, avans kar payı dağıtımına da olanak sağlandı (Bkz. RG. Sayfa 176, 15.6.6 No.lu bölüm).

Buna göre, yıllara yaygın inşaat işlerinde, dağıtılabilecek avans kar payı; devam eden işlerin gerçekleşen maliyet ve hak edişleri arasındaki olumlu farktan, stopajlar indirildikten ve varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı ile kanunlara ve ana sözleşmeye göre ayrılmak zorunda olan yedek akçeler düşüldükten sonra, kalan kısmın yarısını geçemeyecek.

DİĞER ŞİRKETLERE DE MÜJDE

Avans kar payı dağıtımı avantajından, yalnızca inşaat şirketleri değil, kurumlar vergisi mükellefi olan tüm şirketler yararlanabilecek. Buna göre;

- Kurumlar Vergisi mükellefleri, "geçici vergi dönemleri" itibariyle yani üç ayda bir, doğan ticari karları üzerinden "avans kar payı" dağıtabilecekler.

- Dağıtılabilecek kar payı; yedek akçeler, vergi ve mali karşılıklar ile varsa geçmiş yıl zararlarının tamamı düşüldükten sonra, kalan kısmın yarısını geçemeyecek.

- Avans kar payı dağıtmak isteyen kurumların, ana sözleşmelerinde, avans kar payı dağıtımına, yıllık karın dağıtılan avans kar payını karşılamaması halinde, avansın geri çağırılmasına ilişkin hüküm bulunması, genel kurul kararıyla da ilgili yılla sınırlı olmak üzere, yönetim kuruluna yetki verilmesi gerekiyor.

- Avans kar payı dağıtımında; tam mükellef gerçek kişiler ile dar mükellef gerçek kişi ve kurumlara yapılan ödemeler, yüzde 15 stopaja tabi olacak.

Avans kar payı dağıtımına olanak sağlanması ile şirketlerin, önemli bir sorunu çözümlenmiş oldu. Bu konuya sağduyulu yaklaşanları kutluyoruz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 879

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

10 yıldır yemeden içmeden yaşayan adam kurtuldu