Zeytin, peynir süt ve yumurta

 

06.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Zeytin, peynir süt ve yumurta

Şükrü Kızılot -  06 Ocak 2005 Perşembe - Hürriyet

NERİMAN Teyze önceki gün markete gittiğinde zeytin, peynir, süt, yoğurt ve yumurta fiyatlarına baktı, geçen haftaki fiyatın aynısıydı. Dayanamayıp tezgahtaki elemana sordu:

- Evladım, bunların KDV’si 1 Ocak’tan itibaren indi, niye geçen yılın etiket fiyatları değişmedi?

- Teyzeciğim zeytin, peynir, süt, yoğurt ve yumurtanın KDV’si, geçen yıl da yüzde 8 idi bu yılda... Bunların KDV’si inmedi ki etiket fiyatını değiştirelim!..

Neriman Teyze, bu yanıtı aldıktan sonra marketi dolaşmaya devam etti. Baktı; kesme şeker, bal, hamur mayası, paket çay, pirinç, bulgur, makarna, taze sebze ve meyve etiketleri de değiştirilmemiş. Bunları sorduğunda da aldığı yanıt aynı idi yani KDV oranları 2004’de de yüzde 8 idi, 2005 de de... Bu nedenle etiket fiyatları düşürülmemişti...

Şu anda Türkiye genelinde tüm marketlerde, bakkallarda ve manavlarda benzer sorunlar ve tartışmalar yaşanıyor. Çok kişi, tüm gıda maddelerinde 1 Ocak 2005’den itibaren KDV indirimi yapıldığını zannediyor. Oysa, gerçek durum farklı...

KAFALAR KARIŞTI

Gıdalardaki KDV oranının yüzde 18’den 8’e indirildiği açıklandıktan sonra, vatandaşlar tarafından, KDV indiriminin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığının kontrol edilmesi, buna göre alış-veriş yapılması istenildi. Türkiye genelinde, bilboardlar aracılığıyla ‘Biz indirdik siz takip edin’ sloganıyla vatandaşlar, KDV indiriminin takipçisi olmaları ve fiyatları kontrol etmeleri konusunda uyarılıyor.

Yetkililerin, bu tür bir uygulama başlatılmadan önce, KDV’si indirilen ürünleri tek tek açıklamalarında, vatandaşların da buna göre hareket etmelerinde yarar var.

KDV‘nin yüzde sekize indirilmesi ile ilgili Kararname’de; KDV’si daha önce yüzde sekiz olan ürünlerle, 2005’den itibaren yüzde sekize indirilen ürünler birlikte yayınlandı. Gazetelerde de bu kararname yer alınca, vatandaş yanlış bir izlenime kapıldı. Örneğin, listede yer alan; zeytin, peynir, süt, yoğurt, yumurta, kesme şeker, bal, paket çay, pirinç bulgur, makarna, taze sebze ve meyve KDV’lerinin de 2005 yılından itibaren indirildiğini düşündü. Ardından,

‘İndirimin takipçisi olun, fiyatları indirmeyenleri Alo 175 Tüketici Hattına şikayet edin’ açıklaması da yapılınca, vatandaşla satıcılar arasında gereksiz tartışmalar ve Alo 175’e şikayetler başladı...

KDV’Sİ İNEN GIDALAR

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e indirilen temel gıda maddeleri aşağıdaki gibi.

Süt tozu, peynir tozu, reçel, pekmez, pestil, tahin, helva, su, maden suyu.

Mantı, erişte, simit, poğaça, galeta, kadayıf ile hububat, bakliyat, pirinç ve bulgurdan elde edilen un.

Taze meyve ve sebzelerin konserve, turşu, salamura ve kurutulmuşları (dondurulmuş olanlar hariç).

Evet... Temel gıda maddeleri ile ilgili olarak, 1 Ocak 2005’de yapılan KDV indirimi, yukarıda sıralananlardan oluşuyor. Bu arada, konserve yüzde 8’e indirilirken, dondurulmuş gıdanın yüzde 18’de bırakılmasını anlamak da zor.

Vatandaşın, KDV indirimine sahip çıkarken, hangi ürünlerde 2005 itibariyle indirim yapıldığını bilmesinde ve KDV’si 2005’de indirilmeyen ürünlerle ilgili gereksiz tartışmalar ile ihbarlardan kaçınmasında yarar var..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1030

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zeytin, peynir süt ve yumurta