Şükran Teyze'nin emekli kocası ve evi

 

14.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şükran Teyze'nin emekli kocası ve evi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com -14 Nisan 2007 Cumartesi - Hürriyet

ŞÜKRAN Teyze'yi tanımazsınız. Daha önce ondan hiç söz etmedik. Kendisi ev hanımı, kocası da SSK'dan emekli.

İstanbul'da Kadıköy Belediyesi'ne bağlı, 110 m2 bir evleri var. Tapuda, yarısı kocasının adına yarısı da Şükran Teyze'nin...

Geçenlerde, Şükran Teyze ve komşuları, birlikte bir faks göndermişler.

Eşi emekli, başka bir geliri olmayan ev hanımlarından 2007 yılı emlak vergisi isteniyormuş. Ayrıca, 2005 ve 2006 yılı vergilerini de cezalı olarak talep ediyorlarmış. "Acaba kanun mu değişti?" diye merak edip, telaşa kapılmışlar.

EŞİ EMEKLİ EV HANIMLARI

Son zamanlarda, eşi emekli çok sayıda ev hanımından bu yönde sorular geliyor. Bazı belediyeler, eşi emekli ev hanımlarına; "Eşinin emekli aylığı geliri var. O halde senin de eşinden dolayı gelirin var. İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisinden, geliri olmayan ev hanımları yararlanabilir" diyerek, emlak vergisi istiyorlarmış.

Belediyelerin bu yaklaşımı, son derece yanlış.

Maliye Bakanlığı, "hiçbir geliri olmayan" deyimi ile; ücret geliri, ticari, sınai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veya benzeri türde gelirlerin amaçlandığını, 38 No.lu Emlak Vergisi Genel Tebliğinde (EVGT) açıkladı (Bkz. 31 Aralık 2003 tarihli, 3. Mükerrer Resmi Gazete, I/2. bölüm). 18 bin YTL'yi aşmayan menkul sermaye iradı (faiz, repo vs. geliri) olanlar da 2007 yılında, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanabilecekler (Bkz. 12.5.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 44 No.lu EVGT).

DİĞER SORULAR

Okurlarımızdan gelen diğer sorulara ilişkin yanıtlar da aşağıdaki gibi.

1- Bizzat Oturma Koşulu Yok

İndirimli Emlak Vergisi oranının uygulanması için konutta bizzat oturma koşulu aranmıyor. Bu nedenle, konutunu kiraya verip, kirada oturan emekliler, ev hanımları ve işsizler de indirimli vergi oranından yararlanabilirler (38 No.lu EVGT 3/a).

2- Birden Fazla Konut


Birden fazla konutu olanların ya da birden fazla konutta hisseye sahip olanların, konutlarına indirimli vergi oranı uygulanmaz. Buna göre 1/2 hissesine sahip olduğu, iki konutu bulunanlar, her iki konut için Emlak Vergisi öderler (38 No.lu EVGT 3/c).

3- Gelir Getirmeyen Arsa ve Arazi

200 m2'yi aşmayan bir konutun yanı sıra, gelir getirmeyen arsa ve araziye sahip olunması, indirimli vergi oranından yararlanmaya engel değil (38 No.lu EVGT 3/f).

Emlak Vergisi uygulama esaslarını belirlemeye, Maliye Bakanlığı yetkili olduğu için Maliye'nin tebliğlerle yaptığı açıklamalara, belediyelerin uyması gerekiyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 932

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şükran Teyze'nin emekli kocası ve evi