KDV gelirlerinde görüntü bulanık

 

19.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KDV gelirlerinde görüntü bulanık

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 19 Nisan 2007 Perşembe - Hürriyet

2007 yılı Mart ayı gelirlerinin de açıklanmasıyla, ilk üç aya ilişkin vergi gelirleri de belli oldu.

Bir anlamda, ekonomideki durgunluk ya da canlılığın da göstergesi olan KDV gelirlerine baktığımızda, hem dahilde hem de ithalde alınan KDV gelirleri yönünden, bulanık bir görüntü ile karşılaşıyoruz.

DAHİLDE ALINAN KDV


Tablo-I'in incelenmesinden de fark edileceği gibi, dahilde alınan KDV gelirinde, Ocak ve Şubat aylarında, 2006'nın aynı dönemine kıyasla ciddi bir gerileme var. Mart ayında ise, yüzde 54 artış var.

2007 yılının üç aylık toplam KDV gelirlerine bütünüyle baktığımızda, 2006 yılının ilk üç ayına göre, gelirlerde yaklaşık yüzde 1 gerileme olduğu göze çarpıyor. Mart ayındaki İETT arsa satışından tahsil edilen 176 milyon YTL KDV'yi gözardı ettiğimizde, gerileme yüzde 5 civarında oluyor.

Dönüp bakıyoruz; 2007 yılında, 2006 yılı KDV tahsilat tutarına göre, yüzde 27 artış hedefleniyor. Oysa, 2007'nin ilk üç ayında, bırakın artışı aksine gerileme var. Nitekim, son 5 ayda, özel tüketim harcamalarında, reel olarak aylık ortalama yüzde 4 gerileme olması da önemli bir gösterge.

KDV gelirlerindeki gerilemede, piyasalardaki durgunluğun yanı sıra, ücretlilere vergi iadesinin kaldırılmasının da payı olduğu kuşkusuz.

İTHALDE ALINAN KDV

İthalde alınan KDV gelirlerine baktığımızda, 2007 yılının ilk üç ayında, yıllık gelir hedefinin yaklaşık yüzde 19'unun gerçekleştiği göze çarpıyor.

Yılın geri kalan döneminde, ithalatta ciddi bir artış ya da dövizde bir patlama yaşanmazsa, ithalde alınan KDV yönünden, gelir hedefleri tutmayacak. Bu durumda, yıl ortasında, doğru gelir hedefini azaltmak şeklinde bir revizyona gidilmesi kaçınılmaz.

Özetle, KDV gelirlerinde; hem dahilde hem de ithalde alınan KDV'ler yönünden, görüntü bulanık.

KDV gelirlerindeki gerilemeden kaynaklanan kaybın, nasıl karşılanacağı da ayrı bir merak konusu.

Seçim dönemi olması nedeniyle, yeni zamlar yapılmayacağı, özelleştirme gelirleri ile açığın kapatılacağı tahmin ediliyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 772

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KDV gelirlerinde görüntü bulanık