Şirketlerde avans kár dağıtımı komedisi

 

25.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Şirketlerde avans kár dağıtımı komedisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 25 Nisan 2007 Çarşamba - Hürriyet

NİÇİN komedi dedik biliyor musunuz?

Maliye Bakanlığı diyor ki; kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler, anasözleşmelerinde değişiklik yapmak suretiyle, "üç ayda bir" avans kár dağıtımı yapabilirler.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da diyor ki; şirket anasözleşmesinde, avans kár dağıtımı yapılabileceğine dair bir değişikliğe izin vermem. Nedenine gelince, yürürlükteki Türk Ticaret Kanunu'nda bu yönde hüküm yok.

Hadi bakalım, siz yorumlayın. Bunun adı "Avans kár dağıtımı komedisi" değil de ne?

Bir Bakanlık, "Anasözleşmeni değiştirip, avans kár dağıtımı yapabilirsin" diyor. Diğer Bakanlık da "Hayır efendim, anasözleşmende bu yönde bir değişiklik yapamazsın" diyor.

VATANDAŞ NE YAPSIN?

Şimdi düşünün, şirket ortağısınız ya da şirketin hukuk müşaviri veya mali müşavirisiniz. Maliye Bakanlığı, 3 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazete'de "1 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği" yayınlamış. Bu tebliğin15.6.6 bölümünde, halka açık şirketlerde olduğu gibi diğer kurumlar vergisi mükelleflerinin de geçici vergi dönemleri itibariyle doğan ticari kárları üzerinden "avans kár payı" dağıtabileceklerini açıklıyor ve bunun koşullarını belirtiyor. Koşullardan biri de şirketin anasözleşmesinde, bu yönde hüküm bulunması ile ilgiliÖ

Ne yaparsınız?

Anasözleşme değişikliği ile ilgili girişimlere başlarsınız. Diyelim ki başladınız. Olay, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı aşamasına gelince, size diyorlar ki "Boşuna uğraşmayın. Anasözleşmenizde, avans kár dağıtımı yapılacağına dair değişikliğe izin vermeyiz."

Yanıtınız belli;

"Aman efendim, Maliye Bakanlığı, şu tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan şu numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde, avans kár payı dağıtımı ile ilgili anasözleşme değişikliğinden söz ediyor."

Alacağınız yanıt;

"Türkiye hukuk devleti. Tebliğ ile kanun değişmez. Kanun kanunla değişir. Mevcut kanunda böyle bir olanak yok. Bu konuda kanun değişikliği gerekiyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu değişikliğini bekleyinÖ"

İşte böyle, bir de hukuk dersi alırsınız.

VATANDAŞA SORULAR

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Hakan Üzeltürk, bu konuyu hukuki açıdan incelemiş. Şunları soruyor; "Avans kár payı dağıtım hükümleri kapsamında, aşağıdaki yanıtlardan hangisi doğrudur?

a) Kurumlar Vergisi Tebliği, Ticaret Kanunu'nda yer almayan bir alanı düzenlemektedir.

b) Kurumlar Vergisi Tebliği, Kurumlar Vergisi Kanunu'nda yer almayan, bir konuyu düzenlemektedir.

c) Kurumlar Vergisi Tebliği hukuka aykırıdır. Kurumlar Vergisi Tebliği'ne göre, hareket eden mükellefler, bu hukuka aykırılık sebebiyle, avans kár dağıtımında problemler yaşayacaklardır.

d) İdare mükellefleri hukuken yanıltmaktadır. Mükellefler örtülü kazanç hükümleri ve yaptırımları ile karşı karşıya kalacaklardır.

e) Hepsi.

Doğru yanıt; (e) şıkkı olacaktır. Zira şu anda sözkonusu tebliğde yer alan düzenlemeler, ne Kurumlar Vergisi Kanunu'nda ne de Ticaret Kanunu'nda yer almaktadır."

Ne dersiniz, "Şirketlerde avans kár dağıtımı komedisi" demekte haksız mıyız?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 750

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Şirketlerde avans kár dağıtımı komedisi