Nikahsız eşe dul aylığı bağlanabiliyor

 

29.04.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Nikahsız eşe dul aylığı bağlanabiliyor

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 29 Nisan 2007 Pazar - Hürriyet

Nikahsız eşe dul aylığı bağlanabiliyor NİKAHSIZ yaşadığı daha doğrusu resmi nikahı olmadan, birlikte yaşadığı erkeği ölenlere, duruma göre "dul aylığı" bağlanabiliyor. Hatta duruma göre, nikahsız iki ya da üç eşi olanlara da aylık bağlanabiliyor.


Aylık bağlanmasında, ölen kişinin Bağ-Kur, SSK ve TC Emekli Sandığı'ndan hangisine kayıtlı olduğu ve birlikteliğin başlangıç tarihi önemli...

BAĞ-KUR'LUNUN İKİ EŞİ OLMASI

Bağ-Kur Müfettişi Vakkas Demir, "Resmi Nikahı Olmayan İkinci Eşe Bağ-Kur Ölüm (Dul) Aylığı Bağlar mı?" başlıklı makalesinde, ölen Bağ-Kur sigortalısının iki eşi olması durumunda, dul aylığının, eşler arasında, yarı yarıya paylaştırılabileceğini belirtiyor (Bkz. Yaklaşım Dergisi, Nisan 2007, s.182-185).

Demir'in tespitlerine göre; Bağ-Kur'un, 2002/33 numaralı Tahsis (aylık bağlama) Genelgesi'nin 81 ve 204. sayfasında; ölüm (dul) aylığının, iki eşin olabilme ihtimaline göre bağlanabilmesi ile ilgili ifadelerin yer aldığı göze çarpıyor. 2002/33 Numaralı Genelge'nin 81. sayfasında yer alan açıklama incelendiğinde; ölen sigortalının iki eşi olması durumunda, dul aylığının eşler arasında yarı yarıya paylaştırılabileceği belirtiliyor. Ancak, sözkonusu Genelge'nin 204. sayfasında, bu beraberliğin Medeni Kanun'da tek eşliliğin kabulünden önce yani 1932 ve öncesi olması gerektiği belirtiliyor.

SSK VE EMEKLİ SANDIĞI

SSK uygulamasında da ölen sigortalının, nikahsız yaşadığı ikinci eşine aylık bağlanabilmesi, Bağ-Kur'da aranılan koşullara bağlı.

TC Emekli Sandığı'na gelince, 5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 70. maddesinde, "Birden fazla karısı olan kocanın ölümünde, 68. maddede yazılı nispette hesaplanacak dul aylığı bunlar arasında paylaştırılmak suretiyle bağlanır" hükmü yer alıyor.

Emekli Sandığı Kanunu'ndaki bu açık hükme rağmen Sandık, ikinci eşe aylık bağlamıyor.

BİR YARGI KARARI

Uygulamada, bazı mahkemelerin, ölen Bağ-Kur'lunun nikahsız ikinci eşine de "dul aylığı" bağlanabileceği, yönünde kararlar verdiği de görülmektedir (Örneğin, Trabzon Araklı Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 29.5.2003 Tarih ve E.2002/119, K.2003/133 Sayılı Kararı).

Bu karar, Yargıtay tarafından da onanmış ve iki eşe de eşit oranlarda "dul aylığı" bağlanmış.

Sosyal Güvenlik Reformu, seçim sonrası masaya yatırıldığında, "resmi nikahsız ikinci eşlerin dul aylığı" konusunun da açıklığa kavuşturulmasında yarar var.

En ucuz benzin

GEÇEN hafta, Dünya Bankası'nın nisan ayında yayınladığı "Dünya Kalkınma Göstergeleri 2007" başlıklı araştırmasında, dünyada en ucuz benzinin Venezuella'da satıldığının belirtildiğini yazmıştık. Araştırmada, Venezuella'da süper benzinin litresinin 3 sent olduğu açıklanıyordu.

Türkmenistan'da yaşadığını belirten, petrol mühendisi bir okurumuz; "Türkmenistan'da serbest piyasada 1 USD 24.000 Manat ve süper benzinin litresi de 400 manat. Buna göre, Türkmenistan'da 1 USD ile 60 litre benzin alınabiliyor. Venezuella'da ise 1 USD ile 33 litre benzin alınabiliyor" dedikten sonra, Dünya'da en ucuz benzinin Türkmenistan'da olduğunu belirtiyor.

Ne diyelim? Bizde 2.20 dolara 1 litre benzin

Türkmenistan'da 2.20 dolara 132 litre benzin alınıyor. Evet... Daha ne diyelim!..

Şans

ADAMIN birine sayısaldan büyük ikramiye çıkıyor. Karısına bile söylemiyor. Sabaha karşı ikramiyeyi almak için Ankara'ya yola çıkıyor. Tam Elmadağ'a gelmişken bir telefon... Arayan kayınbiraderi:

- Nerdesin enişte?

- Dışarıdayım hayırdır?

- Çabuk eve gel!

- N'oldu? Çok mu acil?

- Hemen gel ablam.

- Yoksa hasta mı?

- Yok sizlere ömür!

Telefonu kapattıktan sonra adam koltuğa yaslanıp demiş ki:

"Ey güzel Allah'ım, verdikçe veriyor, verdikçe veriyor..."

(Teşekkürler Reyhan YILDIZHAN - Nermin YURTERİ- Ayten ÖZKAN ve çoğu bayan olmak üzere, 100'ün üzerinde mail gönderen okurlarımız)

Olmaz

GENÇ adam kızı sıkıştırıyordu fakat kız reddediyordu,

- Evlenmeden olmaz, çünkü ilk olarak çok büyük bir günahtır, ikincisi aileme söz

verdim ve üçüncüsü; yaptıktan sonra felaket başım ağrıyor...

(Teşekkürler Ahmet AKPINAR)


İsmi neydi

İki arkadaş konuşuyorlarmış.

- Karımla evlenmeden önce hiç yatmadım. Sen yattın mı?

- Biraz düşüneyim. Karının ismi neydi?

Günün sözü

Gideceği limanı bilmeyene, hiçbir rüzgardan yardım gelmez.

Montaigne

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1180

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Nikahsız eşe dul aylığı bağlanabiliyor