Yabancıya yok, işsize var

 

10.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yabancıya yok, işsize var

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 10 Mayıs 2007 Perşembe - Hürriyet

BİLİN bakalım nedir? İsterseniz bir örnek verelim.

- Bir grup yabancının, Türkiye’de bono ve tahvil faizi olarak 5 milyar YTL (5 katrilyon lira) gelir elde ettiğini varsayalım.

- İşsiz vatandaşları yakından ilgilendiren, İşsizlik Sigortası Fonu’nun da 5 milyar YTL faiz geliri olduğunu varsayalım.

SORU : Yabancılar ve İşsizlik Sigortası Fonu’nun 5’er milyar YTL’lik faiz gelirleri nedeniyle, ödeyecekleri stopaj (vergi kesintisi) tutarı nedir?

Hadi bakalım bilin. Her ikisinin de Türkiye’de 5’er milyar YTL faiz gelirleri var. Bunlardan ne kadar vergi kesintisi yapılacak?

YANIT : Yabancılardan, SIFIR YTL, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ise 500 milyon YTL (500 trilyon lira) vergi kesintisi yapılacak.

İster inanın ister inanmayın, gerçek durum bu...

Başlıkta belirttiğimiz gibi, yabancıya yok, işsize var!..

NİÇİN BÖYLE?

Bu soruyu soracağınızı biliyorum.

Halk arasında sıkça kullanılan "Ne sen sor, ne ben söyleyeyim" diye bir söz var.

Biz böyle demeyip, işin iç yüzünü anlatalım.

Geçen yıl bu zamanlar, yabancılar da, İşsizlik Sigortası Fonu da; bono ve tahvil faizlerinden yüzde 15 vergi ödüyorlardı. Sonra, yabancılar ayağa kalktılar ve "Bono ve tahvil faizlerimizden vergi kesilmesin" dediler.

Ardından gelişmeleri merakla izledik. O da ne?

Bir yasa çıktı. Bu yasa ile yabancıların Türkiye’de elde ettiği bono ve tahvil faizleri, borsa kazancı ve daha bir çok gelirinin vergisi sıfırlandı (Bkz. 7 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5527 sayılı Yasa).

İşsizlere gelince, işsizlerinki sıfırlanmadı. İşsizlik Sigortası Fonu’nun bono ve tahvil faizi gelirlerinden, yüzde 15 yerine yüzde 10 vergi kesilmeye devam ediyor.

Anlayacağınız, "yabancıya kıyak, yerliye dayak" oldu!..

İŞSİZLERİN PARASI

İşsizlik Sigortası Fonu’nun, 1 Mayıs 2007 itibariyle, yaklaşık 26 milyar YTL’si var.

"İşsize bu güne kadar ne verilmiş?" diye merak edenler için açıklayalım. Kurulduğundan bu yana ödenen para, topu topu 1,2 milyar YTL. Başka bir anlatımla, fon varlığının, yüzde 5’i bile değil.

"Kaşıkla verip, kepçeyle almak" diye bir söz var. İşsizlik Sigortası Fonu da aynen böyle.

Fondaki 26 milyar YTL; bono, tahvil ve mevduatta değerlendiriliyor. Bunların faizinden, 2007’de 1 milyar YTL’yi aşan bir vergi alınacak. Bu da kurulduğundan bu yana işsizlere ödenen paraya eşit!

Yukarıda da belirttik, fonda yaklaşık 26 milyar YTL birikti. Türkiye’de milyonlarca işsiz var. Fondan yararlananlara gelince; Nisan 2007’de 103 bin işsize 29 milyon YTL ödeme yapılmış. Bu da yılda 360 milyon YTL eder. Başka bir anlatımla, işsizlerin parasından alınan verginin, üçte biri kadar, "işsizlik yardımı" yapılıyor!..

Bilmeyenler için açıklayalım. Son üç yıl içerisinde, en az 600 gün prim ödeyen ve son 120 günde kesintisiz çalışanların, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmesi halinde, işsizlik yardımı yapılıyor. İşsiz kalana en fazla 403 YTL ödeniyor. Bu ödeme, sigortalının hizmet süresine göre en fazla 10 ay yapılabiliyor.

Ülkemizde, işsizlik ciddi bir sorun. Madem yabancıların milyonlarca hatta milyarlarca dolar bono ve tahvil faizinin vergisi sıfırlandı, işsizlerinki de sıfırlansın.

Çünkü asıl korunacak olan kesim onlar...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 839

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yabancıya yok, işsize var