Meşrubat ve kolada dünya rekoruna doğru

 

09.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Meşrubat ve kolada dünya rekoruna doğru

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 09 Mayıs 2007 Çarşamba - Hürriyet

ALKOLLÜ içkilerdeki yüksek vergiler yönünden çok sayıda rekorumuz var. Bu yetmiyormuş gibi bir de "alkolsüz içkiler"de de rekoru zorluyoruz. Hatta kola'daki yüzde 47.5'lik vergi yükü ile dünya rekorunu kırdık bileÖ Gazoz, meyveli gazoz ve meyve suyunda ise dünya ortalamasının çok üzerindeyiz.

AB'DE YOK BİZDE VAR

AB ülkelerinin hiçbirinde, kola'dan, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmıyor. 2002 yılında, ÖTV getirilirken, "AB ülkeleriyle uyum sağlama" gerekçesi öne sürüldü.

Kimsenin sesini çıkarmadığı bu olayı dikkatle incelediğimizde, AB ülkelerinde kola'dan ÖTV alınmadığını fark ediyoruz. Daha ötesi, AB ülkelerinin çoğunda, koladan ve meşrubattan, düşük oranlı KDV alınıyor. Tabloda belirtildiği gibi, AB ülkeleri ile kıyaslandığında, koladaki en yüksek vergi yükü Türkiye'de.

Ülkemizde, kolalı içeceklerin yüzde 20'sinin yüksek gelir grubu, kalan yüzde 80'inin ise orta ve düşük gelir grupları tarafından tüketildiğini göz önüne aldığımızda, dolaylı vergilerin orta ve düşük gelir gruplarındaki olumsuz etkisi, burada da ortaya çıkıyor.

AB'de; gazoz, meyveli gazoz, meyve suyu ve kola "temel gıda maddesi" kabul ediliyor ve genellikle düşük oranlı KDV'ye tabi tutuluyor. ÖTV ise hiç alınmıyor. Türkiye'ye gelince, durum çok farklı.

VERGİNİN DE VERGİSİ VAR

Türkiye'de; gazoz, meyveli gazoz ve meyve suyunda KDV oranı yüzde 18. Daha önce yazdık, portakalın KDV'si yüzde 8, sıkıyorsunuz alttan suyu çıkıyor, KDV yüzde 18 oluyor. Şekerin KDV'si yüzde 8, suyun KDV'si de yüzde 8. Şekeri suya atıyorsunuz; şekerli su oluyor. KDV'si de yüzde 18!.. Nasıl, fıkra gibi değil mi?

Kola'ya gelinceÖ Verginin de vergisi alınıyor.

Örneğin kolanın fiyatı 100 birim ise;

- 100 birim üzerinden, yüzde 25 ÖTV alınıyor : 25

- 100 birim üzerinden, yüzde 18 KDV alınıyor: 18

- 25 birim ÖTV'den de yüzde 18 KDV alınıyor +: 04.5

Toplam vergi yükü 47.5 oluyor.

Özetle, verginin de vergisi alınıyor!..

Hem ÖTV, hem KDV hem de ÖTV'nin KDV'si derken, bir dünya rekorumuz daha oluyor.

Oluyor ama biz böyle dünya rekorları istemiyoruz!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 898

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Meşrubat ve kolada dünya rekoruna doğru