Turizm ve gıdada KDV indirimi havyarla tuzu eşitledi

 

31.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Turizm ve gıdada KDV indirimi havyarla tuzu eşitledi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 31 Mayıs 2007 Perşembe - Hürriyet

KDV oranlarında şunlar hatalı, bunlar fıkra gibi, şu oranlar hemen düşürülmeli derken, sonunda bazı hatalar düzeltildi ve KDV oranları yüzde 8’e indirildi.

Uzun süredir ısrarla yazdığımız; huzurevleri, lokanta, meyve suyu, bitki çayı, dondurulmuş meyve ve sebze, tuz, hazır çorba, meşrubat, bisküvi, gofret ve turizmdeki KDV oranları, nihayet indirildi.

Dünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme aşağıda açıklandığı gibi.

TURİZMDE KDV

Öteden beri, yabancı ülkelerdeki düşük oranlardan da örnekler vererek, indirilmesi gerektiğini belirttiğimiz turizmdeki KDV oranı, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, yüzde 8’e indirildi.

Otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde, "geceleme hizmeti" yüzde 8 KDV’ye tabi olacak. Bunun dışında verilen ve ayrıca belgelendirilen hizmetler ise, yüzde 18 KDV’ye tabi olacak. Örneğin, İstanbul’da bir oteldeki geceleme yüzde 8, bunun dışında yemek, içki ve benzeri hizmetler yüzde 18 KDV’ye tabi tutulacak.

"Her şey dahil" hizmet veren turizm işletmelerinde, örneğin Bodrum, Alanya, Marmaris ya da Belek’teki otellerde, "her şey dahil" paket fiyat veriliyorsa, KDV oranı yüzde 8 olacak. Ancak, her şey dahil hizmet veren otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde, geceleme bedeli içinde sunulan alkollü içkilere ilişkin KDV, indirim konusu yapılamayacak.

LOKANTA VE PASTANELER

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren, lokanta, kebapçı, içkili lokanta, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan ya da diğer şekillerde yemek hizmeti sunulan yerlerde, KDV oranı yüzde 8 olacak. Ancak, bu tür yerlerde verilen alkollü içkilerin KDV’si yüzde 18 olarak uygulanacak.

Gazino, bar, diskotek, pavyon, birahane ve kokteyl salonlarında ise, KDV yine yüzde 18 olarak uygulanacak.

Pastanelerin KDV’si de 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 8’e inecek.

HAVYARIN KDV’Sİ DE İNDİ

Öteden beri, yüzde 18 KDV’ye tabi tutulmasını eleştirdiğimiz ve "tuzun KDV’si de yüzde 18 havyarın da" diye dikkati çektiğimiz tuzun KDV’si, 1 Haziran 2007’den itibaren yüzde 8’e indirilirken, havyarın KDV’si de yüzde 8’e indirildi. Böylece, tuz ile havyarın KDV’si yine aynı oldu.

ALKOLSÜZ BİRA

Bira ve diğer alkollü içkilerde, KDV oranı yine yüzde 18 ancak alkolsüz biraların KDV’si, 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 8’e indirildi.

KAHVEHANE VE ÇAY OCAĞI

Kahvehane, kıraathane, kır kahvesi, çay ocağı, çay bahçesi ve kafeteryalarda uygulanan KDV’de, 1 Ocak 2008’den itibaren yüzde 8’e inecek.

HUZUREVLERİ


Yıllardır ısrarla yazıp, indirilmesi hatta sıfırlanması gerektiğini belirttiğimiz; yaşlı, sakat, bakım ve huzurevleri ile düşkün evleri ve yetimhanelerde verilen hizmetlerin KDV’si, 1 Haziran 2006’dan itibaren yüzde 18’den, yüzde 8’e indirildi.

FASON TEKSTİL VE KONFEKSİYON


Tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde, yüzde 18 olan KDV, 9 Mart 2006 tarihinde yüzde 8’e indirilmişti. Ancak fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde oran yüzde 18 olarak uygulanmaya devam ediyordu. Son düzenleme ile 1 Haziran 2007’den itibaren, fason tekstil ve konfeksiyondaki KDV’de yüzde 8’e indirildi.

BAZI GIDA MADDELERİ

KDV oranları 1 Haziran 2007’den itibaren yüzde 18’den yüzde 8’e inen bazı gıda maddeleri aşağıda belirtilmiştir.

Meşrubat ve Çikolata

Çikolata (beyaz çikolata hariç), şekerler, şekerlemeler, çikolatalar ve gofretlerin KDV’si de 1 Haziran 2007’den itibaren yüzde 8’e indi. Sade, meyveli ve kolalı gazozlar ile beyaz çikolatanın KDV’si ise 1 Ocak 2008’de, yüzde 8’e inecek.

Diğerleri;

- Mama, Pasta ve Bisküvi

- Hardal, hazır çorba, puding, sos, ketçap ve mayonez ile dondurma ve yenilen diğer buzlar,

- Kahve, nescafe, kakao ve kakao ürünleri, baharat ve çiklet,

KDV oranlarındaki indirim, gecikmeli de olsa olumlu bir uygulama oldu. Daha önce dikkati çektiğimiz, KDV oranı indirilmesi gereken başka mal ve hizmetler de vardı.

Bunları da bir başka yazımızda hatırlatacağız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 899

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Turizm ve gıdada KDV indirimi havyarla tuzu eşitledi