Türk bayrağı vergisi

 

24.05.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Türk bayrağı vergisi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 24 Mayıs 2007 Perşembe - Hürriyet

YILLAR önce, deniz kenarında yürürken değişik ülkelerin bayrağını taşıyan, yan yana sıralanmış teknelere bakarak: "Ne güzel, çeşitli ülkelerden Türkiye'ye gelmişler, burada tatil yapıyorlar." diye düşünür, mutlu olurdum.

Bodrum, Marmaris, Kuşadası gibi tatil yörelerinde hatta İstanbul'daki limanlarda ve Akdeniz, Ege ve Karadeniz'de yabancı bayraklı yüzlerce tekne var. "Demek ki yabancılar, Ülkemizi çok seviyorlar. Dünyanın dört bir yanından Ülkemize geliyorlar." diye düşündüğüm bir gün, limanda yürürken kulak kabarttım. Teknedekiler Türkçe konuşuyorlar. "Ne güzel, Türkiye'ye gele gide Türkçe'de öğrenmişler." derken, baktım diğer teknelerden de Türkçe konuşmalar geliyor.

Anladım ki, yabancı bayraklı teknelerin, en az yüzde 90'ı Türklere ait.

NİÇİN YABANCI BAYRAK?

Yüzde 90'ı Türklere ait teknelerde, "Şanlı Türk Bayrağı" yerine, değişik ülkelere ait bayraklar dalgalanıyor.

Niçin yabancı bayrak? sorusunun yanıtını da verelim.

Türkiye'de binlerce tekne, yat ve kotra var. Bunların çoğu yabancı ülkeye kayıtlı. Tekneyi yabancı ülkelerin bayrağı ile Türkiye'ye getiriyorlar. Böylelikle Türkiye'de;

1- Yüzde 8 Özel Tüketim Vergisi (ÖTV),

2- Yüzde 18 Katma Değer Vergisi (KDV),

3- Her yıl ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV)

ödemiyorlar. Örneğin; AB ülkelerinde tekne, yat ve kotradan Motorlu Taşıtlar Vergisi hiç alınmıyor. Türkiye'de ise teknelerin Motorlu Taşıtlar Vergisi 3-5 bin YTL'den başlayıp 50-100 bin YTL'ye kadar ulaşıyor. Ayrıcı her yıl artan bir tutarda ödeniyor.

Tekne alan kişi, teknesine Türk Bayrağı çekip, teknesini Türkiye'deki liman ya da belediyeye kayıt ettirirse, bu vergileri kuzu kuzu ödüyor. Aksi halde ödemiyor.

KAZANÇ DEĞİL KAYIP VAR

Limanlarımızda bulunan, Türklere ait teknelerin, yüzde 90'ı yabancı ülkelere kayıtlı. Yani Maliye, Türkiye'deki teknelerin yüzde 90'ından bir YTL dahi ÖTV, KDV ve MTV tahsil edemiyor.

Türklerin bir kısmı da Türkiye'de, konusu deniz taşımacılığı olan bir şirket kuruyor ve tekneyi de bu şirket adına alıyor. Böyle olunca, ilgili yasalar gereği KDV ve MTV ödemiyorlar. Örneğin; 1 milyon dolarlık tekne alan kişi, 180 bin dolar KDV, her yıl da 25-100 bin YTL Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemiyor.

NE YAPMALI?


Birkaç yıldır ısrarla yazıyoruz. Teknelerle ilgili vergi sorunu çözümlenmeli, vergi makul bir düzeye inmeli.

Bu konuyu daha önce yazdığımızda, ilgili Bakan da dahil yetkililer, "Teknelerdeki Motorlu Taşıtlar Vergisi sorununu ortadan kaldıracağız. Bununla ilgili yasa hazırlıyoruz." demişlerdi. Yıllar geçti yasa hala hazırlanıyor!.. böyle bir yasa çıksa; "kayıt ücreti" ve çalışanların "sigorta primi" olarak ciddi gelir sağlanacak, "vergisiz yakıt" yerine "vergili yakıt" satılacak. Hatta bazı yabancı tekneler, Türk limanlarına kayıt yaptırıp "Türk Bayrağı" çekecekler.

Yıllardır, teknelerden alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Mantıksız Taşıtlar Vergisi'ne dönüşmüş durumda. En ufağından en büyüğüne, teknelerimizde "vergi komedisi" nedeniyle, Şanlı Türk Bayrağımız yerine yabancı ülkelerin bayrakları dalgalanıyor. Bu da içimizi sızlatıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1179

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Türk bayrağı vergisi