15 Haziran’a kadar hastalanmaya çalışın!..

 

06.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

15 Haziran’a kadar hastalanmaya çalışın!..

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 06 Haziran 2007 Çarşamba - Hürriyet


SEÇİM hazırlıkları, DP-Anavatan birleşmesiyle ilgili tartışmalar, aday listeleri, listeye girenler, giremeyenler, yerini beğenmeyenler derken, sağlıkla ilgili bir ayrıntı gözden kaçıyor.

Başlıkta da özetlediğimiz gibi, kendinizi iyi hissetmiyorsanız ya da ciddi bir sağlık sorununuz varsa, 15 Haziran’a kadar hastaneye gitmenizde yarar var.

OLAY NE?

1 Temmuz 2006’da yürürlüğe giren ancak Kasım ayında Danıştay’ca iptal edilen "Sağlıkta ’vaka başı paket’ uygulaması" 15 Haziran’da yeniden başlıyor.

Bu uygulama ile sağlık kuruluşları, ayaktan tedavide, hastaya ne tür tedavi ve tetkik yaparsa yapsın, geri ödeme kurumundan aynı bedeli alacak.

Başka bir anlatımla, yalnızca muayene yapılsa da devlet 25 YTL ödeyecek, muayene ile beraber yüzlerce tetkik yapılsa da 25 YTL ödeyecek.

Sonuç olarak 15 Haziran’dan sonraki muayene, tetkik-tedaviler nedeniyle, özel sağlık kuruluşlarının vatandaşlardan daha fazla fark istemesi söz konusu olabilecek.

Özellikle tedavilerini özel hastanelerde sürdürenlerin 15 Haziran’a kadar kontrole girmelerinde yarar var.

İlk anda kulağa hoş gelmese de sağlık giderlerinin disipline edilmesi açısından en uygun kontrol yöntemlerinden biri olan bu yöntemin, ciddi anlamda aksayan yönleri var.

NE YAPMALI?


Uygulamanın başarılı ve sağlıklı yürüyebilmesi için aşağıdaki önlemlerle desteklenmesinde yarar var.

1- Özel sağlık kuruluşlarına, geri ödemelerin geç yapılması ciddi sıkıntılara yol açıyor. Özellikle işletme giderleri yüksek olan özel hastaneler ve vatandaştan fark almayan yani bir anlamda kamu hastanesi statüsünde çalışan kurumlar için daha hızlı bir "geri ödeme" takviminin belirlenmesi, sosyal devlet anlayışına yakışır adil bir uygulama olacak.

2- 15 Haziran’dan itibaren, hastaneler dışındaki sağlık kuruluşlarının da SSK ve Bağ-Kur hastasına hizmet vermeye başlaması, kontrol mekanizmasını zayıflatabilecek. Bu nedenle hizmet alınacak kuruluşlarla ilgili, çok ağır olmayan bazı kriterlerin zorunlu tutulması yararlı olacak.

3- Oluşturulacak bir komisyon aracılığıyla Bütçe Uygulaması Talimatı’ndaki tarifenin yeniden değerlendirilmesi ve belirlenmesi gerekiyor. Örneğin hiçbir riski olmayan koldaki bir kitleden, iğneyle biyopsi (parça) alımı da 44 YTL, çok riskli olan karaciğerden iğne ile biyopsi alımı ücreti de.

4- Ayaktan tedavide hizmet veren özel sağlık kurumları, kamu maliyetlerini aşağıya çekmektedir. Bu kuruluşları teşvik için sembolik de olsa bir destek paketi (Elektrik, su, SSK indirimleri, vs.) getirilmeli.

5- Paket hizmet bedelleri belirlenirken kurumlar arası farklılıklar, yeterince gözetilmemiş. Örneğin iki odalı ve donanımsız bir tıp merkezine hasta başı ödenen paket hizmet bedeli ile tam teşekküllü bir hastaneye ödenen bedel arasındaki fark sadece 1 YTL!.. Herkesin anlayabileceği bir örnek vermek gerekirse, 5 yıldızlı otel ile tek yıldızlı otel için belirlenen geceleme tarifesinin aynı olması ne kadar yanlışsa, bu da öyle.

6- Halen kamu hastanelerinde part-time çalışan hekimlerin verdiği hizmetler, geri ödeme kurumlarınca ödenirken, özel sektörde aynı statüdeki hekimlerin hizmetleri ödenmiyor.

7- Kamu hastanelerindeki çok tartışılan performans uygulaması ciddi bir sorun. Bu uygulama bir an önce kaldırılmalı.

8- Hazırlanan "tedavi paketlerinde"; yerli veya yabancı hiçbir maliyet çalışmasına dayanmadan masa başı talimatlarla fiyat tespitleri yapılmamalı, bu tespitlerle getirilen kısıtlamalar kaldırılmalı ya da bilimsel verilere dayandırılmalı.

Sağlık konusu, herkesi yakından ilgilendirdiği için bu sorunlara biran önce çözüm getirilmeli.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 834

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

15 Haziran’a kadar hastalanmaya çalışın!..