Mirası beyan etmeyene cezasız çözüm

 

21.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mirası beyan etmeyene cezasız çözüm

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 21 Haziran 2007 Perşembe - Hürriyet

HALK arasında kullanılan "Gelin girmeyen ev olur ama ölüm girmeyen ev olmaz." diye bir söz var.

Ölüm, maalesef sevimsiz bir olay ama acı da olsa bir gerçek. Ölümle birlikte mirasçılara intikal eden malların, beyan edilip vergisinin ödenmesi gerekiyor. Bu durumu bilmeyen ve zor durumda kalanlara, bir müjdemiz var.

Yıllar sonra mirası beyan ettiklerinde, hem ceza ödemeyecekler hem de daha az vergi ödeyecekler.

Yasalarımıza göre, intikal eden malın, hukuki anlamda mirasçıların üzerine geçebilmesi için, mirasçıların mahkemeden "veraset ilamı" almaları gerekiyor. Veraset ilamı; ölen kişinin "mirasçılarının kim olduğunu" ve "miras hisselerini" belirten bir belgedir.

Veraset ilamı alındıktan sonra, ölüm tarihinden itibaren "dört ay içinde" mirasçıların, ölen kişinin ikametgahının bulunduğu yerdeki ilgili vergi dairesine "veraset ve intikal vergisi" beyannamesi vermeleri gerekiyor. Tahakkuk eden vergiler de, üç yılda, her yılın "mayıs" ve "kasım" aylarında, toplam altı eşit taksitte ödeniyor.

BEYAN EDİLMEYEN MİRAS

Ülkemizde, özellikle kırsal kesimde rastlanan bir durum var. Bazı mirasçılar, ölen kişiden kendilerine intikal eden araziyi ya da evi "veraset ve intikal vergisi beyannamesi" ile beyan etmiyor ancak araziyi ekip biçmeye, evde de oturmaya devam ediyorlar. Daha sonra onlar ölüyor, yine değişen birşey olmuyor. Gayrimenkul tapuda dedenin adına kayıtlı, araziyi ya da evi kullananlar ise torunlar...

Çok kişi, beyan etmediği ya da beyanname verirken unuttuğu bir gayrimenkulü ya da menkul malı, yıllar sonra beyan ettiğinde, "yüklü bir vergi ve ağır bir ceza ile ödeyeceğini" düşünür. Oysa bu düşünce doğru değil.

Ceza ödemeden de bu sorunlarını çözebilirler. Üstelik daha az da vergi ödeyerek...

CEZASIZ ÇÖZÜM

Maliye Bakanlığı 2000/1 Seri No.lu "Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu (VİVK) İç Genelgesi" ile bu konuda bir açıklama yaptı. Buna göre;

- Verilen veraset ve intikal vergisi beyannamesinde gösterilmeyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde, mükellefiyet; intikal eden malların idarece tespit olunduğu tarihte başlamaktadır.

- İntikale konu malların, mükellefler tarafından, idarece beyana davet edilmeden kendi rızalarıyla veya beyana çağrı ile tanınan ek süre içinde beyanı halinde, yapılan tarhiyat, bu mallar için ilk tarhiyat olmaktadır.

- Bu gibi durumlarda, ikmalen, re’sen veya idarece tarhiyattan söz edilemeyeceğinden, tahakkuk eden vergiler için "vergi ziyaı cezası" ve "gecikme faizi" de uygulanmayacak.

- Bu durumda, gecikme nedeniyle, sembolik tutarda ikinci derece usulsüzlük cezası uygulanacak.

ŞİMDİ BEYAN EDİN

Yukarıda yapılan açıklamalardan ve dayanak gösterilen iç genelgeden de farkedeceğiniz gibi, miras kaldığı halde beyan etmeyi unuttuğunuz malı, hiç çekinmeden şimdi de beyan edebilirsiniz. Beyan edeceğiniz değer ise, intikal eden malların, mirasın açıldığı gündeki değeridir (VİVK. Md. 11). "Mirasın açıldığı gün" ise, ölümün meydana geldiği gündür (MK. Md. 517).

Sonuç olarak belirtmek gerekirse, varisler; kısmen ya da tamamen beyan etmeyi unuttukları mirası, aradan beş yıl ya da sekiz yıl geçmiş olsa da beyan edebilirler. Beyan edilecek değer ise, ölüm tarihindeki değerdir. Beyanname verildiğinde, vergi dairesince, gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası uygulanmaz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1047

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mirası beyan etmeyene cezasız çözüm