İngiltere'ye girip çıkarken paranıza el konulabilir

 

20.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İngiltere'ye girip çıkarken paranıza el konulabilir

Şükrü Kızılot skizilot@yaklasim.com - 20 Haziran 2007 Çarşamba  - Hürriyet

SADECE girip çıkarken değil, İngiltere sınırları içinde de paranıza el konabilir. Örneğin İngiltere sınırları içinde, üzerinizde 1.000 (bin) sterlin ve üzerinde veya eşit miktarda döviz bulunduran bir Türk vatandaşının, parasına el konabilecek.

Bu uygulama, 15 Haziran 2007 tarihinden itibaren başlatıldı.

BU DA NE ZAMAN ÇIKTI?

Olay çok yeni. İngiltere Hazine Bakanlığı'na bağlı Gelir ve Gümrük İdaresi, İngiltere'ye giriş ve çıkış yapan yolcuların, beraberindeki nakit için, 15 Haziran 2007 tarihinden itibaren, yeni bir uygulama başlattı.

Bu konuda, Türk Hava Yolları'nın, internet sitesinde de (www.thy.com) "İngiltere'ye Giriş ve Çıkışlarda Nakit Kısıtlaması" başlığı altında, bir uyarı yayınlandı.

AB DIŞI ÜLKELERİ KAPSIYOR

İngiltere'ye giriş ve çıkışlarla ilgili nakit kısıtlaması, AB dışı ülkeleri kapsıyor. Buna göre;

15 Haziran 2007 tarihinden itibaren, İngiltere gümrük sınırlarına AB (Avrupa Birliği) dışından giriş yapacak ya da İngiltere'den AB dışına çıkış yapacak kişiler, beraberlerinde 10 bin Euro ve üzerinde veya eşdeğer miktarda başka ve nakit döviz taşıyorlarsa, İngiltere gümrük giriş ve çıkışlarında nakit beyan formunu doldurmakla yükümlü olacaklar. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen veya eksik ya da yanlış bilgi verenlere para cezası uygulanacak.

İngiltere gümrük görevlileri gerek gördükleri takdirde, nakit bildirimi yapma yükümlülüğünün olup olmadığına bakmaksızın, herkese beraberlerinde bulundurdukları nakit hakkında soru yöneltebilecek.

İngiltere sınırları içersinde, bir kişinin üzerinde gümrük veya emniyet görevlileri tarafından 1.000 sterlin ve üzerinde veya eşit miktarda döviz bulunduğu takdirde, bu paranın kanuna aykırı olarak elde edildiği veya kullanılacağı şüphesi varsa, söz konusu görevliler bu paraya el koyabilecekler.

MAHKEME KARARI

Herhangi bir nedenle görevlilerin el koyduğu nakit mahkeme kararı olmadan 48 saatten fazla tutulamayacak (bu süre hafta sonu ve tatil günler dahil değil).

Mahkemenin;

Paranın kaynağı ve kullanım amacı hakkında ayrıntılı araştırma gerektiğine karar vermesi halinde, araştırma sonuçlanıncaya kadar paranın tutulmasına hükmetmesi,

Yapılacak soruşturma sonucunda, paranın suç eylemlerinde kullanıldığına hükmetmesi durumunda, kalıcı olarak nakit paraya el koymaya karar vermesi söz konusu olabilir.

Parasına el konulan nakit sahibi, karara itiraz yolları hakkında bilgilendirilecek.

Yukarıda sözü edilen nakit, sadece nakit parayı değil, seyahat çekleri de dahil olmak üzere her türlü banka çekini kapsıyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 820

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İngiltere'ye girip çıkarken paranıza el konulabilir