Alkollü içki satan otele Deli Dumrul cezası

 

13.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Alkollü içki satan otele Deli Dumrul cezası

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 13 Haziran 2007 Çarşamba - Hürriyet

ALKOLLÜ içki satan otel, motel, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerine, dünyada benzeri görülmeyen bir kısıtlama getirildi.

Buna göre, "her şey dahil" fiyat veren otel ve benzeri tesislerde, alkollü içki de fiyata dahil ise, alkollü içki alımında ödenen KDV, indirim konusu yapılamayacak.

Bu düzenleme, 30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2007/12143 sayılı Kararname ile yapıldı.

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni uygulamaya göre; "her şey dahil" fiyat veren otel, motel, tatil köyü ve benzeri konaklama tesisleri, bu hizmetleri nedeniyle yüzde 8 KDV tahsil edecekler ancak alkollü içkilere ilişkin KDV'yi indiremeyecekler.

KARARNAME HATALI MI?

Bakanlar Kurulu Kararı ile getirilen, kısıtlamanın hukuka uygunluğu tartışmalı.

1- KDV Kanunu'nun 30. maddesinde, "indirilemeyecek KDV"nin neler olduğu, dört bent halinde sıralanmıştır. Durum böyle iken, Kararname ile bir beşincisi getirilmiştir.

2- Satışında yüzde 8 KDV tahsil edilen ürünün alışında ödenen yüzde 18 KDV'nin, hiç değilse yüzde 8'inin indirilmesi gerekirdi. Kısıtlamanın, bir mantığı yok.

3- Anayasa'nın 73. maddesine göre; vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler, kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır. Aynı maddenin son fıkrasında yer alan "...muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kurulu'na verilebilir" ifadesi ve KDV Kanunu'nun bununla ilgili 36. maddesine dayanarak, alkollü içkilere ait KDV indiriminin kısıtlanması, hukuki yönden tartışmalıdır.

Bize göre, bu aşamada yapılması gereken, yüzde 18 alkollü içki KDV'sinin hiç değilse yüzde 8'inin indirilmesi olmalı. Aksi halde, özellikle şarap üretimi ve tüketiminde yüzde 70 civarında olan kayıt dışılık, daha çok artar.

TÜRKİYE VE AB

AB ülkelerinde ve diğer yabancı ülkelerde, turizmdeki KDV'nin yüzde 5-6 ya da 7-8 olduğunu, ısrarla yazdık ve Türkiye'de de indirilmesi gerektiğini belirttik. Gecikmeli de olsa bu gerçek fark edildi ve KDV oranı, yüzde 8'e indirildi. Ancak bu indirim yapılırken, "her şey dahil" hizmet veren işletmelerde, alkollü içkilere ilişkin KDV indirimi kaldırıldı. Bir anlamda, alkollü içki satan bu işletmelere "Deli Dumrul Cezası" verildi. Dönüp bakıyoruz, AB ülkelerinin hiç birinde, turizm tesislerinde böyle bir kısıtlama yok.

Öte yandan;

- 12 AB ülkesi, şarap üretiminden Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) almıyor.

- İki AB ülkesi (Fransa ve Macaristan), 1 litre şaraptan, sadece üç cent (5 Yeni Kuruş) tutarında ÖTV alıyor.

- Türkiye'de şaraptan alınan ÖTV, AB ülkeleri ortalamasının, yüzde 400'ü civarında...

- Türkiye'de, bira ve yüksek alkollü içkide de, AB ülkeleri ortalamasının üzerinde ÖTV alınıyor.

- AB ülkeleri ve Türkiye'de, kişi başına düşen gelir ve satın alma gücü bakımından kıyaslama yaptığımızda, bu makas Türkiye aleyhine daha çok açılıyor.

Sonuçta fazla vergi ve yeni getirilen KDV indiriminin kaldırılması, kaçak yerli içki imalatını ve kaçak ithal içkiyi körüklüyor. "Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olma" benzeri, kayıt dışılık artıyor ve büyük vergi kaybı oluyor.

Alkollü içki satan ve "her şey dahil" hizmet veren, otel ve benzeri işletmelerde, KDV indirimini yasaklayan "Deli Dumrul Cezası"nın, kaldırılmasında yarar var.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 750

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Alkollü içki satan otele Deli Dumrul cezası