Seçimden önce ve sonra iki tatil var

 

30.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Seçimden önce ve sonra iki tatil var

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 30 Haziran 2007 Cumartesi - Hürriyet

BU tatillerden biri 3 Temmuz 2007 tarihinde başlayıp, 20 Temmuz 2007 tarihine kadar (bu tarih dahil) devam edecek. İkincisi ise 1 Ağustos 2007 tarihinde başlayacak ve 5 Eylül 2007 tarihine kadar devam edecek.

Birinci tatil, ilk kez bu yıl başlayacak olan "Mali Tatil", ikincisi ise "Adli Tatil".

MALİ TATİL

Mali tatil uygulaması ile birlikte, beyanname verme ve vergi ödeme süreleri de uzuyor.

Buna göre;

- Beyanname verme süresi, mali tatil dönemine yani 3 Temmuz-20 Temmuz 2007 tarihleri arasına rastlarsa, 21 Temmuz'dan itibaren, beyanname verme süresi 7 gün uzayacak.

- Uzlaşma ve cezada indirimi için başvuru süresinin son gününün, mali tatile rastlaması durumunda, 21 Temmuz tarihinden itibaren, süre 7 gün uzamış sayılacak.

- Gerek tarhiyat öncesi gerekse tarhiyat sonrası uzlaşmayla ilgili olarak, mükellefin bu yönde bir talebi olmadığı sürece, mali tatil süresi içinde uzlaşma günü verilmeyecek.

- İkmalen, re'sen ve idarece yapılan tarhiyatta, ödeme vadesinin mali tatile rastlaması durumunda, vergi, resim, harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin, ödeme süresi, 27 Temmuz 2007 çalışma saati bitiminde sona erecek.

- İkmalen, re'sen ya da idarece yapılmış tarhiyatlara karşı dava açmanın son günü, mali tatil dönemine rastladığı durumda, süre mali tatil süresince işlemeyecek.

Mali tatil nedeniyle uzayan dava açma süresinin son gününün, adli tatile rastlaması durumunda, dava açma süresi adli tatili izleyen günden itibaren, yedi gün uzayacak.

Dava dilekçesine karşı savunma ya da savunmaya cevap işlemlerinde de, sürenin uzayıp uzamayacağı, net olarak belli değil. Ancak, Yasa'da bu yönde bir hüküm bulunmadığı için uzamayacağı görüşü ağırlık kazanmaktadır.

- Defterlere kayıt olayında da kayıt sürelerinin mali tatile rastlaması durumunda, süreler mali tatil boyunca işlemeyecek.

- Bildirim süreleri de mali tatil boyunca işlemeyecek. Örneğin işe başlama, işi terk ya da adres değişikliğini bildirme sürelerinin mali tatile rastlaması durumunda, süre; mali tatil boyunca işlemeyecek.

- Vergi ve ceza ihbarnameleri, mali tatil süresi içinde, mükellefe ya da sorumlulara bildirilmeyecek; tatil süresi içinde gerçekleşen tebligat işlemlerinde ise, süre mali tatil boyunca işlemeyecek.

- SSK'ya tabi işverenlerin beyan, bildirim ve ödemeleri de mali tatil boyunca, otomatik olarak uzayacak.

VERGİ İNCELEMESİ DE YOK

Mali tatil boyunca, mükelleften defter ve belge ibrazı istenemeyecek. Mükellefin işyerinde inceleme başlanamayacak.

Mali tatilden önce tebliğ edilen yazıya göre, defter ve belge ibraz süresinin, mali tatile rastlaması durumlarında, süre 27 Temmuz 2007 tarihine kadar uzayacak.

ADLİ TATİL

Bir de adli tatil olayı var. Adli tatil, öteden beri uygulandığı için yeni bir olay değil.

1 Ağustos 2007 tarihinde başlayacak ve 5 Eylül 2007 tarihine kadar devam edecek. Mahkemelerde dava açma süresinin ya da bölge idare mahkemesine itiraz veya Danıştay'a başvuru süresinin, adli tatile rastlaması durumunda, süre adli tatilin bitiminden itibaren, yedi gün uzayacak.

Bu arada açılan davalara karşı savunma ya da savunmaya cevap süreleri de, adli tatil boyunca işlemeyecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 728

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Seçimden önce ve sonra iki tatil var