Mazot 1 YTL olacak mı?

 

23.06.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Mazot 1 YTL olacak mı?

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 23 Haziran 2007 Cumartesi - Hürriyet

BU günlerde en çok aldığımız soru bu.

Bir TV programı ya da canlı telefon bağlantısı veya karşılaştığımız kişiler soruyor:

"Mazot 1 YTL olacak mı?"

Siyasi parti liderlerinin açıklamalarına ve seçim bildirgelerine bakıyoruz:

Kimine göre olacak, kimine göre de olmayacak. Bazılarına göre de 1 YTL'nin bile altına inecek. Vatandaşın kafası iyice karıştı.

NEREDEN ÇIKTI?

Bazı okurlarımız da "Durup dururken, mazotun 1 YTL'ye indirilmesi de nereden çıktı?" diye soruyorlar.

Nedeni belli; yaklaşan genel seçimler.

Çiftçilikle ya da hayvancılıkla uğraşan küçük üretici sıkıntılı. Hükümet de muhalefet de bu gerçeğin farkında. O nedenle, seçim beyannamelerindeki önemli vaadlerden biri de çiftçiye verilecek ilave desteklerle ilgili.. Partiler, çarpıcı vaadlerle, köylünün gönlünü ve oyunu almayı umuyorlar.

Bu aşamada, en çarpıcı vaadlerden biri de mazot fiyatının indirilmesi ile ilgili..

RAKAMLAR NEYİ GÖSTERİYOR?

- Türkiye'de , 2006 yılında akaryakıttan tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 20 milyar 556 bin YTL. Bunun KDV'si 3 milyar 700 milyon YTL (Bilmeyenler için not: ÖTV'nin de ayrıca KDV'si alınıyor). Mazotun KDV'si de eklendiğinde, toplam vergi, yaklaşık 26 milyar YTL oluyor.

- 2007 yılında akaryakıttan tahsil edilmesi öngörülen ÖTV 23 milyar YTL. Bunun KDV'si 4 milyar 140 milyon YTL. Ayrıca akaryakıtın KDV'si de dahil edilince akaryakıttan, yaklaşık 30 milyar YTL vergi toplanması amaçlanıyor.

- Türkiye'de tüketilen 33 milyon ton akaryakıtın, 9 milyon tonu mazot.

- Bir litre mazotun rafineri satış fiyatı 74 Yeni Kuruş. ÖTV'si 83, KDV'si de 61 Yeni Kuruş. Toplam vergi 1.44 YTL, pompa satış fiyatı da 2.26 YTL. Buna göre, Mazotun yüzde 64'ü vergi.

- 9 milyon ton mazottan alınan ÖTV ve KDV tutarı yaklaşık 13 milyar YTL.

Demek ki mazotun vergisi sıfırlanırsa, bundan doğacak vergi geliri kaybı, 2007 rakamlarıyla 13 milyar YTL civarında olacak.

- Çiftçinin kullandığı mazot 2 milyon 222 bin litre. Bundaki verginin (ÖTV +KDV) sıfırlanmasının maliyeti ise, yaklaşık 3,2 milyar YTL.

Bu arada bazı armatörler, balıkçılar, yat sahipleri ve uluslararası taşımacılık yapan gemilerin, ÖTV'siz yakıt aldıkları da ayrı bir gerçek.

İNDİRİM AMA NASIL?

Partilerin, indirim vaadlerine bakıyoruz.


İktidar partisinin, bu tür bir vaadi yok. Olsaydı, herhalde vatandaş "Peki şimdiye kadar niye indirmediniz?" diye sorardı. Diğer partilere gelince;

- Genç Parti, mazotun 1 YTL'ye, DP ise 1 YTL'nin de altına indirileceğini açıklıyor.

Yukarıdaki tabloya baktığımızda, bayi kárı da azaltılarak, vergisiz mazot 1 YTL'ye satılabilir. Ancak 13 milyar YTL'lik de bir gelir azalması olur. Bunu telafi edecek somut bir kaynak gösterilmediği sürece, mazotun 1 YTL'ye ya da bunun altına satılması mümkün gözükmüyor.

- CHP, sadece tarımda kullanılan mazotun ÖTV'sini sıfırlayacağını belirtiyor. KDV sıfırlanmayacağı için bunun maliyeti yaklaşık 2 milyar YTL olacak.

- MHP ise, küçük çiftçilerin kullanacağı mazotun ÖTV ve KDV'sinin sıfırlanacağını, orta ve büyük ölçekte üretim yapan çiftçilerin kullanacağı mazottaki ÖTV ve KDV'nin de yüzde 50 oranında düşürüleceğini açıklıyor. Buradaki maliyet de 2 milyar YTL'ye yakın.

Mazottaki vergi indirimi olayına baktığımızda, CHP ve MHP'nin vaadleri daha gerçekçi ve uygulanabilir boyutta gözüküyor.

İşin doğrusu, çiftçiler gerçekten çok zor ve sıkıntılı bir durumdalar. Özellikle küçük çiftçinin durumunu iyileştirmeye ve rahatlatmaya dönük önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor. Mazottaki indirim de bunlardan biri...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 830

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Mazot 1 YTL olacak mı?