Eşiniz yüzerken yönetim kurulu toplantısı olur mu

 

04.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eşiniz yüzerken yönetim kurulu toplantısı olur mu

Şükrü Kızılot -  skizilot@yaklasim.com 04 Ağustos 2007 Cumartesi - Hürriyet

HANIMLAR, size güzel bir haber.

Eşinizle beraber tatildesiniz. Akşama doğru, sekreteri ile telefonla konuştuktan sonra size dönerek:

- Olacak şey mi? İki gün sonra, yönetim kurulunun toplanması gerekiyormuş. Sizleri, denizi ve bu güzel ortamı bırakıp gitmeyi hiç istemiyorum ama mecburum. Yoksa yönetim kurulu toplanamaz.

İlk bakışta, eşiniz haklı. Yönetim kurulu üyesinin, "Ben tatildeyim, birine vekalet vereyim o benim yerime toplantıya katılıp, kararları imzalasın" demesi daha doğrusu diyebilmesi, hukuken mümkün değil. Ancak, bu yazıyı okuduğunuzda, olay değişecek. Eşiniz denizde yüzerken, yönetim kurulu kararı alınabilecek. Siz de eşinizle birlikte olabileceksiniz. Gerçi sizin eşiniz yapmaz ama bazı erkekler "yönetim kurulu toplantısını" bahane ederek, bir-iki gün kaçamak yapabiliyorlar. Bu yazı herhalde onların hoşuna gitmeyecek.

TOPLANTI YETER SAYISI

Şimdi olayı açıklayalım.


Bir anonim şirketin anasözleşmesinde, aksine hüküm yoksa, toplantı yeter sayısı, üye tam sayısının yarısından bir fazlasıdır. Toplantı yeter sayısı için üye sayısının mutlak çoğunluğu değil, yarıdan bir fazlası aranıyor. Bu nedenle, yedi kişilik bir yönetim kurulunda, toplantı yeter sayısı beş üye. Çünkü 7'nin yarısı 3.5, bir fazlası ise 4.5 edeceğinden, buçuk kişide olmayacağından, toplantı için yeter sayısı 5'dir. Beş kişilik bir yönetim kurulunda da toplantı yeter sayısı dört üye.

Üç kişilik yönetim kurulunda ise, toplantı için tüm üyelerin katılımı koşulu aranıyor. Karar içinse, mevcut üyelerin çoğunluğunun oyu yeterli. Kararların geçerliliği de yazılıp imza edilmiş olmasına bağlı (TTK Md. 330).

TOPLANTISIZ KARAR

Özellikle acil durumlarda ve yönetim kurulu üyelerinin hepsinin aynı şehirde bulunmadığı durumlarda, toplantının yapılması mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda "toplantısız karar almak" mümkün.

Türk Ticaret Kanunu'nun 330/2. maddesinde, yönetim kurulunun toplantısız karar almasına olanak sağlanıyor.

Bu maddeye göre, yönetim kurulunun toplantısız karar alabilmesi, aşağıdaki koşulların gerçekleşmesine bağlı:

1- Üyelerden biri, belli bir konuda yazılı bir öneride bulunmalı.

2- Diğer üyelerin yeterli çoğunluğu, öneriye yazılı olarak onay vermeli. Bu yolla karar alınabilmesi için gerekli karar yeter sayısı mevcut üyelerin çoğunluğudur.

3- Üyelerden herhangi biri önerinin görüşülmesini talep etmemeli. Üyelerden birinden görüşme talebi geldiği taktirde, bu yolla karar alınması mümkün olmaz.

Toplantısız alınan kararın geçerli olması için, kararın alınmış olması tek başına yeterli değil. Bunun yanısıra, kararın yazılıp üyelerce imza edilmiş olması gerekiyor. Konuya ilişkin bir Yargıtay kararında, yapılmakta olan görüşmeye katılmayan bir yönetim kurulu üyesinin, faksla karara onay vermesinin de aynı hüküm çerçevesinde mümkün olacağı belirtilmektedir. (Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 20.12.1994 Tarih ve E. 94/3155, K.94/7650)

Yukarıda yapılan açıklamalardan ve dayanağı olan yasa maddesinden de fark edileceği gibi, anonim şirketlerde, yönetim kurulunun toplantısız karar alabilmesi mümkün olabiliyor.

Özellikle, şu sıralarda tatilde olanlar için bu uygulama çok önemli...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 794

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eşiniz yüzerken yönetim kurulu toplantısı olur mu