İsteğe bağlı sigortalı üvey evlat mı?

 

18.08.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

İsteğe bağlı sigortalı üvey evlat mı?

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 18 Ağustos 2007 Cumartesi - Hürriyet

OKURLARIMIZDAN Mustafa Fırat, böyle soruyor.

Ardından da Sosyal Güvenlik Kurumu'na sorduğu soruyu ve aldığı yanıtı açıklıyor.

Öncelikle sorusunu özetleyelim;

SORU : Sigortalı olarak hizmetim 517 gün. Aralık 2001'den itibaren "isteğe bağlı sigortalı" oldum. Prim ödeme günlerimin toplamı 2010. Hiçbir sosyal güvenlik kuruluşundan sağlık hizmeti almıyorum ve sağlık karnem de yok. SSK'dan bir "sağlık karnesi" edinip, sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?

VERİLEN YANIT

Okurumuzun 2 Ağustos 2007 tarihinde yaptığı başvuruya, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca 8 Ağustos 2007'de aşağıdaki yanıt veriliyor.

"Kurumumuzca isteğe bağlı sigortalılara sağlık yardımı sağlanmamaktadır. Ancak, fiili olarak sigortalı bir işte çalışmanız halinde 1 yıl içinde kendiniz için 90 gün, eş ve çocuklarınız için 120 gün sigortalılığınız olması halinde sağlık yardımı alabilirsiniz."

Özetle, herhangi bir işte çalışmadığı için, isteğe bağlı sigortalıların, sağlık yardımından yararlanamayacağı, bildiriliyor.

SİGORTALININ İSYANI

İsteğe bağlı sigortalı olan okurumuz, Kurumun yanıtını alınca, isyan edercesine soruyor.

"2010 gündür hiç aksatmadan SSK'ya isteğe bağlı sigortalılık için prim ödüyorum ama bir sağlık karnesi vermiyorlar.

İsteğe bağlı sigortalı hasta olmaz mı?

Yeşil Kart adı altında hiç bir prim falan ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlananlar ortadayken, biz şu an yürürlükte olan tarifeye göre ayda minimum 146,25 YTL ödediğimiz halde neden sağlık hizmetlerinden faydalanamıyoruz?

İsteğe bağlı sigortalılar T.C. vatandaşı değil mi? Biz üvey evlat mıyız?

Bize neden sağlık hizmeti verilmiyor?"

Özellikle merak edilen nokta şu; "yeşil kart" sahipleri, 1 YTL dahi prim ödemedikleri halde, sağlık hizmetlerinden yararlanıyorlar. İsteğe bağlı sigortalı, kısmen de olsa prim ödediğine göre, sağlık hizmetlerinden neden yararlanamıyor?

Nedeni belli; mevzuat böyle de onun için!..

İlginçtir, isteğe bağlı sigortalı olanlar, prim öderken yararlanamadıkları sağlık hizmetlerinden, prim ödemeye son verip emekli olduklarında yararlanabiliyorlar!..

NE YAPILABİLİR?

Yapılacak olan belli, mevzuat değiştirilir, olur biter.

Bu konuda özel bir düzenleme yapılmazsa, bir başka çözüm yolu daha var.

1 Ocak 2008'den itibaren yürürlüğe girmesi beklenen 5510 sayılı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası" yürürlüğe girdiğinde, sigortalı olsun olmasın, tüm bireyler genel sağlık sigortası kapsamında olacak. Böyle olunca, isteğe bağlı sigortalılar da bu uygulamadan yararlanacaklar.

Bir aksilik olmazsa, yaklaşık 4 ay sonra, okuyucumuzun ve bu durumda olan yüzbinlerce kişinin sorunu da çözümlenmiş olacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 623

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

İsteğe bağlı sigortalı üvey evlat mı?