KİT’lerde fazla işçi var mı yok mu

 

19.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KİT’lerde fazla işçi var mı yok mu

Şükrü Kızılot -  19 Ocak 2005 Çarşamba - Hürriyet

YILLARDIR KİT’lerde, gerekli olandan fazla işçi çalıştırıldığı söylenir durur. IMF de bu konuyu kafaya takmış durumda. Israrla kamuda çalışanların azaltılmasını istiyor.

Peki... KİT’lerde çalışanlar, gerçekten sayısal anlamda fazla mı?

Çalışanların sayısına dikkatle bakıyoruz o da ne? Kadrolu işçi sayısının yanısıra bir de gölge işçiler var. ‘Taşeron işçileri’ diye adlandırılan bu işçilere bakıyoruz, bazı KİT’lerde, çalışan sayısının yarısı ya da üçte biri kadar. İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda kapsamlı bir liste hazırlamış.

Dikkatimizi çekenler, tabloda gösterilmiştir.

Aslında liste uzayıp gidiyor. PETKİM’de de 3002 kadrolu çalışana karşılık 862 taşeron işçisi var. TKİ, MKE, TPO, Şeker Fabrikaları, BOTAŞ, ÇAYKUR, TCDD, PTT, TÜPRAŞ, THY gibi kurumlara da bakamadık. Tabloyu görünce, ister istemez akla bazı sorular geliyor. Örneğin;

KİT’lerde işçi sayısı fazla ise ayrıca ‘taşeron işçisi’ adı altında çalıştırılanlar neyin nesi? İlke olarak bunların ana üretim ve hizmet fonksiyonu dışındaki işlerde yani destek hizmetlerinde (temizlik, yemek, taşımacılık gibi) çalıştırılmaları gerekir. Oysa, taşeron işçileri arasında; büro işi yapanlar, sekreterler, mühendisler, makam şoförleri, odacılar bile var.

Ücretlere bakıyoruz, arada büyük fark var. Kadrolu işçi, diğerinin üç-dört hatta bazılarında beş katı ücret alıyor. Oysa içlerinde, yanyana çalışıp aynı işi yapanlar var.

Taşeron işçileri hiçbir şekilde, sosyal yardımlardan ve haklardan da yararlanamıyorlar. Sendikalaşma hakları yok. Emekli olan ya da ayrılan kadrolu işçilerin yerine, taşeron işçisi istihdam ediliyor. Böylece, kağıt üzerinde işçi sayısı azaltılmış oluyor ve sendikalaşma da önleniyor.

KİT’lerde çalışan işçilerin sayısı denilince, kadrolu işçilerin sayısı belirtiliyor. ‘Bu sayı çok’ diyenler, asıl fazlalığı binlerce onbinlerce gölge işçiyi yani taşeron işçilerini göremiyorlar. Taşeron işçileri, maalesef yıllardır siyasilerin, yöneticilerin ve diğer hatırlı kişilerin, taşeron üzerinden baskı yaparak ‘arka kapıdan istihdam yaratma aracı’ olmuştur.

KİT’lerde çalışanlar açıkça ortaya konulsa biz de öğrensek, nerede kaç kişi kadrolu ve kadrosuz çalışıyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 781

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KİT’lerde fazla işçi var mı yok mu