Zehra Teyzebir duble rakı içecek

 

22.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Zehra Teyzebir duble rakı içecek

Şükrü Kızılot -  22 Ocak 2005 Cumartesi - Hürriyet

ZEHRA Teyze’den ilginç bir teşekkür mektubu aldım.

‘...Eşim emekli deniz albayı. Yıllar önce emekli olurken aldığı ikramiyeyle bir daire aldı. Bana da bir jest yaparak bu dairenin tapusunu benim üzerime aldı.

Tam 11 yıldır bu dairenin emlak vergisini aksatmadan ödedik. Ta ki, sizin ‘Hatice Teyze’ye Emlak Vergisi İade Edilecek’ diye başlayan yazınızı okuyuncaya kadar...

O yazıyı dikkatle okuduk ve göstermiş olduğunuz yoldan giderek; vergi dairesi, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur bürolarından, sabırla evrakları toplayıp, Kadıköy Belediyesi’ne başvurdum. 2005 yılında emlak vergisi ödemeyeceğimi bildirdim. Hatta ileri giderek 2004 yılı vergi iademi talep ettim (talep edilmeyince verilmiyor). Bugün de Kuyubaşı Vakıfbank’tan, 2004 yılı için ödediğim 80 milyon lira karşılığı 80 YTL’yi aldım.

Eve dönerken de bir Tekirdağ rakısı aldım. Hafta sonunda, eşim ve ben ‘sizin sağlığınıza’ diyerek bir duble içeceğiz. Yürek dolusu iyi dilekler ve teşekkürler...’

DİĞER TEYZELER

Okurlarımızın mektupları, bizim için çok önemli. Zehra Teyze’nin mektubunu okuyunca, çalışmayan ve geliri olmayan, milyonlarca ev hanımı için, ‘emlak vergisi avantajı’nı hatırlatma ihtiyacını duydum.

Ev hanımlarının, emlak vergisi ödememeleri için, aşağıdaki koşullar aranıyor:

1- Yalnızca bir konuta sahip olacaklar,

2- Konutun brüt alanı 200 metrekareyi aşmayacak,

3- İkametgahının yani oturduğu evin bağlı olduğu vergi dairesinden, vergi mükellefi olmadığına dair bir yazı alacak,

4- TC Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK Genel Müdürlüğü ilgili birimlerinden, aktif sigortalı olmadığına dair birer yazı alacak,

5- Belediyeden alacağı bununla ilgili formu doldurup, belgeleri ekleyecek ve tekrar ilgili belediyeye verecek.

Olay bitti. Bundan sonra emlak vergisi yok!..

Maliye Bakanlığı’nın, tam metni Yaklaşım Dergisi’nin Aralık 2004 sayısında yayınlanan 2 Ağustos 2004 Tarih ve 36175 sayılı Özelgesi’ne göre; kocanın çalışıyor olması ya da emekli aylığının bulunması, çalışmayan ev hanımının bir konutu nedeniyle emlak vergisi ödememesine engel değil.

2004’ÜN İADESİ

Bu arada, Zehra Teyze’nin yaptığı gibi, dilekçe ile başvurup, 2004 yılında ödenen emlak vergisinin geri alınması da mümkün...

Hiçbir geliri olmayan ev hanımları ve işsiz vatandaşlar, yukarıdaki belgeleri sağlayıp, bir dilekçe ile ilgili belediyeye başvurduklarında 2004 yılında yatırdıkları emlak vergisini iade olarak geri alabilirler. Nitekim Maliye Bakanlığı da 22 Şubat 2004 tarih ve 256 sayılı özelgesi ile; emlak vergisinin, düzeltme yolu ile iade edilebileceğini belirtti.

Özet olarak, mevzuatı bilmediği için, tek konutları için emlak vergisi ödeyen emekliler ve işsiz vatandaşlar, ilgili belediyeye başvurduklarında, ödedikleri vergiyi iade olarak geri alabilecekler.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1094

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Zehra Teyzebir duble rakı içecek