Pako ile Kiraz'ın vergisi

 

23.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Pako ile Kiraz'ın vergisi

Şükrü Kızılot - 23 Ocak 2005  Pazar - Hürriyet

PAKO'yu hepiniz tanıyorsunuz. ‘Hayat; çekilen, çıkan ve çıkmayan fotoğraflardan ibarettir’ diyen sevgili Bekir Coşkun‘un Pako’su... O kalbimizde yaşıyor. Ayrıca çevremizde, yüzlerce binlerce Pako var...

Kiraz'a gelince, onu henüz tanımıyorsunuz. O daha çok küçük olan, minik kedimin adı... Ocak ayının başlarında, mizah ağırlıklı yazılarımı, fıkra ve güzel sözlerle süsleyerek ‘Kiraz Kedi’nin KDV’si’ adı altında, kitap olarak çıkardım. Pako kadar hiçbir zaman olamaz ama Kiraz’ı da zamanla seveceksiniz.

VERGİ İADESİ

Bugünlerde, ücretliler ile emekliler ‘vergi iadesi’ zarflarını veriyorlar. Yarın akşama kadar ücretlilerin, 31 Ocak akşamına kadar da emeklilerin, vergi iadesi zarflarını vermeleri gerekiyor. Milyonlarca ücretli ve emekli; sağlık, eğitim, gıda, giyim ve kira giderlerini bildirip, vergi iadesi alacaklar.

Pako ve Kiraz'ın mamalarıyla ilgili giderleri, tedavi giderleri ve diğer tüm giderleri, vergi iadesinden yararlandırılmıyor. Sadece onlar değil, evdeki minik kuşun giderleri de yararlandırılmıyor.

KATMA DEĞER

Son haftaların güncel konularından biri de sağlık ve gıda harcamalarında yapılan KDV indirimi ile ilgili...

Pako ya da Kiraz hasta olduğunda, yapılan tedavi giderlerinin tamamı için KDV ödeniyor. Beslenmeleri ile ilgili harcamaları da KDV'ye tabi. Temel gıdaların çoğunda KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanırken, Pako ile Kiraz’ın mamalarından yüzde 18 KDV alınması da dikkati çekiyor!..

Pırlanta, elmas, yakut ve incide yüzde 18 olan KDV oranı 1 Ağustos 2004'ten itibaren, KDV istisnası getirilmek suretiyle, sıfıra indirildi (Bkz.31 Temmuz 2004 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 5228 sayılı yasa). Bu konu yeterince tartışıldığı için, ayrıntıya girmeyeceğiz ama evde beslenen minik kuşun yemi ile Pako ile Kiraz Kedi’nin maması da pırlanta tarifesine sokulamaz mı?

Eşinize sahte pırlanta almayın

EŞİNİZE, evli değilseniz sevgilinize ya da (azınlıkta kalan bazıları için) hem eşinize hem de sevgilinize, pırlanta kolye, yüzük ya da küpe alırken, bir noktaya dikkat etmeniz gerekiyor.

Onlara alacağınız pırlanta kolye, küpe ya da yüzük;

Taklit ise yani gerçek pırlanta değilse, yüzde 18 KDV’ye tabi.

Taklit değilse yani gerçek pırlanta ise, yüzde sıfır KDV’ye tabi.

Bu nedenle, eşinize ya da sevgilinize veya her ikisine gerçek pırlanta, elmas, yakut ya da inci alırsanız, bunlar için hiç KDV ödemeyeceksiniz. Taklitlerini alırsanız, yüzde 18 KDV ödeyeceksiniz.

Hanımlar siz de bu yazıyı okuduktan sonra, eşinize ya da sevgilinize, bu ince noktayı hatırlatın. Boşuna KDV ödemesin!..

Pırlanta kolye

KARI koca yatağa girdiklerinde, erkek istekli bir şekilde eşine yaklaşır. Karısı; ‘Lütfen... Canım istemiyor, sadece bana sarıl’ der. Adamcağız ‘Neden?’ diye sorduğunda, ‘Bir kadın olarak sevgi ihtiyaçlarımı sen hiç anlamıyorsun’ yanıtını alır. Adam durumu anlar ve başını yastığa iyice gömerek uyumaya çalışır.

Ertesi gün öğleden sonra, adam karısını büyük bir mağazaya götürür. Karısı üç tane pahalı kıyafet dener ama hangisini alacağına bir türlü karar veremez. Adam karısına hepsini de almasını söyler. Sonra, 200 dolardan 3 çift ayakkabı alır... Kadın heyecandan ne yapacağını şaşırmıştır. Ardından pırlanta küpelere ve kolyelere bakarlar. Kocası, ‘ Sen kolye sevmezsin ama bu çok özel bir pırlanta kolye ve küpe, beğendiysen alabilirsin’ der. Kadın, mutluluktan adeta uçar vaziyette kocasına döner; ‘Hayatım, ne kadar iyisin. Bu pırlanta kolyeyi de küpeyi de çok beğendim. Hemen alalım’ dediğinde, kocası, tebessüm ederek ‘Hayır hayır hayır bunları satın almayacağız’ der. Karısının yüzü bembeyaz olmuş vaziyetteyken, devam eder; ‘Evet, bunları almayacağız, bunları okşamanı ve sadece sevgi ile sarılmanı istiyorum...’

Köpek yavrusu

KÜÇÜK bir çocuk, üzerinde "Satılık Köpek Yavruları" yazılı dükkana girip sorar; "Köpek yavrularını kaça satıyorsunuz?". Adam çocuğa, yavruların en az 50 dolar ettiğini söyler. Çocuk elini cebine atıp, biraz bozuk para çıkarır ve dükkan sahibine "2 dolar 35 sentim var. Onlara bakabilir miyim?" der.

Dükkan sahibi çocuğa gülümser ve bir ıslık çalar. Lady adlı bir köpek, dükkanın içindeki kulübesinden çıkıp onlara doğru koşmaya başlar; arkasında da beş yavrusu... Yavrulardan birinin, diğerlerinin gerisinde topallayarak geldiğini fark eden çocuk;

"Bu yavrunun nesi var?" diye sorduğunda, dükkan sahibi "Veterinerin dediğine göre, kalçasında bir kemik eksikmiş. Hep böyle topallayacakmış’ der.

Küçük çocuk hemen, "Onu almak istiyorum" dediğinde, dükkan sahibi "Sahi mi?.. O yavruyu gerçekten istiyorsan sana bedava verebilirim" der. Bunun üzerine çocuk dükkan sahibine yaklaşır ve öfkeyle "Onu bana bedava vermenizi istemiyorum. Bu yavru da diğer yavrular kadar değerli. Fiyatı neyse size ödeyeceğim. Simdi size iki dolar otuz beş sent vereceğim, kalan parayı da ayda elli sent, elli sent ödeyeceğim!" der.

Dükkan sahibi "O sakat yavruyu ne yapacaksın? O hiçbir zaman diğer köpekler gibi koşup, oynayamayacak" dediğinde, küçük çocuk pantolonunun paçasını yukarı kaldırır ve iki çelik bağla desteklenmiş eğri sol bacağını göstererek; "Ben de pek koşamıyorum. Bu yavrunun da kendini anlayacak birine ihtiyacı var’ der.

Günün sözü

Birçok filozof ve birçok kedi ile karşılaştım ama kedinin bilgeliği her zaman daha üstündü.

Hippolyte Taine

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 756

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Pako ile Kiraz'ın vergisi