Esnafa internet kullanma yasağı

 

17.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Esnafa internet kullanma yasağı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 17 Kasım 2007 Cumartesi - Hürriyet

SON bir haftadır, esnaf ve sanatkarlardan, özellikle bir konuda şikayetler yağıyor. Yalnızca onlardan değil, başta avukatlar olmak üzere serbest meslek kazancı elde edenlerden de aynı konuda şikayetler yağıyor.

Şikayetin özü şu; "Vergi beyannamelerini örneğin bu ay verilecek muhtasar ve KDV beyannamelerini, internet ortamında gönderin" deniliyor. Tamam, buna bir itiraz yok.

Ardından, "Beyannameleri gönderin ama siz gönderemezsiniz. Serbest muhasebeci veya serbest muhasebeci mali müşavir aracılığıyla gönderebilirsiniz" deniliyor.

İNTERNET YASAĞI

Bilmeyenler için konuyu kısaca özetleyelim.

- Alım-satım yapan ve imalatla uğraşan esnaf ve sanatkarlar; satışları tutarı 119 bin YTL'yi aşmıyorsa, beyannamelerini kendileri imzalayabiliyorlar.

- Hizmet işleriyle uğraşan esnaf ve sanatkarlarda bu sınır, hasılat olarak 59 bin YTL, serbest meslek kazancı elde edenlerde ise 83 bin YTL.

Satış tutarı ya da hasılat bu tutarın üzerinde ise, vergi beyannamelerinin serbest muhasebeci ya da serbest muhasebeci mali müşavire imzalattırılması gerekiyor.

Olay böyle devam ederken, Maliye Bakanlığı'nın, 18 Ekim 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 376 No.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile; "Herhangi bir sınırlama olmaksızın, esnaf ve sanatkarlar ile serbest meslek kazancı elde edenler de dahil ticari, zirai ve mesleki kazancından dolayı, gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olanlara, beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğu" getirildi.

Esnaf ve sanatkar ile serbest meslek kazancı elde edenler, "Tamam elektronik ortamda gönderelim" diyorlar. Ancak kullanıcı kodu, parola ve şifre almak için vergi dairesine gittiklerinde "Size veremeyiz SM ya da SMMM aracılığıyla gönderebilirsiniz" deniliyor.

Özetle, internet ortamında "kendi beyannamenizi kendiniz gönderemezsiniz" deniliyor.

SÜRE ÇOK KISA

Gerçek usulde vergiye tabi bir çok esnaf, sanatkar ve serbest meslek erbabı, henüz olayın tam olarak farkında değil.

Elektronik ortamda verilecek ilk beyanname olan muhtasar beyanname ve KDV beyannamelerinin verilmesi için son gün 23 ve 26 Kasım. Bu tarihe bir hafta kaldı. Yüzbinlerce mükellefin, bir hafta içinde serbest muhasebeci veya mali müşavirle özel sözleşme yapmaları gerekiyor.

MUHASEBECİ TUTMAYANA CEZA VAR

Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, bir hafta içinde bir muhasebeci ya da mali müşavirle anlaşma yapmayan esnaf ve sanatkarlar ile serbest meslek kazancı elde edenler, beyannamelerini elektronik ortamda gönderemeyecekler. Böyle olunca da hiç beyanname vermemiş sayılacaklar. Beyanname vermedikleri için de binlerce esnaf ve sanatkara hem re'sen takdir yolu ile matrah takdiri yapılacak hem de özel usulsüzlük ve birinci derece usulsüzlük cezası ayrı ayrı kesilecek.

Maliyenin, bu sorunu yumuşak bir inişle çözümlemesi gerekiyor. Bunun için de bir an önce bir tebliğ hazırlanıp, uygulama belli bir süre ertelenmeli. Bu arada esnaf, sanatkar ve serbest meslek erbabına, elektronik ortamda beyanname gönderebilmeleri için daha önce kira gelirini beyan edenlere uyguladığı gibi şifre verilmesi gerekiyor. Aksi halde, çok sayıda esnaf ve sanatkar ile serbest meslek erbabı, vergi cezalarına muhatap olacağı gibi, Maliye de verilemeyen beyannamelerden alacağı vergileri zamanında tahsil edememiş olacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 721

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Esnafa internet kullanma yasağı