Muhasebeciye kendi beyannamesini gönderme yasağı

 

22.11.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Muhasebeciye kendi beyannamesini gönderme yasağı

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 22 Kasım 2007 Perşembe - Hürriyet

FIKRA gibi bu olayın gerçek olduğunu biliyor musunuz?

Çok büyük bir şirketin, muhasebesini yürüten ve vergi beyannamelerini, şirket adına şifre alıp, elektronik ortamda gönderebilen muhasebeci, sıra kendi beyannamesine gelince, şifre alıp gönderemiyor!

Hani, halk arasında kullanılan "terzi kendi söküğünü dikemezmiş" diye bir söz var ya işte öyle bir şey!..

OLAY NE?


Vergi beyannamelerinin, şifre alınarak internet ortamında gönderilmesi için birkaç gün kaldı...

Muhtasar beyannamenin 23 Kasım, KDV beyannamesinin de 26 Kasım Pazartesi akşamına kadar, elektronik ortamda, ilgili vergi dairesine gönderilmesi gerekiyor.

Maliye Bakanlığı, 376 No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile;

"Ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı, gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine, bu ay verilecek olan muhtasar beyannameler ile KDV beyannamelerini, elektronik ortamda gönderme zorunluluğu" getirdi.

Ancak, beyannamelerin elektronik ortamda gönderilebilmesi için, ilgili vergi dairesinden şifre alınması gerekiyor. Bu şifre de bağımsız çalışan meslek mensuplarına yani Serbest Muhasebecilere (SM), Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere (SMMM) ve Yeminli Mali Müşavirlere (YMM) verilebiliyor.

Buna göre, örneğin bir esnaf, sanatkar ya da serbest meslek erbabı, kendi adına şifre alıp, beyannamelerini elektronik ortamda gönderemiyor.

SÖKÜĞÜNÜ DİKEMEYEN MUHASEBECİ

Geçtiğimiz Cumartesi yayınlanan "Esnafa İnternet Kullanma Yasağı" başlıklı yazımız üzerine, büyük bir şirketin muhasebesini yürüten ve SMMM unvanına sahip olan bir okurumuz da kendi durumunu yazmış.

"Sadece esnaflar değil, SMMM unvanına sahip olan ben de, aynı durumdayım. Kendi adıma kayıtlı bir kırtasiye dükkanım var. Dükkanı eşim yürütüyor. Ben de büyük bir şirkette ücretli yani bağımlı olarak çalışıyorum. Şirketin beyannamelerini, şirket adına aldığım şifre ile gönderebiliyorum. Ancak, kendi beyannamelerimi aynı şifre üzerinden gönderemiyorum. Yeni bir şifre de alamıyorum. Bu durumda, bir meslektaşımla anlaşıp ’Beyannamemi ben gönderemiyorum. Sen gönderir misin?’ demem gerekiyor."

Ne diyelim, olay fıkra gibi ama mevzuat da böyle!..

Avukatlara ve esnafa internet kullanma kolaylığı


MALİYE Bakanlığı, avukatların kendi adlarına şifre alarak, vergi beyannamelerini elektronik ortamda gönderebilmelerine, olanak sağladı. Buna göre, avukatlar, ilgili vergi dairesinden şifre almak suretiyle, kendi beyannamelerini internet ortamında gönderebilecekler.

Esnaf ve sanatkarlara ise, "Sınırlı bir izin" verildi.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 20 Kasım 2007 Tarih ve 29 No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile;

- İşletme hesabı esasına göre defter tutanların, muhtasar ve KDV beyannamelerini elektronik ortamda gönderme zorunluluğunu, 2008 yılına erteledi (Sirkülerin tam metni için Bkz. www.yaklasim.com).

Maliye Bakanlığı yetkilileri, bu konuda girişimde bulunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken’e;

"Avukatların, internet kullanmaya yatkın olduklarını, esnafın internet kullanmada zorlanacağını, ufak bir hatada, her defasında 1.000 YTL’nin üzerinde ceza ödeyebileceği için, bu yola gidildiğini, esnafın; sadece beyanname gönderme işlemine aracılık edecek olan serbest muhasebeci ve mali müşavirlere, sembolik bir ücret ödeyeceklerini" açıkladı.

Yıl sonuna kadar, bununla ilgili tarife de ayrıca belirlenip açıklanacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 981

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Muhasebeciye kendi beyannamesini gönderme yasağı