Yaşlılara kıymayın efendiler

 

27.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Yaşlılara kıymayın efendiler

Şükrü Kızılot - 27 Ocak 2005 Perşembe - Hürriyet

YAŞLILARA verilen değer, bir toplumun gerçek görüntüsünü yansıtır. Özellikle yurtdışında, bunun canlı örneklerini görüyoruz. Onlara ‘çok özel’ kolaylıklar sağlanıyor, değer veriliyor.

Bizde de yaşlılara sağlanan bazı kolaylık ve avantajlar var. Yaşlılara değer verme yönüyle, genellikle duyarlı bir toplumuz. Ancak, bu konuda yine de ciddi sorunlar var.

HUZUREVLERİ VE LÜKS OTELLER

Huzurevlerine hiç gidiyor musunuz? Aslında zaman zaman mezarlığa, hasta ziyaretine ve huzurevlerine gitmeli ve o ortamı bir süre de olsa yaşamalı... İnsan, yarınlarını düşünmeli...

Huzurevleri ile ilgili yazılacak çok sayıda sorun var. Bunlardan, çok basit ve anında düzeltilebilecek olan bir soruna dikkati çekmek istiyorum. Huzurevinde kalanların çoğu, ekonomik anlamda sıkıntı içinde olan, kıt olanaklar içinde yaşantılarını sürdürmeye çalışan kişiler. Bunların, huzurevine yaptıkları ödemelerden, yüzde 18 KDV alınıyor.

Beş yıldızlı süper lüks otelde kalanlardan da yüzde 18 KDV alınıyor, huzurevinde kalan, yaşlılardan da... Bu, neresinden bakarsanız bakın doğru değil.

Şimdi uç bir örnek versek ve ‘Pırlanta, elmas, yakut ve incinin KDV’sini yüzde 18’den yüzde sıfıra indirdiniz, huzurevini de pırlanta tarifesine sokup, yüzde 18 KDV’sini niye sıfıra indirmiyorsunuz?’ diye sorsak, belki birileri bozulacak. Tamam... pırlantacıları karıştırmayalım ama huzurevleri de beş yıldızlı lüks otel tarifesine sokulmasın, örneğin hastane ya da yurt tarifesine sokulsun.

Bu son derece makul bir öneri. Üstelik, vergi kaybı da sözkonusu değil. Huzurevlerinden tahsil edilen KDV, toplam KDV gelirinin yüzbinde biri bile değil!.. O halde, huzurevlerinin KDV‘si ya bire indirilsin ya da sıfırlansın. Bu sorun ortadan kalksın, yaşlılar da rahatlasın.

KIRTASİYECİLİK KARMAŞASI

Yaşlılar için adeta işkence olan bazı işlemler var. Sıralamaya kalksak, köşemiz yetmez. Bunlardan biri de ‘Emlak Vergisi’ ile ilgili. Türkiye‘de milyonlarca, yaşlı ev hanımı ve işsiz vatandaş var. Daha önce de yazdık... Sadece bir konutu olan ev hanımları ile işsiz vatandaşlar; vergi dairesinde kayıtlı olmadıklarına, TC Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur‘da aktif sigortalı olmadıklarına dair yazı alıp ilgili belediyeye bir form dilekçe ekinde vermeleri halinde, emlak vergisi ödemiyorlar.

Bu belgeleri sağlamak, özellikle yaşlılar için tam bir işkence. Bazı il ve ilçelerde TC Emekli Sandığı şube ya da bürosu da olmadığı için bu belgeleri sağlamak için civar illere gitmek gerekiyor. SSK ve Bağ-Kur belgelerini tamamlama yönünden de bazı yerlerde sorun yaşanabiliyor. Sayın Başbakan‘a sorunu açıklayıp, şu önerimi de belirttim; vatandaş, belge toplama işkencesiyle uğraşmasın, belediyeye bir dilekçe verip, vergi dairesinde kaydının bulunmadığını ve aktif sigortalı olmadığını beyan etsin. Aksi tespit edilirse, emlak vergisini, üç kat cezalı ödeyeceğini taahhüt etsin, olsun bitsin. Sayın Başbakan, bu öneriye sıcak baktı. Ardından da bürokrasiden şikayet eden uzun bir konuşma yaptı.

Bu sorunu çözmek çok ama çok kolay. Bir tebliğ hazırlanacak, Maliye Bakanı’da imzalayacak, olup bitecek. Milyonlarca sayıda belge toplamayı gerektiren, bir kırtasiyecilik de önlenecek.

KONUTUN VERGİ İADESİ


Yaşlıların, kira ile oturdukları konuta ait kira ödemesinin, yüzde 20'si vergi iadesinden yararlandırılırken, işçi ve memurlar, kiranın tamamı üzerinden yararlanıyorlar. Bu çelişkinin de bir an önce giderilmesinde yarar var.

Yaşlılar, başımızın tacıdır. Yaşlandığımızda bize nasıl davranılmasını bekliyorsak, aynı davranışı biz de onlara gösterelim...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 743

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Yaşlılara kıymayın efendiler