Testi kırılmadan yol gösteriyoruz

 

27.12.2007

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Testi kırılmadan yol gösteriyoruz

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 27 Aralık 2007 Perşembe - Hürriyet

NASREDDİN Hoca'nın bir fıkrası var.

Çocuğun eline testiyi verip, çeşmeye gönderirken, iki tokat atmış ve;

- Sakın testiyi kırma demiş. Bunu gören komşusu;

- Aman Hoca, çocuk testiyi kırmadı ki niye tokat atıyorsun? diye sorduğunda;

- Eee, testi kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur. Önemli olan kırılmadan önce uyarmak demiş.

KIRILAN TESTİ VE ZAMLAR

Nasreddin Hoca'nın fıkrasından esinlenerek, testi kırılmadan yol göstermeyi, başka bir anlatımla, bazı mal ve hizmetlere, bugünlerde keyfi olarak yüzde 10 zam yapılmasını önlemek istiyoruz.

Geçtiğimiz perşembe ayrıntılı olarak yazdık. 1 Ocak 2008'den itibaren, bazı mal ve hizmetlerde, yüzde 18 olan KDV oranı, yüzde 8'e inecek. Bununla ilgili Kararname daha önce yayınlandı (Bkz. 30 Mayıs 2007 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı).

Örneğin;

- Şu anda sade, meyveli ve kolalı gazozun fiyatının içinde yüzde 18'de KDV var.

1 Ocak 2008'den itibaren, yüzde 18 KDV yüzde 8'e inecek yani 10 puan düşecek. O halde, sade, meyveli ve kolalı gazoz fiyatının, yılbaşından itibaren indirilmesi gerekiyor.

- Lokanta, kebapçı, ayakta yemek yenilen ya da yemeği pakette satan yerler, yemek şirketleri, pastane, kıraathane, kafeterya ve çay bahçesi

gibi işletmelerde de KDV yüzde 18'den 8'e inecek. Bunların da 1 Ocak 2008'den itibaren, fiyatlarını aşağı çekmeleri gerekiyor.

- Otel, motel, tatil köyü ve pansiyonlarda, geceleme hizmetinin KDV'si de yüzde 18'den yüzde 8'e inecek.

Liste uzayıp gidiyor (1 Ocak 2008'den itibaren, KDV oranları yüzde 18'den 8'e inen mal ve hizmetlerin listesi için Bkz. www.yaklasim.com)

YANLIŞ CEBE GİTMESİN

Yapılan indirimle, Devlet 18 puanlık KDV gelirinin 10 puanından, "vatandaş lehine" vazgeçiyor.

Bu indirimden dolayı sade, meyveli ya da kolalı gazoz üretenin ve satanın, 1 Yeni Kuruş kaybı olmuyor. Lokantacı, kebapçı, pastane, çay ocağı, kıraathane ve kafeterya işletenin de 1 Yeni Kuruş kaybı yok. Kuşkusuz otel, motel, tatil köyü ve pansiyon işletenlerin de...

O halde, 10 puanlık KDV indiriminin, satılan mal ve yapılan hizmetin, fiyatını aşağı çekmesi gerekiyor. Vatandaşın da bu tür yerlerden fiş alma konusunda, biraz daha duyarlı olması ve KDV indirimini, fiş alarak desteklemesi gerekiyor.

1 Haziran'dan itibaren, dondurmanın KDV'si yüzde 18'den 8'e indirildiğinde, dondurma üreticilerinin çoğu, KDV indiriminden bir-iki gün önce, dondurma fiyatına yüzde 10 zam yapıp, KDV indirimini cebe atmışlardı.

Dikkat edin şimdi de sade, meyveli ve kolalı gazoz satanlar, lokantacılar, kebapçılar, pastaneler vs. 10 puanlık KDV indirimini, ceplerine atmasınlar.

Bakkalda, markette, lokantada, kebapçıda, pastanede, otelde bugünkü fiyatlara ve 1 Ocak'taki fiyatlara dikkat edelim ve fiyatlar inmemişse, hesabını soralım. Fiyatları indirmeyenleri, Tüketicinin Erkan Abisi'ne bildirin, o da teşhir etsin, Tüketici Dernekleri, keyfi olarak fiyat indirimi yapmayanları, hem teşhir etsin hem de sert bir tavır sergilesin.

Evet testi kırılmadan uyarıyoruz, olaya seyirci kalmayıp, herkes üzerine düşeni yapsın.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 669

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Testi kırılmadan yol gösteriyoruz