Eş ve çocuğun banka hesabı ile aracına gözaltı

 

29.01.2005

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Eş ve çocuğun banka hesabı ile aracına gözaltı

Şükrü Kızılot -  29 Ocak 2005 Cumartesi - Hürriyet

ÖNCEKİ gün, yıllar önce Maliye’de üst düzey görevde bulunmuş bir dostum aradı.

‘Hocam, İstanbul’da bazı bankalarda araştırma yapılıyor ve hesabına; eşini, çocuğunu ortak edenler ya da eş ve çocuğuna ayrı hesaplar açtırıp, kendi hesabından para aktaranlar tespit ediliyor. Ardından da veraset ve intikal vergisi isteniyormuş. Çevreden eş-dost bana gelip ‘Bu da neyin nesi?’ diye soruyor. Açıkçası ben de net bir şey söyleyemiyorum. Siz ne diyorsunuz bu işe?’

Kendisine, bu tür araştırmanın sürpriz olmadığını, Hürriyet’te aylar önce bu konuda uyarıda bulunduğumu belirterek, konuyu birkez daha ele alacağımı söyledim.

Bu arada merak edilen konulardan biri de, eşe ve çocuklara alınan ev ya da otomobillerle ilgili. Bizi arayan bazı okurlarımız ‘eşime ya da çocuğuma ev ya da otomobil aldım diye vergi mi ödeyeceğim?’ diye soruyorlar.

OLAY NE?

Çoğunuzun da bildiği gibi, bankalardaki mevduat güvencesi, 5 Temmuz 2004 tarihinden itibaren, sınırlamaya tabi tutuldu. Tek hesapta 50 bin YTL’den fazla mevduatı olanların, mevduatlarının 50 bin YTL’lik kısmı güvence kapsamında oluyor.

50 bin YTL’den fazla mevduatı olanlar, bu konuda önlem olarak;

1- Mevduatlarını, farklı bankalara dağıttılar. Böylece, her bankadaki mevduat 50 bin YTL’lik güvenceden yararlandı.

2- Mevduatlarını eş, çocuk, kardeş, anne, baba gibi çok sayıda kişi adına ayrı ayrı hesap açtırarak dağıttılar. Bazıları mevcut hesaplarına, bunları da ortak ettiler.

Ettiler ama bu durumda eş, çocuk ya da diğer yakınlara aktarılan paralar, onlara karşılıksız (vergicilikteki deyimiyle ivazsız) verilen bir değer olarak kabul ediliyor. Bu, ayrı ayrı açılan hesaplar için de ortak hesap için de geçerli. Böyle olunca, ivazsız intikal ettirilen para, karşı taraf yani eş ve çocuklar için ‘veraset ve intikal vergisi’ne tabi oluyor.

Bunların, hesaplarına para aktarıldığı tarihi izleyen bir ay içinde, veraset ve intikal vergisi beyannamesi vermeleri ve 2005 yılı için 1.748 YTL istisnayı düştükten sonra, veraset ve intikal vergisi ödemeleri gerekiyor. Verginin oranı; ana, baba, eş ve çocukta yüzde 5-15 diğerlerinde ise yüzde 10-30 arasında değişiyor (Veraset ve İnt. V. K. Md. 4/d, 9 ve 16).

Çocuğa ve eşe hediye edilen otomobilde de benzer bir durum söz konusu.

KÜÇÜK BİR BOŞLUK

Yukarıda açıklanan olayda, hesap sahibinin bankadan parasını çekip, eşi ve çocuğuna vermesi, onların da kendi adlarına hesap açtırıp, parayı hesaptan havale yolu ile değil de nakit olarak yatırmaları halinde, ‘nereden buldun yasası’ da olmadığı için, bu vergi ödenmez. Aynı şekilde ‘Eşimden, annemden ya da babamdan borç aldım’ demeleri halinde de, veraset ve intikal vergisi ödenmez.

Çocuğa ya da eşe hediye edilen otomobil ya da ev olayında da; çocuğa babasının otomobil ya da kadına kocasının ev hediye etmesi yerine, bunları almaları için borç para vermesi ve otomobilin ya da evin bu borç para ile alınması halinde, veraset ve intikal vergisi ödenmeyecek.

Yukarıdaki açıklamalardan da farkedileceği üzere, ‘Paraların bir kısmını hanıma ve çocuğa kaydırdım, onlarla ortak hesap açtırdım, oğlana ve kıza birer ev, hanıma bir spor otomobil aldım’ diyen kişinin, bu beyanından dolayı oğlu, kızı ve karısı veraset ve intikal vergisi ödeyecek. Ancak, borç verdim derse, herhangi bir sorun yok...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 3069

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Eş ve çocuğun banka hesabı ile aracına gözaltı