Leasing olayında kim haklı, kim haksız

 

09.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Leasing olayında kim haklı, kim haksız

Şükrü Kızılot -skizilot@yaklasim.com - 09 Ocak 2008 Çarşamba - Hürriyet

NASREDDİN Hoca'ya sormuşlar;

- Hocam, yazı mı seversin yoksa kışı mı?

Hoca da;

- Yaz çok sıcak, kış ise çok soğuk. Mecbur muyum ikisinden birini sevmeye? Bir de ikisinin ortası var, niye ilkbahar ya da sonbaharı sormuyorsun?

demiş.

Leasing (finansal kiralama) konusu da bu fıkraya benziyor.

MALİYE VE LEASING ŞİRKETLERİ

Maliye diyor ki; "Finansal kiralamaya 1985'ten bu yana, destek veriyoruz. Taşıtlar dışındaki kiralamalarda, yüzde 1 KDV alıyoruz. Ciddi kaybımız var. Zaman içinde finansal kiralama, asıl amacına aykırı olarak, tüketim mallarına hatta hizmetlere kaymaya başladı. Bu çerçevede; arsa, konut, mobilya, mefruşat, fayans karoları, beyaz eşya ve diğer dayanıklı tüketim malları finansal kiralama işlemlerine konu edildi. Yukarıda belirtilen mal ve hizmetlerde piyasadaki KDV oranı (taksitli satışlar dahil) yüzde 18. Aynı malların, finansal kiralamaya konu edildiğinde, yüzde 1 KDV'ye tabi olması doğru değil.

Leasing Şirketleri ve İşadamları; "Leasing yatırımları teşvik eden bir uygulama. İş makinelerinin yüzde 62'si, tarım makinelerinin de yüzde 45'i leasing yoluyla satılıyor. KOBİ'ler, yüzde 1 KDV avantajı nedeniyle, tüm alımlarını leasing yoluyla yapıyor. Leasingde yüzde 1 KDV'nin 18'e çıkması yatırımları olumsuz etkiler."

LEASİNGİN FOTOĞRAFI

Göz ardı edilen bir gerçek var. O da şu; iş makinesine, tekstil makinesine yüzde 1 KDV ödeyenler, bunu gelirlerinin KDV'sinden düşüyorlar, yani indiriyorlar. Yüzde 18 öderlerse, tahsil ettikleri KDV'den ödedikleri 18'i düşecekler. Burada, Maliye açısından iddia edildiği gibi büyük KDV kaybı yok. KDV'yi ödeyen, zaman içinde gelirlerinin KDV'sinden mahsup ediyor. Ancak yatırım döneminde, gelirleri olmadığı için, leasingdeki düşük KDV, finansman kaynağı oluyor. KDV indirim süresi uzayabiliyor. Faaliyetine devam ederken leasinge başvuranlar ise, gelir elde ettiklerinden, KDV yönünden ciddi sorunları yok.

Mal grupları itibariyle, leasing uygulaması, tabloda gösterilmiştir. Tablonun incelenmesinden de fark edileceği gibi;

- Sektörün 2007'de toplam cirosu 5.6 milyar dolar,

- İş ve inşaat makineleri, makine ve ekipmanlar, tekstil makineleri ve tıbbi cihazlar, toplam leasing yatırımının yüzde 62'sini oluşturuyor.

- Fayans, karo, mobilya, mefruşat, beyaz eşya vs. toplam 76.5 milyon dolar yani toplam leasingin yüzde 1.4'ü. Gayrimenkul ise, yüzde 11'i. Görüldüğü gibi, leasingde, ağırlıklı yatırım makine, ekipman, araç ve cihazlardaÖ

ÇÖZÜM NE?

Çözüm çok basit.

Nasreddin Hoca'nın fıkrasındaki çözüm yolu izlenecek.

Ara yol bulunacak. Yani Maliye'nin de leasingcilerin de dediği olmayacak.

Mobilya, mefruşat, gayrimenkul, fayans karoları, beyaz eşya ve benzeri mallarda, leasing kaldırılacak.

İş ve inşaat makineleri, makine ve ekipman, tekstil makineleri, tıbbi cihazlar vs. için leasing uygulaması devam ettirilecek.

Halk arasında kullanılan "aklın yolu bir" diye bir söz var.

Çözüm yolu bu...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 685

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Leasing olayında kim haklı, kim haksız