Sekreterler ve otomobiller

 

29.01.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sekreterler ve otomobiller

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 29 Ocak 2008 Salı - Hürriyet

ŞİMDİYE kadar yayınlanan binlerce yazım arasında, "En çok ilgi görenler hangisi?" biliyor musunuz?

Sekreterler ve otomobillerle ilgili olanlar. Bu yazılarda:

- Sekreterle iş seyahatine çıkmanın avantajını,

- Otomobil vergilerindeki indirimli ödeme avantajını açıklamıştım.

Anladım ki insanların, kendisine avantaj sağlayan konulara ilgisi çok fazla.

Okumayanlar ya da unutanlar için kısaca özetleyeyim.

SEKRETERLE SEYAHAT

"Gelir Vergisi Kanunu’nda bir madde var. Bu maddeye göre; bir iş adamı, karısıyla seyahat ederse, masraflarını gider yazamıyor. Sekreteriyle seyahat ederse; uçak, yemek, otel ve benzeri harcamaları, defterine gider yazabiliyor.

İşadamları da ’Madem kanun böyle diyor. Kanuna karşı gelmeyelim’ diye, (istemeyerek de olsa) sekreterleriyle iş seyahatine çıkıyorlar.

Bu nedenle, "tanıdığınız bir işadamına yurtiçinde ya da dışında, sekreteriyle birlikte rastlarsanız, aklınıza yanlış bir şey gelmesin" demiştik.

Bu konu o kadar ilgi gördü ki... Hele bir olay var çok ilginç. Yaşı oldukça ileri ünlü bir işadamımız, yazıyı okuyunca, mali müşavirini çağırıp sormuş" Bu yasa ne zaman çıktı?" O da "Efendim 30 yıldır var" diye yanıt verince:

"Çabuk çık dışarı, gözüm görmesin. Mali müşavir dediğin bu gibi maddeleri, önceden hatırlatır. Bu yaştan sonra, ne yapayım bu maddeyi" diye kızmıştı!..

OTOMOBİL VERGİSİ

En çok ilgi gören ve 20 binin üzerinde okuyucu sorusuna muhatap olduğumuz konu ise "İndirimli otomobil vergileri" ile ilgili. Güncel olduğu için, onu da özetleyelim.

2008 yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi birinci taksitinin, 31 Ocak Perşembe gününe kadar ödenmesi gerekiyor.

Burada "İnce bir nokta" var. Aracınızın yıllık Motorlu Taşıtlar Vergisi, kasko sigortası değerinin, yüzde 5’inden fazla ise; bir alt tarifeden, daha düşük tutarda vergi ödeyebiliyorsunuz. Bu arada; 2004, 2005, 2006 ve 2007 yıllarına ilişkin, fazla ödediğiniz motorlu taşıtlar vergisini de başvuruda bulunarak geri alabiliyorsunuz.

Konu, milyonlarca taşıt sahibini yakından ilgilendiriyor (Konu ile ilgili ayrıntılı açıklama ve tablolar, yararlanacak taşıtlar, ilgili yasa maddesi ve genel tebliğler için Bkz. "www.yaklasim.com" ve ayrıca; 2008 yılının Ocak ayından itibaren uygulanmak üzere yayımlanan ve taşıtların cinsi, kodu, modeli, markası, tipi ve yaşı itibariyle kasko sigortası değerin yayınlandığı listeler ve önceki yıllar için de Bkz. "www.tsrsb.org.tr").

Minibüslerdeki yangına ikinci kez su sıkılacak

GEÇTİĞİMİZ yıl, ruhsatında istiap haddi 8+1 olarak gözüken minibüsler, otomobil kabul edilip minibüs değerini de aşabilen Özel Tüketim Vergisi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi istenilmişti. Uygulama bir yandan da devam ediliyordu.

Bir yasa çıkartılarak, 9 kişilik oturma yeri olan araçlar minibüs kabul edilip yangın söndürülmüştü.

Ancak, yasa maddesi geriye dönük çıkartılmadığı için, daha önce ceza kesilenler perişan olmuşlardı. Kimi uzlaşma komisyonuna kimi de yargı yoluna gitmişti. "Gelen vergi, minibüsün değerinden fazla, evimi satsam ancak öderim" diye feryat edenler bile vardı. Konu, Anayasa Mahkemesi’ne de götürülmüştü.

Bu arada, ilk kez 10 Ocak tarihli Hürriyet’te duyurduğumuz, "İhtilaflı vergi ve cezalara uzlaşma yolu ile çözüm" getiren tasarı, şu anda Bakanlar Kurulu’nda. Süreç tamamlanıp yasa çıkartıldığında, minibüszedelerin yangınına da su sıkılacak. Vergi, ceza ve faiz tutarında, büyük bir indirim yapılacak. Kalan tutara da 18 eşit taksitte, faizsiz ödeme avantajı sağlanacak. Böylece, devam eden yangın da söndürülmüş olacak.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 668

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sekreterler ve otomobiller