Genelev kadınlarına işsizlik parası ödenecek

 

05.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Genelev kadınlarına işsizlik parası ödenecek

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 05 Şubat 2008 Salı - Hürriyet

YENİ Sosyal Güvenlik Yasası ile genelevlerde çalışan kadınlara, işsiz kaldıklarında "İşsizlik Yardımı" ödenmesine, olanak sağlanıyor.

Yasa yürürlüğe girdiğinde, Almanya’da olduğu gibi devlet genelev kadınlarına, işsizlik parası vereceği gibi, bunlara "iş bulmak" zorunda da kalacak!

YENİ BİR UYGULAMA


1 Haziran 2008’de yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesinde yer alan, birinci fıkranın (a) bendine göre, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" sigortalı sayılıyorlar. Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre de, birinci fıkranın (a) bendi gereği sigortalı sayılanlara ilişkin hükümler;

- İşçi sendikalarının yönetim kurullarına seçilenler,

- Bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılan; film, tiyatro, sahne, gösteri, ses ve saz sanatçıları ile müzik, resim, heykel, dekoratif ve benzeri diğer uğraşları içine alan bütün güzel sanat kollarında çalışanlardan, düşünürlerden ve yazarlardan, hizmet akdi ile çalışanlar,

- 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda belirtilen umumi kadınlar (genelev kadınları), hakkında da uygulanacak.

Görüldüğü gibi, yeni dönemde yalnızca işveren emrinde hizmet akdi ile çalışanlar değil, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçılar da "hizmet akdi ile çalıştırılanlar" niteliğinde sigortalı sayılacaklar.

İŞSİZLİK PARASI


İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 46. maddesi uyarınca, sendika yöneticileri, genelev kadınları ve sanatçı olarak çalıştırılanlarda "hizmet akdi ile çalıştırılanlar" niteliğinde sigortalı sayıldıklarından, bunlar hakkında da "işsizlik sigortası" hükümleri uygulanacak (Ayrıca Bkz. 5510 sayılı Kanunun 104. maddesi).

Önümüzdeki dönemde, 5510 sayılı Kanun ile birlikte 4447 sayılı Kanunda da değişiklik yapılmazsa, hizmet sözleşmesi ile çalıştırılan işçiler gibi, sendika yönetimine seçilenler, sanatçı olarak çalıştırılanlar ve genelev kadınları da "işsizlik sigortası" kapsamına girecek.

Bu durumda, söz konusu kişileri çalıştıran işverenler "işsizlik sigortası primi" ödemek zorunda kalacaklar, çalışanlar da 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmak koşuluyla, işsiz kaldıklarında "işsizlik parası" alacaklar.

İŞ BULUNUYOR

İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre, İŞKUR yalnızca işsizlik parası ödemiyor. İşsizlik parası alanlara, "Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi" verdiği gibi onlara yeni iş de buluyor (4447 Sayılı Kanun Md. 48).

Hemen belirtelim, İŞKUR tarafından bulunan yeni iş kabul edilmediğinde, işsizlik parası kesilebiliyor (4447 Sayılı Kanun Md. 52).

Bu olayın özellikle "eğitim" ve "yeni iş bulma" kısmı biraz karışık gibi gözüküyor. Bakalım ne olacak?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 756

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Genelev kadınlarına işsizlik parası ödenecek