Bugünlerde defterleri incelenene bir kolaylık

 

19.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bugünlerde defterleri incelenene bir kolaylık

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 19 Şubat 2008 Salı - Hürriyet

BUGÜNLERDE defterleri incelenenler, iki yönden çok gerginler.

Birincisi "Defter ve belgelerimiz inceleniyor, acaba ne bulunacak? Yüksek bir rakam çıkarsa, perişan oluruz" endişesi.

İkincisi "Defterler ve belgelerimiz inceleniyor ama ne zaman biteceği belli değil. Uzlaşma yasası çıkana kadar bitmezse, indirim ve 18 ayda faizsiz ödeme avantajından da yararlanamayız" endişesi!..

Öyle ki bazı mükellefler, inceleme elemanına gidip, incelemenin kısa süre içinde tamamlanması için ricada bile bulunuyorlar.

KOLAYLIK NE?

İlk bakışta, defterleri incelenenlerin endişesini anlamamak mümkün değil.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve muhtemelen bugün veya yarın Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması beklenen "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Usulü ile Tahsili Hakkındaki Kanun Tasarısı"na göre; bu kanun hükümlerinden yararlanabilmek için aranılan koşullardan biri de "uzlaşma" ya da "tarhiyat öncesi uzlaşma" talep edilmiş olması ile ilgili...

Defterleri incelenen çok sayıda mükellef, "Eyvah, inceleme bitmedi. Uzlaşma da talep edemeyeceğiz" diye endişeleniyorlar.

Oysa, endişe etmeye gerek yok.

Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği’nin 9. maddesine göre;

"Nezdinde inceleme yapılan kimseler, incelemenin başlangıcından, inceleme ile ilgili son tutanağın düzenlenmesine kadar geçen süre içerisinde, her zaman uzlaşma isteminde bulunabilirler."

Olay bu kadar basit!..

Şu anda incelemesi devam eden çok sayıda mükellef, bu tür bir hakları bulunduğunu bilmediklerinden, yasadan yararlanabilme hakkını kaybetme durumu ile karşı karşıyalar.

Bir kez daha belirtelim, "Tarhiyat Öncesi Uzlaşma", inceleme başlangıcında veya inceleme devam ederken de istenebilir. Tarhiyat öncesi uzlaşmadan yararlanabilme yönünden, incelemenin devam ediyor olması ya da henüz sonuçlanmaması önemli değil (Geniş bilgi için Bkz. Ş.Kızılot - Av.Z.Kızılot, Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları, 13.Baskı, Ankara, 2008).

Mükellefler, incelemeyi yapan, vergi inceleme elemanına "Hakkımda yapılan vergi incelemesi ile ilgili olarak, tarhiyat öncesi uzlaşma talep ediyorum" diye bir dilekçe verecekler. Hepsi bu kadar.

İnceleme bittiğinde de "Özel uzlaşma ve 18 ayda faizsiz ödeme" avantajından yararlanabilecekler.

Hadi bakalım, bu günden tezi yok, tarhiyat öncesi uzlaşma dilekçenizi, hemen verin.

Ödenmemiş vergiler ile SSK ve Bağ-Kur primleri

SON günlerde en çok aldığımız soru "İhtilaflı vergi ve cezalara özel uzlaşma ve 18 ayda faizsiz ödeme kolaylığı geliyor. Peki... Ödenmemiş vergi borçları ile SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına da bir indirim ya da faizsiz ödeme kolaylığı geliyor mu?" şeklinde...

Bugün veya yarın, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek yasalaşması beklenen uzlaşma tasarısı; vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezalar gecikme faizi ya da gecikme zammında, bir indirim, faizsiz ödeme kolaylığı veya 18 aylık taksitlendirme gibi bir kolaylığı kapsamıyor. Başka bir anlatımla, bu borçlarla ilgili bir af söz konusu değil.

Birikmiş tutarı 20 milyar YTL’yi aşan bu borçlar için, bir af yoluna gidilmeden, faizlerinin ÜFE’ye göre yeniden hesaplanarak, 12 ya da 18 aylık bir "ödeme kolaylığı", hem devlet açısından ciddi bir gelir olabilir hem de zor durumda olanları rahatlatabilir. Özellikle mevcut borçları, düşük oranlı bir faizle taksitlendirmek için, yasa bile gerekmiyor. Bir tebliğ yeterli.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 634

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bugünlerde defterleri incelenene bir kolaylık