Vakıflarda kafa karıştıran bir nokta

 

16.02.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vakıflarda kafa karıştıran bir nokta

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 16 Şubat 2008 Cumartesi - Hürriyet

BİR nokta dedik çünkü kafa karıştıran çok nokta var.

Diğerleri, birkaç gündür Meclis'te tartışılıyor ve zaman zaman bazı gerginlikler de yaşanıyor. Gerginlik, Salı günü de devam edeceğe benziyor.

Bu arada, gözden kaçan bir madde var. O maddeyi dikkatle incelediğimizde, kafalar karışıyor.

CİDDİ BİR SORUN

Vakıflar Yasası ile ilgili 28. maddede "ince bir nokta" gözden kaçmışa benziyor. Bu maddeye göre;

- Sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan iştiraklerin (örneğin Vakıflar Bankası'nın),

- Kurumlar Vergisi matrahının (vergiye tabi yıllık kazancının) yüzde 10'u, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarılacak.

Bildiğimiz kadarıyla, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Vakıflar Bankası sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına (mazbut vakıflar adına) sahip.

IMKB ve Ticaret Sicili son verilerine göre; yüzde 58.45 olan bu hissenin, yüzde 43'ü A grubu, yüzde 15.45'i de B grubu hisselerden oluşuyor.

Bu duruma göre, Vakıflar Bankası'nın kurumlar vergisi matrahının yani vergiye tabi kazancının yüzde 10'unun, öncelikli olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne aktarılması söz konusu olacak.

Şimdi diyeceksiniz ki; "Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu para ile kültür varlıklarının onarımı, resterasyonu ve inşası gibi güzel şeyler yapacak. Burada sorun nerede?"

Haklısınız, ilk bakışta sorun yok gibi gözüküyor ama şöyle bir sorun var; Vakıflar Bankası'nın, yüzde 25.18'i halka arz edildiğinden, bu hisseleri alanların rızası olmadan, yasa ile yapılacak yüzde 10'luk bir para aktarımı, ciddi sorunlar yaratabilir.

Örneğin; Anayasa ihlali, mülkiyetin gasp edilmesi ve Sermaye Piyasası düzenlemelerine aykırılık gibi tartışmalar başlayabilir.

GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Kurumlar Vergisi matrahı üzerinden; yüzde 20 Kurumlar Vergisi ödeniyor. Ayrıca kurum ticari kárından yüzde 5 tertip kanuni yedek akçe ayrılıyor. Dağıtılan kárın yüzde 10'u ikinci tertip kanuni yedek akçe olarak ayrılıyor.

Gerçek kişi ortağa kár dağıtılırken, yüzde 15'de stopaj (vergi kesintisi) yapılıyor. Bu itibarla, vergiler ve yedek akçeler öncesi verilen yüzde 10 pay, reel olarak yüzde 15'e yaklaşıyor.

Halka açılma nedeniyle hisse alanların, temettü (kár payı) kaybına ve hisselerinin değer kaybetmesine neden olabilecek, Vakıflar Yasası ile ilgili 28. maddenin gözden geçirilmesinde yarar var.

Vergi kaçakçısına af düzeltilecek mi?

ÇARŞAMBA günü okudunuz, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla çıkartılan yasada vergi kaçakçılığı yapanlara adeta sürekli af getiren bir düzenleme yapıldı.

İnanılır gibi değil ama maalesef gerçek.

Naylon fatura alan, veren ya da hileli yollara başvuranlar, hayali ihracat yapıp, sahte faturalarla vergi iadesi alanlar;


- Tarhiyat öncesi uzlaşma isteyip uzlaşırlarsa

- 1 YTL ödemeseler bile, hapse girmeyecekler.

Çarşamba günü ayrıntılarını yazdığımız için bugün tekrarlamıyoruz. Acilen, yasalaşacak bir tasarıya, bunu düzelten bir madde eklenmeli. Bu yapılmazsa, naylon fatura ve diğer hileli yollarla vergi kaçıranlar, bayram edecekler.

Konuyla ilgili kısa bir araştırma yaptık. Olumlu bir haber; önümüzdeki hafta Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Tasarı" görüşülecek. Maliye Bakanlığı, bu aşamada bir madde eklenmesini talep ederek, "kaçakçılara sürekli af" tartışmalarına son vermeyi düşünüyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 634

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vakıflarda kafa karıştıran bir nokta