Emlak Vergisi ödemeleri başladı

 

01.03.2006

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Emlak Vergisi ödemeleri başladı

Şükrü Kızılot  skizilot@yaklasim.com- 01 Mart 2006 Çarşamba - Hürriyet


YAKLAŞIK 19 milyon vatandaşı ilgilendiren, emlak vergisi ödemeleri, bugünden itibaren başladı.

2006 yılına ilişkin emlak vergisinin, birinci taksiti Mart, Nisan, Mayıs ayları içinde, ikinci taksiti de Kasım ayında olmak üzere, iki eşit taksitte ödeniyor. Emlak Vergisinin yüzde 10'u oranında ödenen "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" da yine aynı dönemde, emlak vergisi ile birlikte ödeniyor.

"Birinci taksit Mayıs ayının sonuna kadarmış. Aceleye gerek yok, bir ara öderiz" diye düşünmeyin. Bu yıl ödenecek emlak vergisi değişti. Dört yılda bir, gayrimenkullerin emlak vergisine esas asgari değeri, yeniden belirleniyor. Son olarak 2002 yılında belirlenen emlak vergisi değerleri, 2006 ve izleyen yıllar için yeniden belirlendi. Bu nedenle, ödemeseniz bile, yoğunluk başlamadan, ödeyeceğiniz vergi tutarını, ilgili belediyeden öğrenmenizde yarar var.

VERGİNİN ORANI

Daha önce yazdık, Emlak Vergisi oranı, belediyelere kaynak yaratmak amacıyla 2006 yılında yüzde 50 artırılacaktı. Ancak, bunun basına yansıması ve kamuoyunun büyük tepki göstermesi üzerine, "otopark vergisi" ve "yüzde 50 emlak vergisi artışı" ile ilgili tasarının, ele alınması ertelendi. Böyle olunca, emlak vergisi oranı aynı kaldı. Otopark vergisi de gelmedi...
 

2006 yılına ilişkin emlak vergisi oranları, tabloda gösterilmiştir.

Tabloya göre; Neriman Teyze, 2006 yılında İstanbul'daki evi için binde 2, Çorum'daki evi için binde 1 oranında emlak vergisi ödeyecek.

YENİ ALINANLAR VE SATILANLAR

1) Yeni Alınan Gayrimenkul


Satın alınan gayrimenkul için emlak vergisi mükellefiyeti, alındığı yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor (EVK Md. 9 ve 19). Bu nedenle, yeni malik, aldığı gayrimenkulün emlak vergisini, alındığı yılda değil, izleyen yılda ödeyecek. Örneğin, Cemil Bey, 27 Şubat 2006 tarihinde aldığı gayrimenkulün emlak vergisini, 2007 yılından itibaren ödemeye başlayacak.

Ancak, 2006 yılında gayrimenkul alanların, 2006 yılı sonuna kadar, ilgili belediyeye "Emlak Vergisi bildirimi" vermeleri gerekiyor.

Yeni alınan gayrimenkulün, geçmiş yıllara ait emlak vergisi borcu varsa, bu tutar yeni malikten istenebilir. Yeni malik bu borcu ödeyip, eski malike rücu edebilir (Emlak Vergisi Kanunu Md. 30/7).

2) Gayrimenkulünü Satanlar

Gayrimenkul edinenin emlak vergisi mükellefiyeti, izleyen yıldan itibaren başladığından, gayrimenkulün alındığı yılın vergisini, satıcı kimse öder. Bu durumda Ziya Bey, Şubat 2006'da İrfan Bey'e satmış olduğu Ankara'daki evin 2006 yılına ait emlak vergilerini de ödeyecek. İrfan Bey de aldığı evin vergisini 2007 yılından itibaren ödemeye başlayacak.

Gayrimenkulünü, 2006 yılı içinde ya da daha önce satanların, ilgili belediyeye bu durumu bir dilekçe ile bildirmelerinde de yarar var.

YARIN : EMEKLİ, ÖZÜRLÜ, EV HANIMI VE İŞSİZLERİN 2006 EMLAK VERGİSİ

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti -(0212) 325 71 21-281 85 26 -281 85 30

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 2246

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Emlak Vergisi ödemeleri başladı