Oto kiralamada kim gol yedi

 

05.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Oto kiralamada kim gol yedi

Şükrü Kızılot skizilot@yaklasim.com - 05 Haziran 2008 Perşembe - Hürriyet

OKURLARIMIZ hatırlayacaktır, oto kiralama şirketinden otomobil alma olayında "şeytanın dahi aklına gelmeyen" bir uygulamaya dikkati çekip, düzeltilmesi gerektiğini belirtmiştik.

Okumayanlar için kısaca özetleyelim; bazı oto kiralama firmaları, yüzde 18 KDV ödeyerek aldığı otomobil ya da cipin, KDV’sini indiriyor, bir yıl üzerinden amortisman ayırıyor, Motorlu Taşıtlar Vergisini gider yazıyordu.

Öte yandan, sıfır kilometrede kiraya verdiği aracı, iki-üç ay sonra aynı şahsa, yüzde 1 KDV ve düşük fiyata satıyordu.

Bu olayda hem oto kiralama firmasının, hem de alıcının ciddi avantajları, Maliye’nin ise vergi kaybı vardı.

Olayın Maliye Bakanlığı’nca da fark edilmesi üzerine, 30.12.2007 tarihi itibariyle, oto kiralama işlerinde, kiralamaya konu aracın satışında KDV oranı yüzde 1’den, yüzde 18’e çıkartıldı.

GERİYE DÖNÜK UYGULAMA

Oran artırımı ile ciddi bir vergi kaybı önlenmiş oldu.

Ancak bu arada "geriye dönük uygulama" bakımından, çelişkili bir tablo ortaya çıktı.

Bir sektör için (oto kiralama işi yapan finansal kiralama şirketleri) yüzde 18’lik KDV uygulaması geriye yürümezken, diğer sektör için geriye dönük uygulama getiriliyordu.

Olay fark edildi ve 6 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 2008/13426 sayılı Kararname ile KDV oranları yeniden belirlendi.

Buna göre; oto kiralama firmaları, 31 Aralık 2007 itibariyle envanterlerinde bulunan otomobilleri, iktisap (edinme) tarihinden itibaren "iki yıl" geçtikten sonra elden çıkardıklarında, yüzde 1 KDV uygulayabileceklerdi.

Bu olumlu bir gelişmeydi ama sorunu tam olarak çözmüyordu.

Nedenine gelince, sektördeki "büyük filo sahipleri", kiralamalarını iki ya da daha uzun süreli yaparken, iki yılın altında örneğin 23 aylık ya da bir yıllık kiralama yapanlarda, KDV yine yüzde 18 olacaktı.

GOLÜ KÜÇÜK FİRMALAR YEDİ

"Yirmi dört ay" kiralama yapan firmalara, kiralamaya konu aracın satışında yüzde 1 KDV oranı, "yirmi üç ay" kiralama yapan firmaların kiralamaya konu aracı satışında ise yüzde 18 KDV oranı uygulamasını istemek, haksız rekabetin teşvik edilmesi olduğu gibi, hukukun çiğnenmesi ve kanunların herkese aynı şekilde uygulanması prensibinin de açıkça ihlali anlamına geliyordu.

Yapılan düzenleme; aynı hastalığa tutulmuş mükelleflerden bir kısmını tedavi etmeyi kabul etmekte, diğer bir kısmını kaderine terk etmektedir.

Oysa, vergisel düzenlemelerin herkese, her mükellefe eşit biçimde uygulanması, anayasal bir zorunluluk.

Maliye Bakanlığı yaptığı düzenleme ile, "31.12.2007 tarihinde envanterde bulunan kiralamaya konu araçların, daha önce kiralama yapılanlar dışındaki alıcılara satışında, yüzde 1 KDV oranı uygulanır" dese idi sorun bütünüyle çözümlenecekti.

Böylelikle, sektörün tüm oyuncuları için hem eşit sonuçlar doğuracak bir düzenleme yapılmış olacak hem de rekabet eşitliği sağlanmış ve bu yolla, sektör için düşünülen rehabilitasyon sağlanmış olacaktı.

Özetle, bu konuda bir hamle daha gerekiyor...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 715

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Oto kiralamada kim gol yedi