Milli takıma vergi indirimi dopingi

 

07.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Milli takıma vergi indirimi dopingi

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 07 Haziran 2008 Cumartesi -Hürriyet

PORTEKİZ maçının başlamasına, sayılı saatler kaldı. Alacağımız bir galibiyet, bizim için hem iyi bir başlangıç olacak hem de gruptaki şansımızı artıracak.

Dün öğle saatlerinde geldiğimiz Cenevre'de, çoğunluğu Türkiye'den olmak üzere, Almanya, Hollanda ve Fransa'dan gelen binlerce Türk vardı. Euro 2008'in açılış günü karşılaşacağımız Portekiz, turnuvanın en sempatik ekibi olarak göze çarpıyor. Ücret ödeyerek izlenebilen antrenmanı dahi maç havasında geçen Portekiz'in, 22 bin taraftarı antrenmanda bile takımlarına çılgınca destek veriyorlardı...

İLGİNÇ BİR DOPİNG

Maç saatini beklerken, Türkiye'den gelen bir haber, Milli takım futbolcuları için, farklı bir doping oldu.

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen 5766 sayılı Yasaya göre;

- Milli futbol takımımızın futbolcularına ödenecek galibiyet primi, grup birinciliği ödülü ve diğer ödül ve primlerden, "yüzde 5 oranında" gelir vergisi kesilecek.

- Tasarının ilk şeklinde, Milli futbol takımımızın teknik direktör ve antrenörlerine yapılacak ödemelerden de "yüzde 5 oranında" gelir vergisi kesilmesi öngörülüyordu. Ancak Meclis'te son anda verilen bir önerge ile Milli Takımımızın antrenör ve teknik direktörleri, kapsam dışı bırakıldı.

Bu durumda, milli takım futbolcularına yapılacak prim ve diğer ücret ödemelerinden, neredeyse hiç vergi kesilmeyecek.

Meclis'te kabul edilen yasa, futbol kulüplerini ve futbolcuları da yakından ilgilendiriyor.

TRANSFER VERGİSİ İNDİ

Yılbaşından itibaren yüzde 35'e çıkan futbolcuların gelir vergisi, geriye dönük olarak 1 Ocak 2008'den itibaren aşağı çekilerek yüzde 15'e indirildi.

Temmuz ayından itibaren de "vergi avantajı" özellikle Süper Lig dışındaki kulüpler için daha da artırıldı. Buna göre, 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren;

- Süper Lig'deki kulüplerin, futbolculara yapacakları transfer ücreti ve ücret sayılan diğer ödemeler, tutarı ne olursa olsun yüzde 15 vergi kesintisine tabi olacak.

- Bir alt ligdeki kulüplerin yapacağı ödemelerde, bu oran yüzde 10,

- Diğer kulüplerin yapacağı ödemeler için de yüzde 5 olacak.

Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek.

Tasarının ilk şeklinde, teknik direktör ve antrenörlere yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin de yukarıdaki tarifeye göre vergilendirilmesi öngörülmüştü. Ancak Meclis Genel Kurulu'nda verilen önerge ile kapsamdan çıkarıldılar. Buna göre teknik direktör ve antrenörlere yapılan ödemelerden, 1 Ocak 2008'den itibaren yüzde 35'i bulan gelir vergisi tarifesine göre vergi kesilecek.

Yurtdışı çıkış yasağında sınır 100 bin YTL

SPORCULARA vergi müjdesi veren yasa ile yapılan düzenlemelerden biri de "yurt dışına çıkış yasağı" ile ilgili..

Yeni düzenlemeye göre; Vergi Usul Kanunu ve Gümrük Kanunu kapsamına giren kamu borcunu, örneğin vergi borcunu ve bunlarla ilgili zam ve cezaları, ödeme emri tebliğinden itibaren 7 gün içinde ödemeyen ve teminat da göstermeyenler, 100 bin YTL'yi aşan borçları varsa yurtdışına çıkamayacaklar. Bu sınırlama, kamu borcundan dolayı sorumlu tutulan kanuni temsilciler ya da sorumlular hakkında da geçerli olacak.

Kamu alacağı hakkında uygulanan yurtdışı yasağı; hastalık, iş bağlantısı ve borçlunun aciz halinin tespit edilmesi gibi durumlarda, alacaklı tahsil dairesinin uygun görmesi ve bildirimi üzerine, yetkili makamlar tarafından kaldırılabilecek.

Yukarıda belirtilen 100 bin YTL'lik sınır, Bakanlar Kurulu'nca 10 katına kadar artırılabileceği gibi yarıya da indirilebilecek.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 552

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Milli takıma vergi indirimi dopingi