Uyanıklar ve uyuyanlar

 

28.06.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Uyanıklar ve uyuyanlar

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 28 Haziran 2008 Cumartesi - Hürriyet

O kadar çok ki... Bir yıl boyunca yazsak yine bitmez.

Temel, Almanya'da otobanda ters yola girmiş. Bunu fark eden hava trafik polisi de;

- Dikkat, dikkat. Birisi otobanda ters yola girmiş, hızla gidiyor. Dikkat... dikkat...

diye anons yapmaya başlamış. Ters yola girenin kendisi olduğunu fark etmeyen Temel'de karşıdan gelen otomobilleri görünce, kafasını havaya kaldırarak seslenmiş;

- Hanci birisu, hanci birisu... bir surü, bir surü...

Bu ülkede de uyanıklar ve uyuyanların hangi birisi, o kadar çok ki bir sürü...

İNCE BİR HESAP

Konumuz, Türkiye Kızılay Derneği ile ilgili...

Bildiğiniz gibi, Türkiye Kızılay Derneği, yardımlar toplayan ve bu yardımları ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir kurum. Yapılan yardımların çoğunu, yardımseverlerin belirtilen banka hesaplarına yatırdığı YTL ve dövizler oluşturuyor. Yatırılan paralar o bankalarda nemalanıyor yani faiz geliri elde ediliyor. Daha sonra banka, faizi öderken ya da ana paranın üzerine eklerken, herkese uyguladığı gibi yüzde 15 stopaj (vergi kesintisi) yapıyor.

İşte burada olay karışıyor.

Nedenine gelince, Türkiye Kızılay Derneği 1606 sayılı Kanun'un birinci maddesi uyarınca, her türlü vergiden muaf...

Bu durumda, Kızılay Derneği yetkililerinin ne yapması gerekiyor?

Maliye Bakanlığı'ndan, faiz gelirlerinin vergiden muaf olduğuna dair bir yazı alıp, banka şubesine verecekler. Banka da vergi kesmeyecek.

Ancak, böyle yapmıyorlar. Vergi dairesinden "düzeltme" de talep etmiyorlar. Her defasında yani herhangi bir banka vergi kestiğinde, gidip vergi mahkemesine dava açıyorlar. Kuşkusuz davayı da kazanıyorlar. Kaybeden Maliye de mahkeme masraflarını ödüyor.

Kızılay'ın avukatına da 350 YTL (duruşmalı dosyalarda 450 YTL) ödüyor. Sonra Maliye karara karşı itiraz ya da temyiz yoluna başvuruyor. Bitmedi bir de karar düzeltme derken, her biri için Maliye ayrıca, masraf ve Kızılay'ın avukatına "vekalet ücreti" ödüyor. Bu da her dosya için yaklaşık 1.000 YTL vekalet ücreti oluyor. Avukat da vergi kesildikçe, her olaya dava üstüne dava açıyor.

UYUYAN

Kızılay Derneği Genel Başkanlığı, Maliye Bakanlığı'na başvurup, faiz gelirlerinin stopaja (vergi kesintisine) tabi olmadığına dair resmi bir yazı alsa, bunu da banka şubelerine verse, mahkemelik bir olay olmayacak. Kesilen vergiyi de aylar hatta yıllar sonra geri almaya çabalamayacak.

Maliye Bakanlığı'da hangi derneklerin ve vakıfların mevduat faizinden vergi kesilmeyeceğini, Bankalar Birliği'ne bir yazı ile bildirse, boş yere ihtilaf çıkmayacak. Zaman ve emek kaybı olmayacak. Üste de dünyanın masrafını ve vekalet ücretini ödemeyecek.

Salaklık belgesi isteyen vatandaş

BİR okurumuz, çocuklarına miras bırakmak için kendisine "salaklık belgesi" verilmesini istiyor.

- 2006 yılında SSK'ya 10 bin YTL prim borcu ve 50 bin YTL faizi için 60 aylık taksitlendirme başvurusunda bulunmuş. 26 ay 1.000 YTL'den 26 bin YTL ödemiş.

- 2008'de çıkan son afla, dosyasını kapatmak istediğinde, faiz borcunun yüzde 85'inin silineceğini öğrenmiş.

Oturup hesaplamış; hiç ödeme yapmamış olsa 60 bin YTL toplam borçtan 10 bin YTL prim + 7 bin 500 YTL faiz toplam 17.500 YTL ödeyerek kurtulacaktı. Şimdi ise ödediği 26 bin YTL'ye ilave 13.600 YTL yani 39.600 YTL ödemesi gerekiyor.

Okuyucumuz; "Tamam, ben ve benim gibiler devlet liyakat madalyası beklemiyoruz ama bana hiç olmazsa SALAKLIK BELGESİ verirler mi? Bunu çocuklarıma miras bırakmak istiyorum" diyor.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 575

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Uyanıklar ve uyuyanlar