Cari açığın finansmanında tablo bulanık

 

16.07.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Cari açığın finansmanında tablo bulanık

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com 16 Temmuz 2008 Çarşamba - Hürriyet

TÜRKİYE ekonomisinin "yumuşak karnı" olan cari işlemler açığının (döviz açığının), her yıl giderek arttığını ve son altı yıla ait açık toplamının 165 milyar dolara ulaştığını dün açıklamıştık.

Bugün, cari açığın finansmanı yönünü ele alacağız.

ÜÇ YOL

Cari açığın finansmanında yani döviz açığının kapatılmasında, üç yol var.

1- Sıcak (emanet) para girişi,

2- Borçlanma (Özel ve Kamu),

3- Doğrudan yabancı sermaye (DYS) yatırımları.

Bunlardan, sıcak para girişinde gerileme var. Bir zamanlar 107 milyar dolara kadar çıkan sıcak para tutarı, şu anda yaklaşık 76 milyar dolara gerilemiş durumda. Nitekim Devlet Bakanı Mehmet Şimşek de bir süre önce "Yılbaşından bu yana Türkiye’ye net sıcak para girişi eksi" dedi. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ise, özellikle 2008’de ciddi bir gerileme var. Bu durumda, cari açığın finansmanında geriye "borçlanma" yolu kalıyor.

DYS GİRİŞİNDE GERİLEME

Doğrudan yabancı sermaye girişi; özelleştirme, birleşme ve hisse alımı yoluyla geliyor. Bunların içinde yatırım ve istihdam yaratan DYS girişi, toplam DYS girişinin yüzde 10’u dolayındaÖ

Cari açığın finansmanında, cari açığın; 2005’te yüzde 40.5’ini, 2006’da yüzde 59.8’ini, 2007’de yüzde 53.2’sini karşılayan DYS girişi, 2008’in ilk 5 aylık döneminde yüzde 20.4’e geriledi. Görüldüğü gibi, cari işlemler açığının artış hızı, DYS girişindeki artış hızının üzerinde. Bu da makasın giderek açılacağı anlamına geliyor.

Ayrıca Dünyadaki küresel kriz ve Türkiye’de yaşanan sorunlar nedeniyle, DYS girişi bakımından ciddi bir yavaşlama olacağı ve 2008’in önceki yıllara kıyasla "umutsuz bir yıl" olacağı anlaşılıyor. Nitekim 2007 yılının ilk beş ayında 11.1 milyar dolar olan DYS girişi 2008 yılının ilk beş ayında yüzde 45.5 gerileyerek 6.1 milyar dolara düştü.

Mevcut tablo, dış dünyanın, Türkiye’deki giderek artan cari işlemler açığını sonsuza kadar finanse etmeyeceğini gösteriyor.

Özet olarak; cari açığın finansmanında, tablo bulanık!..

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 609

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Cari açığın finansmanında tablo bulanık