KEY’de sıfır hata beklemiyoruz ama...

 

05.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

KEY’de sıfır hata beklemiyoruz ama...

Şükrü Kızılot - skizilot@yaklasim.com - 05 Ağustos 2008 Salı - Hürriyet

KEY ödemeleri ile ilgili olarak, üst üste yaşanan skandallar üzerine bir açıklama yapan, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (EGYO) Genel Müdürü, "Bu tür işler sıfır hata ile olmaz" demiş.

Sıfır hata ile olmayacağı doğru ancak kimsenin sıfır hata beklediği de yok zaten. Ortaya çıkan hata "sıfır ötesi" hatta çok ötesi bir tanıma giriyor.

BİRKAÇ ÖRNEK

- Milyonlarca hak sahibinin, açıklanan listelerde adı yok.

- Listede adı yer alanların çoğu, beklediklerinin altında bir ödeme tutarı ile karşılaştılar. 1.000 YTL KEY alacağı beklerken, 1 YTL ya da 50-100 YTL alacağı gözüken yüzbinlerce hak sahibi var.

- Birikmiş paralar, EGYO yerine Hazine bonosunda değerlendirilseydi, dağıtılacak para, 2.8 milyar YTL yerine 5.7 milyar YTL olacaktı ve herkes, şimdi aldığının bir kat fazlasını alacaktı.

- Boşanan kadınlar mağdur edildiler. Bunlar, KEY ödemelerinin, eski kocalarına verilecek olmasına isyan ediyorlar,

- Cumartesi günü örnekleriyle açıkladık; KEY ödemesi yapılırken evlenen kadınların, KEY ödemeleri buharlaşmış gözüküyor. Sayısı milyonu aşan kadının, KEY ödemeleri kocasınınki ile birleştirilmemiş. Hiçbir yerde gözükmüyor.

Okurlarımızdan Ergül Yeşilada fark etmiş; EGYO sitesinde azami ödeme 1.391,15 YTL çıkıyor ancak dördüncü sütunda temettü olarak 23,25 YTL yazıyor ve toplam ödeme tutarı da 1.414.40 YTL gözüküyor, Resmi Gazete esas alınarak 1.391,15 YTL ödeme yapıldığından, 23,25 YTL buharlaşıyor!... Fıkra gibi!..

- TC kimlik numaraları deşifre oldu. Vatandaş "Başıma ne gelebilir?" diye endişe içinde...

- KEY listelerinin bir bölümü "Nasıl olsa ödenmez" diye, imhası için SEKA’ya gönderilmiş.

Evet, bu tür işler sıfır hata ile olmaz kabul ediyoruz ama yukarıdaki hatalar, bırakın sıfırı "skandal ötesi" hatalar...

İTİRAZ VE MAHKEME

Milyonlarca vatandaşa, "Üç ay içinde itiraz edin" deniliyor. Peki; itiraz edince ne olacak?

Belgeler imha edilmiş. Bir kısmında, KEY alacaklısı ölmüş, mirasçıları ayrıntılı bilgi sahibi değil. Bazı kişiler, 5 ayrı kamu kurumunda çalışmış hepsine dilekçe mi verecek? Kadınların sorunu itirazla sonuçlanacak mı? Boşanan kadınların KEY’leri ne olacak?

Olay itiraz dilekçesi vermekle de bitmiyor.

Dilekçeyi veren 60 gün bekleyecek, yanıt gelmezse 60. gün dolduğunda, dilekçesi reddedilmiş sayılacak. Ardından, "mahkemeye dava açması" gerekiyor.

Mahkeme, dava açma, masrafları, avukat vs. hani halk arasında "Attığın taş ürküttüğün kurbağaya değmedi" diye bir söz var. Aynen öyle olacak...

50-100 YTL ya da 500-600 YTL için, kaç kişi mahkemeye dava açar?

ÇÖZÜM NE?

Memurların tamamı, TC Emekli Sandığı mensubu. Belgesi imha edilen ya da bulunamayanların hizmet süresi, bu kurumun kayıtlarından kolayca çıkartılır. O tarihlere göre KEY ödemeleri de belli. O halde, memurlar açısından sorun kolayca çözümlenebilir.

İşçilerin ise SSK’nın kayıtlarında, hangi tarihte ne kadar çalıştıkları gözüküyor. Buna göre, KEY ödemeleri rahatça belirlenebilir.

KEY ödemeleri konusunda, hak sahipleri deyim yerindeyse adeta burnundan soluyorlar. Her gün, giderek artan şikayetler alıyoruz.

Yetkililer, milyonlarca KEYZEDE’yi rahatlatacak açıklamayı, acilen yapmalı.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 599

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

KEY’de sıfır hata beklemiyoruz ama...