Çocuğumun olmaması suç mu

 

12.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

BU KEY olayı, özellikle kadınları çıldırttı!.. Örneklere bakıyoruz; yerden göğe kadar haklılar. Özellikle kadın okurlarımızdan, şikayetler yağıyor. İşte yeni bir örnek;

"Ülkemin kanunlarının kadınları cezalandırdığına inanıyorum. Ama çocuğu olmayan kadınları daha fazla cezalandırdığına inanıyorum. Çünkü kanun gereği eşlerin birleştirilmiş KEY hesabındaki paranın bir kısmı (6 yıllık kesinti), bana ait olduğu halde, çocuğum olmadığı için eşimin annesi; kardeşleri; yeğenleri yasal mirasçı sıfatıyla paylaştılar. Bu hangi ülkenin adaletine sığar? Belki şöyle düşünebilirsiniz. Zaten çok büyük bir para değil. Evet doğru büyük bir para değil. Benim kızgınlığım kadınları mağdur eden kanunlara, bu kanunları çıkaranlara ve bu kanunları değiştirmeyen zihniyete."

Evet... 1987-1995 döneminde evlenen ya da bu tarihten sonra boşanan KEYZEDE kadınlara, bir de çocuğu olmayan kadınlar dahil oldu...

Yetkililere bakıyoruz, ne ses, ne de nefes var!..

Hiç değilse "Üzüldük, özür dileriz" deseler. O da yok...

KEY'DEN KEYFİ KAÇANLAR

KEY'den keyfi kaçanlar, yalnızca yukarıdaki okurumuz değil.

O kadar çok ki...

Mevcut sorunlar yetmiyormuş gibi, tatil döneminde milyonlarca kişinin bir de KEY'den dolayı keyfini kaçırdılar...

1987-1995 döneminde çalışırken evlenen kadınların KEY'leri ortada yok. Boşanan kadınların ki de... Milyonlarca hak sahibinin adı listede gözükmüyor. Yüzbinlerce kişiye, "Listede TC kimliğin yok, sana para veremeyiz" deniliyor. Yüzbinlerce dosya imha edilmiş. Milyonlarca dosya bulunamıyor. Hakkını arayıp şikayet edenlere "İşverene git evrakını oradan alıp getir" deniliyor. Aradan 11 yıl geçmiş. 10 yılı aştığı için işveren bunları saklamak zorunda değil.

Daha neler, neler...

SORULAR VE KISA YANITLAR

KEY olayından biz de nasibimizi aldık, yağmur gibi soru ve şikayet yağıyor. En çok aldığımız soruları, kısa kısa yanıtlayalım.

Mirasçılar: Veraset ilamı ile bankaya gidip, hisselerine düşen parayı alabilirler. Bu aşamada "Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi" vermeleri gerekmiyor. Banka yüzde 5 vergi keser, kalanını öder (VİVK Md. 17/2).

Emekliler: 1987-1995 döneminde, evi olmayan emeklilere de KEY ödeniyor. Bunlar da yaklaşık 1.400 YTL KEY ödemesi alabilirler.

KEY Ödemesi Eksik Olanlar: 27 Ekim 2008 akşamına kadar, memur iseler çalıştıkları kuruma, işçi iseler SSK'ya itiraz edecekler.

Listede Adı Olmayanlar: Onlar da ödemesi eksik olanlar gibi hareket edecekler.

Kim Kaç YTL KEY Alacak: www.hurriyet.com.tr 'yi tıklayıp TC kimlik numaranızı girmek suretiyle, kaç YTL alacağınızı kuruşuna kadar öğrenebilirsiniz.

İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılacak: www.hurriyet.com.tr 'yi tıkladığınızda, dilekçe örneğini karşınızda bulacaksınız.

Lojmanda Oturanlar: 1987-1995 döneminde lojmanda oturanlara, KEY ödemesi yapılmadı. Dolayısıyla bunların KEY alacakları yok.

Geç Ödemeye Faiz Var mı: Vatandaş haklı olarak soruyor; "Devletin hatası nedeniyle geç alacağımız KEY'lerimize gecikme nedeniyle faiz ödenecek mi?".

Halk arasında kullanılan "Alacağına aslan vereceğine karga" sözü burada daha farklı uygulanacak, "Karga bile yok" yani faiz ödenmeyecek.

Bir kez daha soralım KEY BU DA NEY?

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 507

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Çocuğumun olmaması suç mu