Ördek fıkrası gibi tebliğ ortalığı karıştırdı

 

20.08.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

DÜN, uzun uzun anlattığımız konuyu, düşündük düşündük ve "ördek fıkrası"na benzettik.

Bilmeyenler için anlatalım:

İki arkadaş sohbet ederken, biri diğerine aniden yumruk atmış. Yumruğu yiyen, kızgın bir şekilde doğrulmuş ve çenesini ovuşturarak sormuş:

- Ne oldu be adam, ne güzel sohbet ediyorduk. Durup dururken niye yumruk attın?

- Bana ördek dediğin için.

- Yahu nereden çıkartıyorsun? Ben sana ördek demedim...

- Evet, açıkça ördek demedin ama hava bulutlu dedin. Hava bulutlu olunca ne olur? Yağmur yağar. Yağmur yağınca ne olur; su birikintisi... Su birikintisinde de ördekler yüzer. O halde havanın bulutlu olduğunu söylemekle, sen bana ördek dedin!

FIKRA GİBİ TEBLİĞ

Dün yazdığımız, Maliye Bakanlığı’nın 56 No.lu Harçlar Kanunu Tebliği de buna benziyor.

Müteahhide ve alıcıya deniyor ki; kat irtifaklı ARSA PAYININ satışını yapmak ve almakla, bitmiş daire ya da dükkan satmış ve almış gibi oluyorsunuz.

- Nasıl olur, ortada sadece arsa var!

- Tamam arsa var. Arsa olunca ne yapılır: hafriyat, sonra temel atılır, ardından da üzerine kaba inşaat yapılır. Sonra çatısı, sıvası, camları, ince işçiliği, banyo, karolar, parkeler, mutfak derken ev tamamlanmış olur. O halde arsa payı satıldığında bitmiş ev satılmış olur. Bu durumda, hem müteahhit hem de alıcı, arsa payını aldığında, bitmiş evi almış gibi olacak. Arsayı da bitmiş evin değeri neyse o değer üzerinden gösterip, binde 15 harç ödeyecek.

Nasıl... Tam ördek fıkrası gibi değil mi?

Dün de yazdık, arsayı; elbiselik kumaş, bitmiş evi de takım elbiseye benzetirsek, burada kumaş alana, takım elbise almış gibi işlem yapılıyor!...

ÇÖZÜM YOLU NE?

Dünde yazdığımız gibi "...arsa payı satışının, inşaatı tamamlanmış konut satışından bir farkı bulunmamaktadır." diye tebliğ ile getirilen ancak yasada açık olarak belirtilmeyen bu uygulama, ortalığı karıştırdı...

Hem müteahhit hem de daire alıcısı şaşkın vaziyette!...

Herkes "Çözüm yolu ne?" diye soruyor.


Çözüm yolu belli; Maliye Bakanlığı’nın bu hatalı tebliği düzeltmesi... Arsa payı satışında, tapu harcı yönünden; arsa payının emlak vergisi asgari değerinin değil, (bina satış bedeli ile ilgilendirilmeksizin) "arsa payının gerçek değeri" olarak gösterilmesi gerektiğine dair, yeni bir tebliğ yayınlanması sorunu çözümler.

DANIŞTAY’A İPTAL DAVASI

Bu arada hem inşaat firmasının hem de arsa payı üzerinden daire alanların, ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’a "iptal davası" açmaları da mümkün.

56 No.lu Harçlar Kanunu Tebliği’nin, Resmi Gazete’de yayınlandığı 12 Temmuz 2008 tarihinden itibaren yani 10 Eylül 2008 günü çalışma saati bitimine kadar, Danıştay’da yürütmenin durdurulması talebiyle dava açılıp Tebliğin yukarıdaki bölümünün iptali istenebilir (Bu konuda geniş bilgi ve dilekçe örnekleri için Bkz. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT - Av. Zuhal KIZILOT, Vergi İhtilafları ve Çözüm Yolları, Yaklaşım Yayınları, 14. Baskı, Ankara, 2008).

İzlenebilecek bir başka yol da; "ihtirazi kayıtla" tapu harcını ödeyip, 30 gün içinde, vergi mahkemesinde dava açmak olabilir.

Ancak, yine belirtelim, bize göre en sağlıklı yol; Maliye Bakanlığı’nın 56 No.lu Harçlar Kanunu Tebliği’ni düzeltmesidir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 572

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Ördek fıkrası gibi tebliğ ortalığı karıştırdı