Vatandaş daire mi

 

29.11.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Vatandaş daire mi

Şükrü Kızılot - 29 Kasım 2008 Cumartesi - Hürriyet

BU günlerde, varsa yoksa ekonomik kriz...

Her gittiğimiz yerde "Durum ne zaman düzelir?" diye soruluyor. Bazıları da "2008 yılını değerlendirirken ’dünden kötü yarından iyi’ demiştiniz. 2009 gerçekten çok mu kötü?" diye soruyorlar.

Bu arada Başbakan’ın "kriz teğet geçecek" açıklamasını, gördükleri tabloyla kıyaslayanlar çoğunlukta. Kapanan işyeri sayısındaki yüzde 72 artışa, açılanlardaki gerilemeye, protesto olan senet ve karşılıksız çek sayısındaki patlamaya, işten çıkartılan yüz binlerce işçiye, Ekim ayında otomobil satışındaki yüzde 40 gerilemeye,kapasite kullanım oranında son 83 ayın en hızlı düşüşünün yaşanmasına, sanayi üretim endeksinin son 79 ayın en kötü performansını sergilemesine, büyümedeki gerilemeye, yükselen enflasyona, tırmanan faizlere, 2002’de 600 milyon dolar olan cari açığın 50 milyar dolara yaklaşmasına, 1-26 Kasım tarihlerinde, geçen yılın aynı dönemine göre ihracattaki yüzde 18 gerilemeye, yine aynı dönemde hazır giyim dış talebindeki yüzde 33, otomotiv dış talebindeki yüzde 24 gerilemeye, bir yıl içinde ödenmesi gereken 110 milyar dolar dış borca, ekonomideki durgunluğa ve daha birçok şeye bakıp "Hani teğet geçecekti?" diye soruyorlar.

Okurlarımızdan, Kazım Cıloğlu, teğet geçme olayına takılmış ve "Vatandaş daire mi?"başlığı altında ilginç bir yazı kaleme almış.

Dokunmadan aynen yayınlıyoruz.

TEĞET GEÇMEK

"Bizi yönetenlere bakarsanız, ekonomik kriz bize teğet geçiyor.

O zaman biz ne oluyoruz?

Daire!

Eh... Madem biz daire olmayı kabullendik, o zaman mesele yok. Aslında, ortaya koyulan davranışlarda bire bir bunu göstermiyor mu?

Ekonomik kriz sürecinin başında bile değilken, bankalar ve sanayi kuruluşları dahil binlerce çalışanını işten çıkarmaya, kredi borçlarını geri çağırmaya, üretimi kısmaya, birçoğu da, çalıştırdıkları işçilerine ücretlerini ödeyememeye başladılar.

Daha şimdiden tüm ücretlilerin ve küçük tasarruf sahiplerinin ücret ve birikimleri, dolar bazında yüzde otuza yakın devalüe edildi.

O zaman bu ne oluyor?

Kiriş! Yani daireyi iki noktadan kesip içinden geçen doğru.

Sessiz sedasız yürürlüğe giriveren bir yasa ile; kaynağı araştırılmayan ne kadar para varsa sadece yüzde iki vergi ödeyerek ülkeye ve sisteme girecek. O halde bu durumu ekonomi açısından nasıl açıklayacağız?

Elbette kirişin orta noktasından bir dik çizerek!.. İşte o dik de, tam dairenin merkezinden geçer. Sanırım biraz olsun daire olmanın ne denem bir şey olduğunu anlamışızdır.

Hala anlamadıysak bir de petrol fiyatlarına bakalım. Varili dış piyasalarda yüz elli dolarlardan elli dolarlara yani nerede ise yüz dolar düşerken, içerdeki düşüş üç kuruş yada beş kuruş. Belki de tekrar zamlanacak.

Bununda anlamı teğetin çembere değdiği noktadan indirilen dik doğru. Bu doğruda elbette dairenin merkezinden geçiyor.

Ama bunların hiç biri bir daire için o kadar da önemli sayılamaz. Önemli olan çaptır.

Hani merkezden geçen kirişe çap denir ya işte o çap. Yani çapınız ne kadar büyükse, dairenizin alanı da o kadar büyük demektir.

Eğer önüne gelenin size teğet ya da kiriş çizmesini istemiyorsanız, dikkat edeceksiniz...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd. Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 605

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Vatandaş daire mi