Kağıdın ortasındaki nokta

 

04.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Kağıdın ortasındaki nokta

Şükrü Kızılot - 04 aralık 2008 Perşembe - Hürriyet

Üniversitede Hoca, derse yanında getirdiği büyük bir beyaz kağıtla girer. Kağıdı, sınıftaki yazı tahtasının tam ortasına yapıştırdıktan sonra; cebinden çıkardığı kalemle, kağıdın ortasına siyah bir nokta koyar. Ardından sınıfa dönerek;

-Gördüğünüz şeyi bana anlatır mısınız?

der. Sınıfın tamamının el kaldırdığını gören Hoca, birkaç öğrenciye söz verir. Hepsi de aynı yanıtı verirler;

- Siyah bir nokta

Hoca, kavuşturduğu ellerini salarak, masasına oturur ve sınıfa bakarak, şunu söyler;

- Hiç biriniz, koskoca beyaz kağıdı görmedi

EKONOMİK KRİZ VE NOKTA

Türkiye, tarihinin en büyük ciddi ekonomik krizi ile karşı karşıya. Bu aşamada, ciddi önlemler alınması gerekiyor.

Dönüp, bakıyoruz; yetkililer sürekli beyaz kağıdın üzerindeki siyah noktadan söz ediyorlar. Koskoca beyaz kağıdı gören yok.

“Teğet geçme” noktasına takılanlar, noktanın etrafını görmüyorlar. Başka bir anlatımla, ağaçla uğraşırken, ormanı görmüyorlar. İşte son birkaç günün haberlerinden örnekler:

- Sürekli artan ihracat, Kasım ayında sert bir fren yaptı ve yüzde 22 azaldı. Taşıt araçları ihracatındaki yüzde 38, hazır giyim ve konfeksiyondaki yüzde 26, sanayideki yüzde 24 gerileme, özellikle dikkati çekiyor. Bu arada, ihracatçının kesinleşen KDV alacağının bekletilip ödenmemesi de ihracatçıyı olumsuz etkiliyor.

-Değişik yerlerde, çok sayıda fabrika üretimi durdurdu.

- İşsizlik, almış başını gidiyor. İşkur’a Ekim ayında iş için başvuran kişilerin sayısı, bir önceki aya göre yüzde 134 oranında arttı.

-Salı günü Yalçın Doğan “Hamdolsun 41 bin işyeri kapandı” başlıklı yazısında, 2008’in ilk 10 ayında 41 bin 95 işyerinin kapandığını, bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49,9 gibi ürkütücü bir artış oranı ifade ettiğini belirtti. Ardından bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin 241 bin, kredi kartı borcunu ödemeyenlerin 818 bin olduğunu, son altı yıl içinde böyle yüksek rakamların olmadığını vurguladı.

-Tekstil sektöründe, yılbaşından bu yana 200 bin kişi işten çıkartıldı. Mart ayına kadar 400 bin kişinin daha işten çıkarılması bekleniyor. Üretime ara veren ya da durduran fabrikalarda, işçi çıkartmalar hızlandı.

- Ekonominin lokomotifi inşaat, tekstil, otomotiv ve turizm zor durumda.

VERGİLER İNMELİ

Bu arada, birkaç gündür “vergilerin indirilmesi” tartışılıyor.

Türkiye, ekonomik krizi atlatmak ve ekonomisini yeniden canlandırmak zorunda.

Bu aşamada, ekonominin canlı olmasını engelleyen sorunlardan biri de vergilerle ilgili…

Vergilerin başında da KDV ve ÖTV geliyor.

2001 yılında “İndirin KDV’yi Canlansın Ekonomi” önerimiz, ilgi görmüş ve iş dünyasının da desteğiyle, dönemin hükümeti otomobil ve beyaz eşyada KDV’yi iki ay süre ile 8’er puan indirmişti. İndirim döneminde, beyaz eşya satışları yüzde 89, otomobil satışları yüzde 200 artmıştı. Şimdi yapılacak kapsamlı bir KDV indirimi de tüketimi, buna bağlı olarak da piyasaları canlandırır.

Vergi indiriminden korkmamak gerekiyor. 2006 yılında da kurumlar vergisi oranı 10 puan indirildi. İndirimle birlikte kurumlar vergisi tahsilatı, hedefin de üzerine çıktı.

Otomobilde dünya rekoru vergiler Türkiye’de. Dünya ortalamasının 3-5 katı vergi alınan bu sektörde, yüzde 84’ü bulabilen Özel Tüketim Vergisi ile vergi oranı yüzde 117.1’i buluyor. Otomobilde, ÖTV’nin KDV’si alınmazsa, vergi oranı yüzde 15 düşecek.

Konutlarda, KDV ve tapu harcı oranlarının aşağı çekilmesi, cep telefonundaki dünya rekoru vergilerin indirilmesi hasılatı, buna bağlı olarak da vergileri artıracaktır.

2009 yılı Türkiye için çok zor bir yıl olacak. Kriz inişe değil, binişe doğru geçti. Fıkrada olduğu gibi kağıdın ortasındaki noktayı değil, koskoca kağıdı görmeliyiz.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 621

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Kağıdın ortasındaki nokta