Anonim şirketlerde hisse senedi bastırmanın avantajı

 

11.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Anonim şirketlerde hisse senedi bastırmanın avantajı

Şükrü Kızılot - 11 Aralık 2008 Perşembe - Hürriyet

ÇOK kişinin haberi olmadığı için, anonim şirketlerin büyük kısmı hisse senedi bastırmıyor.

Ülkemizdeki anonim şirketlerin, yüzde 99'u aile şirketi. Bu şirketlerin, adı anonim şirket ama yönetimi şahıs firması gibi.

Bir kişi bilemediniz iki kişi şirkette söz sahibi. Yönetim kurulu toplantıları genellikle yapılmıyor. Zorunlu bazı kararlar deftere yazılıyor ve imzalattırılıyor. Yönetim Kurulu üyeleri de; eş, çocuk, anne, baba, kayınbirader, kayınpeder, baldız, bacanak vs...

Bu arada, ortaklık yapısı veya yönetim kurulu nasıl oluşursa oluşsun, kurumsallaşmış ya da kurumsallaşma yolunda olanlar da dahil, tüm anonim şirketleri ilgilendiren ortak bir konu var. O da, hisse senedi bastırmak.

Anonim şirketler, hisse senedi bastırmak zorunda olmadığından, her 100 anonim şirketin 99'unun hisse senedi de yok!..

HİSSE SENEDİ ÖNEMLİ

Vergi yasalarında yer alan bazı hükümler, anonim şirketlerin hisse senedi bastırmasını gerektiriyor. Daha doğrusu, hisse senedi bastırmanın çok önemli bir "vergi avantajı" var. Anonim şirket ortağı olanlar, eğer "şirketin hisse senetleri varsa" ve bu hisse senetlerini iktisap (edinme) tarihinden itibaren "İKİ YIL" geçtikten sonra satarlarsa, satıştan doğan kazanç, tutarı ne olursa olsun gelir vergisine tabi tutulmaz.

Anonim şirketin hisse senedi bastırılmamışsa, hisse satışından doğan kazanç, (iktisap tarihinden itibaren kaç yıl geçerse geçsin) gelir vergisine tabi tutulur (Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md.80/1). Bu nedenle, biran önce hisse senedi bastırmak gerekiyor.

Hisse senedi bastırmak için, herhangi bir kurumdan örneğin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, SPK ya da Ticaret Odasından izin almaya gerek yok. Düğün davetiyesi bastırır gibi, matbaaya gidiyorsunuz. Klasördeki örneklerden birini beğenip bastırıyorsunuz. Anonim şirketin yönetim kurulu başkanı ve bir üyesi, hisse senetlerini imzalıyor. Ardından ortaklara imza karşılığı teslim ediliyor.

UYGULAMA NE ZAMAN BAŞLADI?

Çok kişinin farkında olmadığı yukarıda açıklanan uygulama, 1 Ocak 1999'dan itibaren yürürlüğe girdi. Gelir Vergisi Yasası'nın, konu ile ilgili maddelerinde daha önce "hisse senedi" deyimi yer almıyordu. Son olarak 24 Nisan 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 4842 sayılı Kanunun sekizinci maddesiyle yapılan değişiklikle, (borsada işlem görmeyen) hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak bir yıldan fazla elde tutulduktan sonra elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazancın vergilendirilmeyeceği belirtildi. Burada sözü edilen bir yıllık süre, 5281 sayılı Kanunla 1 Ocak 2006'dan itibaren 2 yıla çıkartıldı (GVK Mükerrer Md. 80/1).

Bu duruma göre, hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak "iki yıl geçtikten sonra" elden çıkarılması halinde, bundan doğan kazanç vergiye tabi olmayacak.

Ancak, anonim şirket hisse senedi bastırmamışsa yani hisse senedi yoksa, hisse satışı iki yıl geçtikten sonra da yapılsa, bundan doğan kazanç "Değer artışı kazancı" olarak, gelir vergisine tabi tutulacak.

Yukarıdaki açıklamalardan da fark edileceği gibi, anonim şirketlerin biran önce hisse senedi bastırmalarında yarar var.

Cumartesi, hisse senedi bastırmayanlara, hisse senedi yerine geçen, bir başka belge ile ilgili pratik uygulamayı açıklayacağız.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1014

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Anonim şirketlerde hisse senedi bastırmanın avantajı