Sıfırlanan tek vergi pırlantanın KDV'si oldu

 

10.12.2008

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Sıfırlanan tek vergi pırlantanın KDV'si oldu

Şükrü Kızılot - 10 Aralık 2008 Çarşamba - Hürriyet

GEÇTİĞİMİZ haftanın en çok tartışılan konularından biri de KDV indirimiyle ilgiliydi.

2001 krizinde, bazı ürünlerde iki ay süre ile KDV oranının indirilmesi sonucu, o malların satışında yüzde 200'ü bulan bir artış olmuştu. Piyasada durgunluğun yaşandığı şu dönemde, belli bir süre ile KDV indirimi yapılması önerisine ciddi destekler geldi.

İndirildi, indirilecek derken, Başbakan Erdoğan tartışmalara son noktayı koydu ve "IMF'nin KDV indirimine karşı olduğunu, aksine bindirim istediğini" açıklayarak, indirimin yapılmayacağını belirtti.

İLGİNÇ BİR ÇELİŞKİ

Dönüp bakıyoruz, KDV oranlarında göze çarpan en yüksek indirim; pırlanta, elmas, yakut, zümrüt ve incinin, yüzde 18 olan KDV'sinin, sıfıra indirilmesi şeklinde olmuş.

Şu anda gübre, odun, kömür, tezek, tükenmez kalem, çocuk emziği, sabun ve daha bir çok şey yüzde 18 KDV'ye tabi. Pırlanta ve elmas, 1 Ağustos 2004'den bu yana KDV'ye tabi değil.

Ekmek, peynir, zeytin, su, ilaç, yumurta, meyve, sebze, defter, kitap, kefen bezi dahil her şey KDV'ye tabi, pırlantada KDV yok!..

Peki... Diğer ülkelerde durum nasıl?

Tablo-I'de de gördüğünüz gibi, en yüksek oran ne ise pırlanta, elmas ve yakut da o oranda KDV'ye tabi.

ÖTV MASALI


Bayramdan sonra gündeme gelecek konulardan biri de pırlantadaki ÖTV'nin yani Özel Tüketim Vergisi oranının indirilmesi ile ilgili...

Deniliyor ki "Pırlantanın KDV'si gibi, ÖTV'si de sıfır olsun. İhracatımız çok artar."

Bu gerekçe, iki nedenle doğru değil.

1. İhracatta ÖTV zaten yok. İhraç edilen pırlantanın, alış faturasında gösterilen ÖTV'si de ihracatçıya iade ediliyor. İnanmayan, ÖTV Yasası, madde 5/a'ya baksın.

2. ÖTV yalnızca pırlantada değil, Tablo II'de gördüğünüz gibi, birçok üründe var. Daha ötesi, ÖTV'ye tabi olan diğer mallarda, hem KDV hem de ÖTV var. PekiÖ Pırlantanın ayrıcalığı ne?

Örneğin; tıraş köpüğü, tıraş sabunu, güneş kremi, buzdolabı, çamaşır makinesi, cep telefonu ve daha bir çok mal, hem yüzde 18 KDV'ye hem de ÖTV'ye tabi.

Tablolardan da fark edileceği gibi, yabancı ülkelerde en yüksek oranda KDV'ye tabi olan pırlanta, Türkiye'de KDV'den müstesna. AB ülkelerinde, pırlantadan KDV alınmıyor, bu doğru. Ancak AB ülkelerinde buzdolabı, TV, çamaşır makinesi, cep telefonu, tıraş sabunu, makyaj malzemesi ve daha bir çok maldan ÖTV alınmıyor. Pırlantanın ÖTV'si sıfırlanacaksa, bu malların da ÖTV'si sıfırlanmalı...

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz !

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 717

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Sıfırlanan tek vergi pırlantanın KDV'si oldu