IMF “nereden buldun?” sorgulaması istiyor

 

17.02.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

IMF “nereden buldun?” sorgulaması istiyor

Şükrü Kızılot - 17 Şubat 2009 Salı - Hürriyet

Kriz başladığından bu yana, IMF ile yatıp, IMF ile kalkıyoruz.

IMF ile yapılacak stand-by düzenlemesi uzadıkça, Başbakan da “ümüğümüzü sıktırmayacağız” dedikçe, anlaşmazlığın boyutlarının ciddi olduğu anlaşılıyor.

SORUN NEREDE?

Hangi birisi, o kadar çok ki...


Örneğin IMF “Nereden buldun?” sorgulaması istiyor.

Bu uygulamada, kişilerin servetindeki artış ile geliri kıyaslanıyor. Duruma göre, “Arkadaş, senin servetin 1 milyon TL artmış, gelirin ise 100 bin TL. Peki… bu aradaki 900 bin TL’yi nereden buldun?” diye soruluyor. Açıklayamazsa, 900 bin liranın vergisi ve cezası isteniyor. Gelişmiş ülkelerin hepsinde, bu uygulama var.

Türkiye’de şu anda böyle bir uygulama ve buna olanak sağlayan bir yasa yok. Daha doğrusu vardı ama 9 Ocak 2003 tarihli Resmi gazete’de yayımlanan 4783 sayılı yasa ile kaldırıldı. Türkiye’de, herhangi bir kişi hatta vergi mükellefi bile olmayan birisi, gidip 10 milyon TL’ye bir arsa ya da 100 milyon liraya bir otel alsa dahi, o kişiye “Bu parayı nereden buldun, değirmenin suyu nereden geliyor?” diye sorulamıyor daha ötesi bu tutarın vergisi istenemiyor.

AKP hükümetince kaldırılan “nereden buldun”un, IMF’nin isteği üzerine yeniden getirilmesine, özellikle Başbakan’ın sıcak bakmadığı belirtiliyor.

DİĞER SORUNLAR

Emekli Aylığına Vergi : IMF emekli aylığına, yüzde 8 civarında vergi getirilmesini istiyor. Evet bazı ülkelerde emekli aylığından vergi alınıyor ama o ülkeler emeklilerine “insanca yaşayabilecekleri” bir aylık ödüyorlar. Bizde hem yoksulluk hem de açlık sınırının altında olan emekli aylığından, bir de vergi alınması, şu aşamada imkansız bir olay.

- Vergi Artışları : IMF gelir artışı istiyor. Bu da mevcut vergilerin artırılması anlamına geliyor. Örneğin; yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 19’a yükseltilmesi, tekstil, konfeksiyon ve turizm başta olmak üzere, yüzde 8 olan bazı KDV oranlarının yüzde 19’a yükseltilmesi isteniyor.

- Vergi artışının en kolay yolu “dolaylı vergileri” artırmak olduğu için, Özel tüketim Vergisi ve diğer dolaylı vergilerin de artırılması söz konusu olabilecek.

- 2009 Yılı Hedefleri : IMF gerçekçi olmayan 2009 yılı bütçe hedeflerinin, revize edilmesini istiyor. 2009 yılı için yüzde 4 olarak belirlenen büyüme hedefinin, gerçekleşmesi mümkün olmadığından, (-) 1,5’e çekilmesi isteniyor. Aynı şekilde 2008’de 132 milyar dolar olan ve 2009 yılı için 149 milyar dolar olarak belirlenen ihracat hedefi ve 232 milyar dolar civarına yükseltilen ithalat hedefinin aşağı çekilmesi, belediyeye aktarılacak payın düşürülmesi isteniyor.

- Vergi gelirlerinde öngörülen yüzde 20’lik artışın da kriz döneminde gerçekleşmeyeceği belirtilerek, gerçekçi bir tutar olarak belirlenmesi öngörülüyor. Özellikle son dört aydaki göstergeler, Ocak ayında yüzde 30 gerileme olan İthalde Alınan KDV’de yüzde 30 artış hedefine ulaşılamayacağını net olarak gösteriyor.

- Gelir İdaresi Başkanlığı’nın daha bağımsız bir yapıya kavuşturulması, denetim birimlerinin birleştirilmesi ve SPK, BDDK, Rekabet Kurulu gibi kurulların tek yapı altında toplanması, IMF’nin gündemindeki konular arasında…

Giderlerin kısılması da IMF’nin sıcak bakılmayan isteklerinden biri.

BEKLENEN KREDİ

IMF’den alınacak olası kredinin, 25 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Ancak, bu krediden, borcumuz olan 8 milyar doların kesilmesi söz konusu...

Görünen o ki yaklaşan yerel seçimler nedeniyle, IMF konusu ertelendi. Seçim sonrası ise, IMF ile anlaşmanın da maliyeti var, anlaşmamanın da…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 733

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

IMF “nereden buldun?” sorgulaması istiyor