Bazı kdv oranları ve tapu harcı indi

 

26.03.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Bazı kdv oranları ve tapu harcı indi

Ekrem Sarısu - 26 Mart 2009 Perşembe - Hürriyet

DÜNKÜ yazımızın mürekkebi kurumadan, önerdiğimiz KDV ve tapu harcı indirimlerinin yapılacağı, Başbakan tarafından, beşinci ekonomik tedbir paketi olarak açıklandı.

KDV indirimleri, üç ay süre ile geçerli olacak.

İŞYERİ SATIŞINDA KDV

Net alanı 150 m2 ve daha fazla olan konutlarda, üç ay süre ile yüzde 18’den 8’e indirilen KDV oranlarına ek olarak, işyeri teslimlerinde de KDV oranı yüzde 18’den 8’e indirildi.

Buna göre; dükkan, büro, mağaza ve diğer işyerlerinin satışında, KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak.

Üç ay süre ile geçerli olacak olan KDV indirimi ile ilgili Kararnamenin, bugün Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

KDV yasasına göre; KDV yönünden vergiyi doğuran olay, gayrimenkulün teslimi anında doğuyor. Buna göre;

1- Kararnamenin yürürlük tarihinden önce, satın alınan işyeri için inşaat firması ile yüzde 18 KDV dahil, belli bir tutar üzerinden anlaşanlar, işyerlerini üç aylık süre içinde teslim alırlarsa, işyerinin KDV’si yüzde 8 olacak. İnşaat firması da yüzde 10 fazla aldığı KDV’yi iade edecek ya da ödenecek borçtan düşecek.

2- Kararname yürürlüğe girmeden önce müteahhitle anlaşma yapan ancak KDV’yi işyerinin tesliminde ödeyecek olanlar; işyeri üç ay içinde teslim edilirse, yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecekler.

3- İnşat firmasından alınan işyeri, Kararnamenin yürürlükte olduğu üç aylık süre geçtikten sonra teslim edilecekse, oran tekrar 18’e çıkacağı için, KDV iadesi söz konusu olmayacak.

4- İşyerinin tapusunu Kararnamenin yürürlükte olduğu üç aylık süre geçtikten sonra alanlara, KDV indirimi uygulanmıyor. Ancak, bu tarihten önce kat irtifaklı arsa tapusu alanlar, işyerinin inşaatı üç aylık dönemde tamamlanır ve faturası da bu dönemde kesilirse, yüzde 10 KDV avantajından yararlanabilecekler.

5- İnşaat firmasının, yüzde 10 KDV’yi iadeye yanaşmaması ya da uygulamaması durumunda, noterden bir ihtar çekilmesi ve yine iade etmiyorsa, Yargı yoluna başvurulması gerekiyor.

DİĞER KDV İNDİRİMLERİ


1- Mobilya satışında yüzde 18 olarak alınan KDV, yüzde 8’e indi.

2- Bilgisayar, bilişim ve büro mobilyalarından alınan KDV’de, yüzde 18’den yüzde 8’e indi.

3- KOBİ’lerin kullandığı (tekstil ve imalata yönelik) bazı sanayi makinaları ile iş makinalarından alınan KDV’nin oranı da yüzde 18’den 8’e indirildi.

TAPU HARÇLARI BİNDE 5’E İNDİ

Dünkü yazımızda “Tapu harcı indirilmeli” başlığı altında, alıcı ve satıcının ayrı ayrı ödediği tapu harcının binde 15’den binde 5’e hatta binde 1’e indirilmesi gerektiğini belirttikten sonra “bunun için zaman geçmiş değil, hala indirilebilir” demiştik.

Nitekim dün öğleden sonra, Başbakan beşinci paketi açıklarken, tapu harcının da binde 15’den binde 5’e indirildiğini açıkladı.

Buna göre; konut, işyeri, arsa ve arazi alım-satımında, alıcı ve satıcı, ayrı ayrı binde 5 tapu harcı ödeyecekler.

İNŞAATÇIYA KDV İADESİ

İnşaatlarla ilgili düzenlemelerin, 150 m2’nin altında konut yapan inşaat firmalarıyla ilgili ayağı havada kaldı.

Dün de açıkladık, bunlar inşaatla ilgili harcamalarını yaparken yüzde 18 KDV ödüyorlar. Konutları satarken de yüzde 1 KDV tahsil ediyorlar. Aradaki farktan kaynaklanan KDV iadesi alacaklarını, vergi dairesinden alabilmek için de inşaatın tamamlanıp, konutların alıcıya teslim edilmesini bekliyorlar. Bu da 2-3 yıl hatta 4-5 yıl sürebiliyor.

Oysa KDV iadelerinin, inşaat devam ederken de üç ayda bir avans mahiyetinde, hiç değilse yarısının iade edilmesine olanak sağlanması, bu sorunu çözebilirdi…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 948

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Bazı kdv oranları ve tapu harcı indi