Azrail değil Cebrail, keçi değil koç

 

26.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Azrail değil Cebrail, keçi değil koç

Şükrü Kızılot - 26 Mayıs 2009 Salı - Hürriyet

BAŞLIKTAKİ benzetmeyi çağrıştıran bir olayı, bugünlerde ev hanımları yaşıyorlar…

Emlak vergisinde son günler yaklaştıkça, ev hanımlarından gelen şikayetler artıyor.

Emlak Vergisi Yasası, ilgili kararname ve tebliğlerde, bir evi olan ve hiçbir geliri bulunmayanlara sıfır oranlı emlak vergisi uygulanacağı belirtilmesine rağmen, bazı belediyeler, ev hanımlarını bu avantajdan yararlandırmıyorlar.

İKİ OLAY

Aldığımız şikayetlerden ikisi aşağıdaki gibi;

1- Resmi Gazete’de Yazmıyormuş


“Antalya/Konyaaltı Belediyesi, 2009 yılı için Resmi Gazete’de ‘ev hanımı’ ibaresi geçmediği gerekçesiyle, ev hanımlarından, 2009 yılı için emlak vergisi alıyor. İtiraz ettik ama kimseye laf anlatamadık.”

2- Ev Hanımlarının Geliri Varmış

“İstanbul’da bir belediye, ‘Yasada hiçbir geliri olmayan kişilerden söz ediliyor. Ev hanımlarının, eşlerinden geliri var. O halde, sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamazlar’ diye yorum yaparak, ev hanımlarına emlak vergisi ödettiriyor.”

HANGİSİNİ DÜZELTEYİM

Bu uygulamalar bize, bir fıkrayı hatırlattı. Adamın biri “Kurban” konusunu anlatıyormuş:

“Çocuğu olmayan Hazreti Davut, Allah'a dua etmiş ve ‘Yarabbim bana bir kız çocuğu ver, onu sana kurban edeyim’ demiş… Dua tutmuş; Davut, kızının adını Ayşe koymuş... Gel zaman git zaman, çocuğun kurban edileceği zaman gelmiş. Hz. Davut kızı yatırmış, tam boğazını kesip kurban edecekken Azrail gökten bir keçiyle çıkagelmiş ve ‘Kızı bırak, al bu keçiyi kurban et' demiş...”

Dinleyenlerden biri dayanamamış:

“Yahu bunun neresini düzelteyim... Hz. Davut değil Hz. İbrahim, kız değil erkek, Ayşe değil İsmail, Azrail değil Cebrail, kurban edilen de keçi değil koç olacaktı!”

FIKRADAKİ GİBİ

Belediyelerin emlak vergisiyle ilgili hatalı uygulamaları da fıkrada olduğu gibi.

Emlak Vergisi Kanunu ve ilgili tebliğlerde, “geliri olmayan” deyimi kullanılıyor.

Ardından 19.800 TL’ye kadar olan mevduat faiz, repo, bono ve tahvil faizi gibi gelirlerin bile gelir olarak göz önüne alınmayacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı da “Kocanın çalışıyor olması ya da emekli aylığı almasının, çalışmayan ev hanımının bir konutu nedeniyle emlak vergisi ödememesine engel olmadığını” açıklıyor (MB Özelgesi, 2.8.2004 Tarih ve 36175 sayılı). Buna rağmen, bazı işgüzar belediyeler; çalışmayan ev hanımının geliri olmayanlar grubuna dahil olduğunu ve eşinin çalışmasının da ev hanımının kişisel geliri sayılmayacağını bilmiyorlar.

Resmi Gazete’de “ev hanımı” deyimini arıyorlar oysa ev hanımı deyimi Resmi Gazete’de hiç yayımlanmadı ki! Ev hanımları, geliri olmayanlar grubunda değerlendiriliyor. Kaldı ki “sıfır oranlı emlak vergisi” ile ilgili Kararname 2007 yılından bu yana Resmi Gazete’de her yıl yayımlanmıyor. 2006/11450 sayılı Kararname ile otomatiğe bağlandı.

Fıkradaki gibi, uygulamadaki hatalar o kadar çok ki ne diyelim ve hangisini düzeltelim…

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 660

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Azrail değil Cebrail, keçi değil koç