Trampa edilen gayrimenkuller Gelir Vergisine tabi

 

25.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Trampa edilen gayrimenkuller Gelir Vergisine tabi

Ekrem Sarısu - 25 Mayıs 2009 Pazartesi - Posta

Soru: Arkadaşım arsası ile dairemi bire bir değişiyoruz. Arkadaşım 4 dönüm arsasını bana veriyor, bende dairemi arkadaşıma veriyorum. Üste verilen alınan para yok. Bu durumda herhangi bir vergi ödememiz gerekiyor mu?

Murtaza İriel

Cevap: Arkadaşınızın arsası ile dairenizi değişme işlemi, vergi kanunlarına göre trampadır. Trampa edilen gayrimenkullerin tapuya tescili Tapu Harcına tabidir. Trampa ettiğiniz arsa ve dairenin tapu tescillerinde, emlak vergi değeri üstünden hem arkadaşınız hem de siz ayrı ayrı binde 15 oranında Tapu Harcı ödemeniz gerekir. Ancak, ekonomik kriz nedeniyle 30 Haziran 2009 a kadar uygulanmak üzere Tapu Harcı binde 5 e düşürüldüğünden, tapu işlemlerinizi 30 Haziran 2009 dan önce yaparsanız binde 5 Harç ödersiniz. Ayrıca, arkadaşınız arsayı, sizde daireyi 1 Ocak 2007 tarihinden önce iktisap etmişseniz ve 4 yıl içinde trampa ediyorsanız, sağlayacağınız kazanç değer artış kazancı olarak Gelir Vergisine tabidir. Ayrıca, 1 Ocak 2007 tarihinden sonra iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içinde elden çıkartılmasından sağlanan kazançlarda Gelir Vergisine tabi olduğundan, arsa ve daire bu tarihten itibaren iktisap edilmişse trampa işleminden sağlayacağınız kazanç, gelir vergisine tabidir. Ancak, arsa ve daire ivazsız(veraset vb. yolla bedelsiz) intikal etmişse, sağlanan kazanç için Gelir Vergisi ödemezsiniz.

Kat mülkiyetine geçişte her daire için 100 TL Tapu Harcı ödenecek

Soru: 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçmeyen dairelere 1.000 er TL ceza kesilecekmiş. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçerken daire sahipleri, tapu tescili sırasında emlak vergisi değeri üstünden bin 15 harç ödeneceği söyleniyor. Bu doğru mu? Doğru değilse Tapuya denecek harcın yüzdesi nedir? Örneğin emlak vergi değeri 300 bin TL olan bir daire için tapuya kaç lira harç ödenmesi lazım?

Bekir Çiçek

Cevap: Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek için yapılan tapu tescili, 28 Şubat 2009 tarihine kadar binde 15 oranında Tapu Harcına tabiydi. Ancak bu tarihte yürürlüğe giren 5838 sayılı yasa ile, Harçlar Kanununa ekli 4 nolu harç tarifesinde yapılan değişiklikle, cins değişikliklerinde binde 15 nispi harç alınmasından vazgeçilmiş ve yerine her bir işlem için 100 TL maktu harç uygulaması getirilmiştir. Bu tarihten itibaren tapuda cins değişikliğine ilişkin tescillerde, 100 TL maktu Tapu Harcı alınmaktadır. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçerken emlak vergi değeri üstünden binde 15 Harç ödemeyeceksiniz. Her daire için 100 TL Maktu Tapu Harcı ödeyeceksiniz.

Kiracının dükkan devrinde aldığı para vergiye tabi

Soru: İşlerim krizden dolayı bozulduğu için; kiracı olarak oturduğum dükkânı boş olarak bir şirkete belli bir bedel karşılığı devredeceğim. Kira sözleşmemde aynı şartlarda dükkân sahibinde uygun göreceği kişi veya kuruma devir edebilir maddesi var. Dükkân sahibi de rıza gösteriyor. Şirket ödeyeceği parayı açıktan ödeyemiyor. Bana evrak imzalatmak istiyor. Evrak imzaladığımda bu para için vergi ödemem gerekir mi?

Z.Aygener

Cevap: Gayrimenkullerin kiracılık hakkının devri karşılığı alınan tazminatlar ve peştemallıklar ile kiracıya ait tesisat ve malların yeni kiracıya devrinden doğan kazançlar, arızi kazanç kapsamında Gelir Vergisine tabi bulunuyor. Ancak arızi kazancın 19.700 TL si Gelir Vergisinden müstesna tutulduğundan bu tutarı aşan kısmı vergilendiriliyor.

Dükkânı devredeceğiniz şirketten, kiracılık haklarınızı devretmeniz karşılığında alacağınız bedelin 19.700 TL yi aşan kısmı, Gelir Vergisine tabidir. Alacağınız bedel 19.700 TL veya daha az ise Gelir Vergisi ödemeniz gerekmiyor.

Engelli hakkıyla Nisan 2010 da emekli olabilirsiniz

Soru: Yüzde 55 görme özürlü raporum var. SSK girişim 1993 Mart ayı. Ankara’dan vergi indirimi hakkı aldım. 2930 gün prim ödemem var. 1991 de askere gittim ve 550 gün askerlik yaptım. Askerliğimi bu sene borçlansam 3600 günle emekli olabilir miyim? Halen özürlü olarak özel sektörde çalışmaktayım.

TUNCAY

Cevap: 6 Ağustos 2003 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla 12 yıldan az süredir sigortalı olan vergi indirim hakkı almış 3 ncü derece engelliler, emekli olmak için; 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeme şartına tabi bulunuyor. Askerliğinizi borçlanıp, 280 gün daha prim ödeyerek prim ödemenizi 3760 güne tamamlayacağınız tarihte 3 ncü derece engellilere tanınan haktan yararlanarak, emekli olabilirisiniz.(ara vermeden prim öderseniz Nisan 2010 ayında)

Her 360 güne son ücretinizin brüt tutarı kadar tazminat alırsınız

Soru: 26 Şubat 1966 doğumluyum. 1990 yılından itibaren Bağ-Kurluyum. Primlerimi aksatmadan yatırdım.18 Kasım 1990 da askere gittim. 1 Temmuz 2004 tarihinde SSK ya geçtim. O tarihten itibaren ara vermeden SSK primlerim düzenli olarak ödenmektedir. Ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca ne kadar emekli ikramiyesi alma şansım var?

Mehmet EROL

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim ödemişseniz prim ödemeniz yeterli olduğundan, 52 yaşınızı dolduracağınız 26 Şubat 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz. 1 Temmuz 2004 tarihinden itibaren çalıştığınız şirketten her 360 gün çalışmanıza karşılık, son ücretinizin brüt tutarı kadar kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Bağ-Kur en az 15 yıl prim arar

Soru: Dedem 72 yaşında ve 10 senelik Bağ-Kur'lu. Emekli olabilir mi? Eğer olamıyorsa emekli olabilmesi için neler yapılması gerekir? Bu konuda bize yardımcı olabilir misiniz?

Filiz KILIÇ

Cevap: Dedenizin sağlığı yerindeyse 10 yıl prim ödemesiyle Bağ-Kurdan emekli olamaz. Bağ-Kurdan kısmi yaşlılık aylığı ile emekli olması için; en az 5 yıl daha prim ödeyerek 10 yıl olan prim ödemesini 15 tam yıla tamamlaması gerekiyor. Ancak, sağlık problemi varsa, yüzde 60 oranında işgücü kaybı raporu alabilirse Malulen emekli olabilir.

Hizmet süresi 10 ay olana 4 haftalık ücreti kadar ihbar tazminatı ödenir


Soru: 10 aydan beri çalışılan biri işten çıkarttığında, işçiye ödenmesi gereken tazminat var mı?

H.Duran

Cevap: Hizmet süresi 6 aydan 1.5 yıla kadar olan işçilerin işten çıkartılmaları halinde, 4 haftalık ücreti tutarında İhbar Tazminatı ödenmesi gerekir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 1499

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Trampa edilen gayrimenkuller Gelir Vergisine tabi