Düğünde takılan bilezik-altın vb. hediyeler vergiye tabi değil

 

24.05.2009

 

Arşiv Arama

 

Önceki Sayfa

 

Düğünde takılan bilezik-altın vb. hediyeler vergiye tabi değil

Ekrem Sarısu - 24 Mayıs 2009 Pazar - Posta

Soru: Düğünlerde aile, akraba, eş-dostun para, altın gibi takılarının paraya çevrilmesinde yeni evlilerin vergi ödemesi gerekiyor mu?

SABİHA

Cevap: Toplumun örf ve adet ve teamülüne uygun olarak düğünlerde gelin ve damada hediye olarak verilen para, döviz, saat, bilezik, altın takı vb. ler vergiye tabi değil. Ancak, örf, adet ve teamüle uygun olmayan hediyeler için veraset ve intikal vergisi söz konusu olabilir. Örneğin; düğün hediyesi olarak verilen villa, yazlık, apartman dairesi vb. için veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekir. Hediyelerin bozdurulması bu durumu değiştirmiyor. Yani vergi ödemeyi gerektirmiyor.

Devre mülk aldığınızda emlak vergisi ödemeye başlarsınız

Soru: Emekliyim. İkamet ettiğim bir dairemden başka gayrimenkulüm yok. Emekli aylığımdan başka gelirim olmadığından daire için emlak vergisi ödemiyorum. Yılda 15 gün giderek tatil yapmak için bir devre mülk alsam, emlak vergisi ödememe bir zararı olur mu? Devre mülk aldıktan sonra da emlak vergisi ödemeyebilir miyim?

Sema ÖZEL

Cevap: Sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanabilmek için, Türkiye sınırları içinde brüt alanlı 200 m2 yi geçmeyen tek meskene sahip olmak gerekiyor. Devre mülk satın aldığınızda, hisseli olarak bir daireye ortak oluyorsunuz. Hisseli olarak da olsa, ikinci meskene sahip olanlar, bu uygulamadan yararlanamıyor. Devre mülk satın aldığınızda Emlak Vergisi ödemeniz gerekir.

Bitmiş evin tapusu arsa görünse de bina vergisi ödenir

Soru. Tapusu kat irtifaklı arsa olan bir daire satın aldım. Bu daire bitmiş ve içinde oturan var. Tapusu arsa göründüğünden emlak vergisi olarak belediyeye arsa vergisi mi ödeyeceğim? Yoksa bina vergisi mi ödeyeceğim?

Yusuf KORKUSUZ

Cevap: İnşaatı tamamlanmış ve kullanılan konut için Bina Vergisi ödemeniz gerekiyor. Kat irtifakı kurulmuş, bina bitmiş olmasına karşın, kat mülkiyetine geçmediğiniz için, tapusu kat irtifalı arsa görünüyor. En geç 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat mülkiyetine geçerek(tapuda cins tashihi yaparak), tapusunu bina tapusuna çevirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde, daire sahiplerine 1.000 TL idari para cezası kesilecek.

Süresi uzatılan sözleşme için Damga Vergisi ödemesi gerek

Soru: Kira sözleşmesi, sürenin bitiminde taraflarca aynı şartlarda süresinin uzatıldığında(sözleşmenin altına madde ekleyerek), sözleşme ilk düzenlediği zaman ödediği gibi, binde 1.5 oranında Damga Vergisi ödemek gerekiyor mu?

Lale Toroğlu

Cevap: Damga Vergisi Kanunu’nun 14/ 3 ncü maddesince, belli bir parayı ihtiva eden mukavelelerin müddetinin uzatılması halinde, aynı miktar ve nispete Damga Vergisi ödenmesi gerekiyor. Kira sözleşmesinin süresi yeni bir madde ekleyerek uzatılması halinde, sözleşme de belirtilen yıllık kira tutarı üstünden binde 1.5 oranında Damga Vergisi ödenmesi lazım.

Eşi doğum yapan erkeğin izin hakkı yok

Soru: 4 yıldan beri özel bir şirkette Sigortalı olarak çalışıyorum. Eşim Haziran ayında doğum yapacak. Eşim doğum yaptığında kanuni izin hakkım kaç gündür? Bu izni almam için yapmama gereken işlem nedir?

AHMET

Cevap: Eşi doğum yapan erkek sigortalıların, doğum izin hakkı bulunmamaktadır. Eşinizi doğum yaptığında maalesef doğum nedeniyle alabileceğiniz yasal bir izin yok. Ancak, talep etmeniz ve işvereninde uygun görmesi halinde, işverenin takdir edeceği gün sayısı kadar ücretsiz izin kullanabilirsiniz. Bir kez daha belirtmek gerekirse, bu işverenin inisiyatifine kalmış bir konudur. İşveren istemediği sürece eşinizin doğumu nedeniyle izin kullanmazsınız.

Çeyiz parası yetim aylığı alırken evlenen kız çocuğuna verilir

Soru: Babam 10 yıl önce vefat etti. Babamdan dolayı SSK dan aldığım yetim aylığı

5 yıl önce bankada çalışmaya başladığımda kesildi. Haziran ayında evleniyorum. SSK dan çeyiz parası alabilir miyim? Alabilirsem ne zaman ve nasıl başvuru yapmam lazım?

Hande YILMAZ/İSTANBUL

Cevap: Toplumda çeyiz parası veya ceyiz yardımı olarak adlandırılan “evlenme yardımı”; ana ve babasından dolayı yetim aylığı alırken evlenmeleri dolayısıyla aylığı kesilen kız çocuklarına verilmektedir. Evlendiğiniz tarih itibariyle yetim aylığı almadığınızdan, evlenme yardımı almanız mümkün değil.

Kıdem tazminatı haczedilebilir emekli aylığı edilemez

Soru: 16 Ocak 2009 tarihinde malulen emekli oldum. Kıdem tazminatım icra dosyalarına kesilmesine rağmen, henüz dosyalara aktarılmadığından ayrıca emekli maaşımdan da ayda 183 TL kesinti yapılmaktadır. Ne yapmam gerektiği hakkında bilgilendirmenizi rica ediyorum.

Bülent CABA

Cevap: Kıdem tazminatına haciz konabilir. Ancak emekli aylığına emeklinin muvafakati olmadan haciz konamaz. Bulunduğunuz yerdeki İcra Mahkemesine, “haczedilemezlik şikayetinde” bulunarak emekli aylığınıza konan haczin kaldırılmasını talep ettiğinizde, emekli aylığınıza konan haciz kaldırılır.

İşten ayrıldıktan sonraki 300 gün içinde doğum yapan borçlanma yapabilir


Soru: 1970 doğumluyum. İşe giriş tarihim 1 Ekim 1987 dir. Evlendikten sonra çocuğum olduğu için 2000 de işi bırakmak zorunda kaldım. Ve primlerimi maddi durumum olmadığı için ödeyemez durumda kaldım. Bugüne kadar 4290 gün prim ödemem var.
Nasıl ve ne zaman emekli olabilirim?

Saadet KÖSE

Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartına tabisiniz. 935 gün daha prim ödeyerek, 4290 gün olan prim ödemenizi 5225 güne tamamlamanız şartıyla, 2014 de 44 yaşınızı duracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. İşten ayrıldığınız tarihten itibaren 300 gün içinde doğum yapmışsanız ve doğumdan sonraki 2 yıl süresince sigortalı olarak çalışmadıysanız, prim eksiğinizin 720 gününü doğum borçlanması yaparak tamamlayabilirsiniz.

Emekli yönetim kurulu üyesi destek primi ödemek zorunda

Soru: Çalıştığım firma A.Ş.’dir. Fiili olarak işyerinde bir işçi gibi çalışan biri üretime biride finansmana bakan yönetim kurulu üyesi iki işverenimize yüksek bir tutarda firmadan maaş ödemesi yapıyoruz. Bağ-Kurlu oldukları için bordroda sadece vergi kesintisi yapıp, SSK kesmiyorduk. Nisan/2009 da Bağ-Kurdan emekli oldular. Kendi işyerlerinde çalıştıkları için fiili katkılarından dolayı aynı şekilde vergi kesintisi yaparak

Maaş veya başka isim adı altında (örnek; huzur hakkı) ödemeye devam edebilir miyim? Yoksa SSK’ya SGDP’ lı giriş yaparak mı? Ödeme yapmam gerekir.

Seyfi ARISOY

Cevap: Anonim Şirket yönetim kurulu üyeleri Bağ-Kur sigortalısı olmak zorundalar. Emekli yönetim kurulu üyeleri de, emekli aylığı kestirmeden faaliyetlerine devam ediyorlarsa Sosyal Güvenlik Destek Primi ödemeleri gerekiyor. Sizde destek priminin yönetim kurulu üyelerinizin emekli aylığından mı? Yoksa ödediğiniz ücret üstünden mi kesilmesi gerektiği? Sorusu gündeme geliyor. Yönetim kurulu üyelerine emekli olana kadar ücret ödemişsiniz. Emekli olduktan sonrada aynı ücreti ödemeye devam ediyorsunuz. Emekli olmak ücret ödemesinin niteliğini değiştirmediğinden, Destek primini ücret ödemesinden kesmeniz gerekmektedir.

İktisadi Dayanışma Gazetecilik Matbaacılık ve Danışmanlık Ltd.Şti - Türkiye' nin En Büyük Mevzuat Portalına Hoş Geldiniz.

 

Şükrü Kızılot

 

Okunma: 2031

Diğer Yazıları

 


Yazarın En Çok Okunan 5 Yazısı

 

Düğünde takılan bilezik-altın vb. hediyeler vergiye tabi değil